Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Czyli jak wpisze jako adres korespondencyjny moj polski adres to rozmowa bedzie w polsce... dobrze zrozumiałem?

To znaczy, ze papiery przyjdą do Polski. Rozmowa chyba też będzie w Polsce - ale niech ktoś bardziej kompetentny ode mnie to potwierdzi.

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mam zamiar w tym roku aplikować w tym roku do loterii, mój narzeczony również. Mam pytanie: jak wygląda sytuacja gdyby któreś z nas wygrało GC? Czy gdybym wzięła ślub po otrzymaniu GC, to GC automatycznie dostanie mój narzeczony (wtedy mąż)?

To pytanie już tutaj padło. I to chyba nawet dwa razy. Zadałaś sobie w ogóle trud, żeby przejrzeć wątek? Chyba nie, bo po co ;)

Nic nie dzieje się automatycznie.

A ślub po otrzymaniu GC to Twój wylot do Stanów i ewentualne ściągnięcie męża do siebie (lub na odwrót, jeśli to on wygra). Obecny czas oczekiwania na wizę w tej kategorii to około 3 lat.

Napisano

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mam zamiar w tym roku aplikować w tym roku do loterii, mój narzeczony również. Mam pytanie: jak wygląda sytuacja gdyby któreś z nas wygrało GC? Czy gdybym wzięła ślub po otrzymaniu GC, to GC automatycznie dostanie mój narzeczony (wtedy mąż)?

Odpowiedź na to pytanie jest zawarta w tym temacie ,wystarczy przeczytać.

Napisano

Czyli jak wpisze jako adres korespondencyjny moj polski adres to rozmowa bedzie w polsce... dobrze zrozumiałem?

myers

a czytales moze w instrukcji ze mozna miec rozmowe w USA jak bedziesz?

to ze podasz cos do korespondencji nie oznacza ze bedziesz miec rozmowe w tym miejscu..Wszystko zalezy co podasz w papierach ktore przyjda z USA -ale najlepiej zrobic tak ze podac 1 adres i tego sie trzymac :)

ale wtedy robisz badania w UK a tam nie wiem jakie sa kwoty wiec sie dowiedz czy nie lepiej bedzie cos zrobic w Polsce aby bylo taniej

kolejna sprawa to nie wiem ile jestes w UK ale jak ponad 6 miesiecy to musisz miec z UK zaswiadczenie o niekaralnosci .

konfetti nic sie nie dzieje automatycznie i nie dostanie Twoj maz GC razem z Toba jak Ty bedziesz juz porozmowie,nalezy tak szybko to zrobic aby razem isc na rozmowe(musisz odeslac papiery przed rozmowa ze masz juz meza)czym predzej to zrobisz tym lepiej-to tak w wielkim skrocie,,,ja pisalem o tym oraz tez darek,wystarczy zapoznac sie w tym temacie o tym.

Napisano

bilet najlepiej kupic na pazdziernik/polowa listopada lub na marzec, wtedy sa najtansze. mozna nawet zlapac sie za + - 400$.

A z berlina jeszcze taniej wyszloby (bo z niemiec bilety sa o wiele, wiele tansze. moi znajomi na 3 os rodzine zaoszczedzili w sezonie tego roku az 1000$). Jak ktos mieszka blizej zach granicy super sprawa :). Choc jak ktos umie i lubi szperac to mozna nawet w sezonie znalesc cos fajnego. Ja w czerwcu tego roku zaplacilam za bilet w jedna str z jfk do waw 560$ z zakupem 3 tyg przed wylotem i 2 walizki po 23kg free:). American Airlines rules :)

Napisano

sly6 Jako adres podam polski i tego bede sie trzymal w uk nie chce nic zalatwiac... tutaj za wyrwanie zeba 100f to minimum wiec o badania nawet nie bede sie pytal bo na bank sa drozsze. Jak by co to szybki bilet i za 6h jestem w domu w polsce zalatwiam wszystko na miejscu i swieto(sadze ze tak bedzie najlepiej)co do papieru o niekaralnosc to nawet nie mam pojecia gdzie to tutaj uzyskac. Jestem tutaj ponad rok wiec jak by co to bede musial to wyrobić... a i pracuje w firmie ktora ma swoje sklepy w NY, Chicago i Washingtonie moze by mi to tez ewentualnie pomogło na rozmowie ?

Napisano

Wizy z loterii wizowej przyznawane są na interview niejako automatycznie pod warunkiem ,że spełnia się wszystkie wymagania dot.programu DV. Tutaj nie potrzeba wyszukiwać argumentów które miałyby pomóc przy uzyskaniu wizy imigracyjnej.Nie ma potrzeby przekonywania konsula itd.Nie oszukujmy się decyzja o przyznaniu wizy imigracyjnej zapada wcześniej ,przed interview,bo jak wiadomo odpowiednie służby USA dokonają odpowiednich sprawdzeń zanim przekroczysz wejście do Wydziału Konsularnego w Warszawie.Konsul nie odmówi przyznania wizy z loterii ,jeśli spełniasz wszystkie wymogi programu DV.Tak więc nic Ci nie pomoże czy gdzieś pracowałeś czy też nie.

Najważniejsze : być niekaranym ( nigdzie na świecie),mieć średnie wykształcenie,w przeszłości nie przebywać nielegalnie w USA,przejść badania lekarskie.

Napisano

jest napisane w instrukcji ze po rozmowie -Konsul wydaje wize a nie urzad ,urzad aby przyjmuje wnioski-papiery a od dawania wiz jest Konsul..

ile razu juz tak bylo ze urzad przekazal papiery Ambasadzie i mialo byc ok a Konsul powiedzial nie bo wyszlo ze ktos byl nieleganie,ktos juz ma ponad 21 lat itd

a zaswiadczenie o niekaralnosci z Uk wezmiesz z tego miejsca

http://travel.state.gov/visa/fees/fees_5455.html?cid=8993

Napisano

Dzieki sly6, ciekawy jestem ile sie czeka na wystawienie takiego dokumentu, bede musial zadzwonic i popytac co i jak.

Ok pogrzebalem i znalazlem ile kosztuje taka przyjemność Payment:

Standard Service - £35.00 (10 working days, Not including dates of receipt or dispatch)

Premium Service - £70.00 (2 working days, Not including dates of receipt or dispatch)

Moze komus sie przyda kto zyje w uk i chce sprobowac szczescia tak jak ja.

Napisano

Witam,najmocniej przepraszam od razu ze zadaje pytanie ktore widzialem juz w roznym sformulowaniu na forum, pracujemy i mieszkamy razem od kilku lat z dziewczyna za granica lecz nie jestesmy malzenstwem, czy jesli jedno z nas wylosuje GC a my dopiero zalozmy w czerwcu wezmiemy slub a moze wczesniej czy bedziemy mogli wyleciec razem do USA i czy w ogole to bedzie mozliwe,jesli nasz slub nastapi juz po rozdaniu GC, czy moze jedna osoba musi sie udac wpierw do USA i uregulowac pewne sprawy itp i dopiero poslubiona osoba moze pozniej i jak dlugo by to ewentualnie trwalo czy bedziemy mogli leciec poprostu razem ? dziekuje

PS. w jaki sposob mozna sie skontaktowac z pania Karina ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...