Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

o 6 miesiacach przeczytasz w tematach o loterii oraz na stronie Ambasady USA ..

co do bialego paszportu to on nie jest potrzebny ludziom co lataja co tydzien do Polski i potem maja powrot

to jest dla tych co beda dluzej niz 6 mieiecy a moze byc tak ze moga byc i 2 lata po za USA..

w dziale zielona karta masz chyba z 3 tematy podczepione na temat loterii oraz pisalismy juz o bialym paszporcie

w dziale emigracja masz wiecej napisane,wpisz w szukaj bialy paszport i zobaczysz ile Ci watkow wyjdzie

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

6 miesięcy (w zasadzie to się powinno używać zwrotu 180 dni) to czas pozostawania poza terytorium USA. Więc teoretycznie można wjeżdżać i wyjeżdżać na krócej i nie obawiać się że sumują terminy. Oczywiście to są koszty ale jak ktoś może sobie na to pozwolić to jest to do zrobienia.

Sly6 odpowiadając mi na pytanie miałeś na myśli także 6 miesięcy jako czas który jest mi dany na wjazd do USA od momentu wydania papierów wizowych przez ambasadę? Bo nie wiem czy dobrze żeśmy się zrozumieli :) a chodziło mi o wyliczenie ile potencjalnie ma się czasu na uporządkowanie życia w Polsce. Samą zieloną kartę wydają w bieżącym losowaniu najwcześniej od 1 października 2012 (wtedy zaczyna się rok budżetowy)

Napisano

Wizy imigracyjne z loterii DV-2013 będą wydawane już w roku 2012 . I jeśli ktoś dostanie wizę w październiku to już będzie mógł wyjechać .

Przy częstych wyjazdach do Polski należy pamiętać o płaceniu podatków w USA . To obowiązek posiadacza GC a nie przywilej.

Napisano

Późna godzina robi swoje. Oczywiście miało być 2013. Przepraszam za zamieszanie :)

PYTANIE: Jak szybko po przyznaniu wizy imigracyjnej (zielonej karty) muszę wylecieć do Stanów?

ODPOWIEDŹ: Do 180 dni od dnia rozmowy w ambasadzie. Po tym terminie wiza traci ważność.

Napisano

Witam. Mam pytanie - wlasnie chcialem wypelnic formularz zgloszeniowy mojej Mamie. Ma dwojke dzieci i widze, ze musi wpisac dane nas obojga lacznie ze zdjeciami. Czy jest to konieczne? Moj brat od 8 lat zyje w US na czarno i nie chcialbym mu jeszcze dodatkowo zaszkodzic.. Dlatego moje pytanie - czy mozna nie wpisywac dzieci albo wpisac tylko jedno (mnie)? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedź..

Napisano

Witam. Mam pytanie - wlasnie chcialem wypelnic formularz zgloszeniowy mojej Mamie. Ma dwojke dzieci i widze, ze musi wpisac dane nas obojga lacznie ze zdjeciami. Czy jest to konieczne? Moj brat od 8 lat zyje w US na czarno i nie chcialbym mu jeszcze dodatkowo zaszkodzic.. Dlatego moje pytanie - czy mozna nie wpisywac dzieci albo wpisac tylko jedno (mnie)? Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedź..

wow! Od 8 lat robi na czarno w usa i nie ma jeszcze 21 lat... Gdzie on robi? Na kopalni? XIX wiek? z Łyskiem? :lol:

Zanim zaczniesz wypełniać przeczytaj instrukcję. :rolleyes:

Napisano

wow! Od 8 lat robi na czarno w usa i nie ma jeszcze 21 lat... Gdzie on robi? Na kopalni? XIX wiek? z Łyskiem? :lol:

Zanim zaczniesz wypełniać przeczytaj instrukcję. :rolleyes:

Emigum czyli w koncu mam zaznaczyc ze ma dwojke dzieci mimo ze obaj mamy wiecej niz 21lat czy wtedy pozostawic pole puste? Dzieki! P.S. Tylko sie nie smiej, ze masz tu do czynienia z samymi blondynkami :P

Napisano

A gdybyś przeczytał instrukcję, to nie zadawałbyś takich pytań.

Czy to takie trudne przeczytać instrukcję?

Trzeba podawać wszystkie dzieci, które nie ukończyły jeszcze 21 lat.

I to jest wyraźnie w instrukcji zaznaczone.

Dlatego nie dziw się, że ktoś się z Ciebie śmieje, jeśli zadajesz takie pytania...

Napisano

Mam pytanie, wysłałem zgłoszenie, dostałem maila z potwierdzeniem zgłoszenia w którym mam linka do jak to oni nazwali "Click here to complete your application". Klikam i ku mojemu zdziwieniu wyświetla się to tabelka z cenami a pod spodem dane do przelewu, bez jego wypełnienia (czyli opłaty) nie mogę przejść dalej. Nie wiem co robic po podobno miało to być darmowe a chcą za to chorych opłat. NIe wiem też czy w końcu jestem zgłoszony czy nie....

2. Czy można wysłać 2 zgłoszenia w przypadku małżeństwa? Mianowicie jedno na mnie a drugie na moją żonę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...