Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam prośbę do sly6,czy można, jak już jest po loterii, zrobić głosowanie na temat czy wysłałeś zgłoszenie, zobaczyłoby się ilu forumowiczów

się zgłosiło lub nie?

Po drugie ktoś się obawiał, że trzeba pokazać że się ma pieniądze lub załatwioną pracę w usa, jak sobie przypominam to jak ostatni raz

Polska brała udział loterii, to stali tacy panowie pod ambasadą co oferowali oryginalne zaświadczenia o pracy :)

Ktoś sobie przypomina co to była za wiza, że pomimo bycia nielegalnie w usa, wylosowania gc, płaciło się 1000 dolarów kary i kara została

anulowana?

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

zyggy a no byly takie osoby i nawet na pewnych stronach takie cos mozna bylo sobie zalatwic ..

co do tych 1000 dol usd to jest to stary przepis ktory juz nie obowiazuje -tzn sa tacy ze pod to podlegaja ale to juz jest malo takich osob

wpisz sobie na forum o i-245 i zobaczysz co Ci wyjdzie o tym..tak wiec to nie jest zadna wiza a przepis pewien

co do 1 pytania to moze ktos inny takie cos zrobi

Napisano

Ktoś sobie przypomina co to była za wiza, że pomimo bycia nielegalnie w usa, wylosowania gc, płaciło się 1000 dolarów kary i kara została

anulowana?

Nie byla to viza tylko aktywowano ustawe 245i na okres bodajze 4 miesiecy i wszyscy nielegalni mogli zgosic sie zaplacic kare $1,000 i rozpoczac dlugi aczkolwiek legany sposob legalizacji rezydencji w USA.

Zrobil to Clinton w koncu 2000 roku, dzialala ta ustawa od 20 grudnia 2000 do konca marca badz kwietnia 2001

http://www.justice.gov/eoir/vll/benchbook/templates/Adjustment245%28i%29%20LifeAct%20Standard.htm

Napisano

Wiadomo ile było wysłanych zgłoszeń w "obecnej" edycji loterii, a jak nie to czy będzie to podane do wiadomości? Ciekawi mnie ile Polaków wysłało w tym roku, żeby wiedzieć jakie ma się szanse na wylosowanie :) Powodzenia życzę wszystkim.

Napisano

awa83 a gdzies wyczytal ze jest 3,5 godz i koniec zapisow>?

bedzie koniec ale o godz 17 polskiego czasu a wiec dluzej niz 3,5 --to nie godzina 5 nad ranem a 17 ;)

specjalnie dalem taki link na forum aby ktos widzial jak z tym jest bo mielismy zmiane czasu i nie bedzie to godz 18 a bedzie to 17 godz

http://forum.usa.inf...e-zmiana-czasu/

wczoraj po 14 pisalem tez o tym

http://forum.usa.inf...a/page__st__350

Teraz nie mogę tego odnaleźć bo strona jest zmieniona ale o ile pamiętam było powiedziane że zapisy trwać będą do 5 listopada czasu -4GMT. Innymi słowy do północy (24.00) 4 listopada w USA.

Ewentualnie chodziło o Central Standard Time -6GMT lub Eastern Time -5GTM. Jako że -4/5/6 liczone jest względem czasu GMT (Greenwich) to licząc dla Central European Time obowiązującego w Polsce należało dodać jeszcze jedną godzinę. Stąd byłem pewien że zapisy kończą sie o tej 5 nad ranem naszego czasu 5 listopada.

Widocznie coś źle zrozumiałem albo źle liczę więc z czystej ciekawości wyprowadź mnie z błędu

Napisano

tak jak pisze Joanna ze zapisy byly w poludnie ale unas 4 pazdzernika byla juz 18 godz,,a zakonczenie tez bylo w poludnie -5 listopada ale w Polsce byla zmiana czasu a wiec zamiast 18 godz to sie skonczylo o 17 godz.. od zycie kiedy sie zmienia czas ;)

Zgłoszenia udziału w loterii wizowej DV-2013 muszą być złożone w formie elektronicznej od południa wschodnioamerykańskiego czasu letniego (EDT) (GMT-4) 4 października (wtorek) do południa wschodnioamerykańskiego czasu letniego (EDT) (GMT-4) 5 listopada (sobota).

/

i gdzie tutaj jest polnoc? a w j.angielskim masz ze noon ..tzn poludnie

rembrant jesli tym sie bedziesz interesowac oraz szukac bedziesz po necie to sam to sprawdzisz za jakis czas.chyba ze ktos na forum wczesniej takie cos poda..

Napisano

http://www.universum...pl/loteria.html Statystyki z lat ubiegłych.

DV- 2002 - 4.707 Polaków wylosowało Zieloną Kartę

DV- 2003 - 3.855 Polaków na 87 000 wylosowanych z 8,7 mln zgłoszeń

DV- 2004 - 5.467 Polaków na 111 000 wylosowanych z 7,3 mln zgłoszeń - 5 miejsce na świecie

DV- 2005 - 6.211 Polaków na 100 000 wylosowanych z 9,5 mln zgłoszeń - 2 miejsce na świecie

DV- 2006 - 3.416 Polaków wylosowało Zieloną Kartę

DV- 2007 - Polacy zostali wykluczeni z udziału w Green Card Lottery z powodu

przekroczenia limitu 50 tysięcy przyjazdów do USA w ciągu ostatnich 5 lat

Rozumiem, że tych 23656 szczęściarzy zabrało ze sobą >26344 członków rodzin? Wychodzi na to, że statystycznie najczęściej wyjeżdżały... bezdzietne małżeństwa. :P

Średnio co roku karty wylosowywało (i je otrzymywało) 4731 Polaków/Polek, co stanowi 8,6% całej puli 55k.

Jako, że nie braliśmy udziału w loterii tyle lat, to licznik nam się wyzerował i teoretycznie przez najbliższe 5 lat będziemy losowani i będziemy mogli śnić sen o Eldorado. :)

ps

Proszę poprawić mnie, jeśli się mylę ^_^

ps2

Wykluczenie z loterii musiało trwać aż do momentu "wyzerowania" licznika? Czy jak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...