Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Punkcie 8a (In Care of)trzeba wpisać swoje nazwisko?, nawet jeśli nie ja odbiorę,czy właściciela mieszkania?

Przepraszam,chciałem się upewnic, to moja pierwsza loteria dv.

Post #251 w tym wątku.

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

ja nikomu nie psuje humoru, nikomu nie zazdroszcze, byłem kilkadziesiat razy w usa mam tam rodziny i znam rzeczywistośc i chciałem ja przyblizyć....

dobrze zatem nie będe już nikomu psuł i odpowiem tak na pytania: jest suuuper paraca za 1000usd/h to nie problem, na wyjazd wystarczą 3 usd w kieszeni jak 4 osobowa rodzina to 12usd, obama w razie czego pomoże-wynajmie mieszkanie na upper east side na czas szukania pracy, języka nie trzeba znać w ogóle w razie czego wujek sam przydzieli nam tłumacza na okres poł roku itd czy teraz jesteś zadowolony Skdawid??? Poprawiłem Ci troszkę humor?? Czy teraz moje odpowiedzi sa pomocne?

No właśnie byłeś w USA więc masz pojęcie.Jak napiszesz tak jak napisałeś to Ci którzy nie mają bladego pojęcia o Ameryce będą usatysfakcjonowani ,jeśli zaś napiszesz "gorzką prawdę" to zostaniesz posądzony że chcesz kogoś zniechęcić.A przecież nie o to chodzi .Loteria wizowa jest dla ludzi z całego świata i jeszcze dla wielu obywateli różnych krajów zarobienie $8 /h to majątek jednak dla Polaków to już niekoniecznie.Jeżeli ktoś wybiera taką drogę to oczywiście powinien próbować i przyjeżdżać ale każdy powinien wiedzieć ,że w zasadzie jest to bilet w jedną stronę a pewności ,że się powiedzie nie ma dzisiaj żadnej.

Napisano

Dlaczego piszesz że to bilet w jedna stronę ,ktoś może pomieszkać tam rok dwa ,jeżeli mu się nie będzie podobać to wróci do Polski.

No jak masz 6 cyfrowy stan konta to pewnie mozna sobie bez problemu na to pozwolic

Napisano

Sly6 najlepiej moim zdaniem to nie liczyć ani na rodzinę, ani na obcych, lepiej w domu sobie usiąść i zaplanować wszystko dokładnie przed wyjazdem , poświecić na to tydzień, może miesiąc a nawet dwa jak trzeba.Jednak w ostateczności wolał bym rodzinę, niż obcych polaków, ponieważ nie można im ufać.

Jeśli chodzi o szkoły i uprawnienia to tu może być problem, bo się zgodzę wielu ludzi może mieć trudności do "zniżenia" się do takiego poziomu, żeby robić na zmywaku czy przy sprzątaniu, tylko ze z takim podejściem to są marne szanse na znalezienie pracy nie tylko w USA ale i nawet w Polsce, a tu chodzi żeby jakoś zacząć i powoli próbować piać się wyżej, chcąc postawić taki krok w życiu niestety może trzeba będzie (nie znaczy to ze musi tak być) zapomnieć o tytułach i uprawnieniach(z tego co sie zorientowałem, to nie wiele naszych uprawnień jest akceptowanych w stanach), zacisnąć zęby, uśmiech na twarzy i do roboty.

mikun tak nadal nie jesteś za specjalnie pomocny ale udało Ci się poprawić mi humor.Nie spinaj się tak, czepiłeś się chłopie ze ciężko mi policzyć koszt wyjazdu, a sprawa wygląda tak ze jak większość tu obecnych pracuje do tego mam parę innych zajęć i ciężko znaleźć te 1-2 godziny żeby to policzyć, wiec uznałem ze może jest ktoś na forum, kto już to zrobił i chętnie się podzieli tym, ale nie znalazło się dwóch co to machnęli posty na pol ekranu, jacy to ludzi są nie zaradni i jak to strasznie jest w stanach. Piszesz ze byleś w USA kilka razy, ze wiesz co i jak, to zamiast pisać takie dyrdymały, napisał byś jakieś wskazówki, gdzie zrobić pierwsze kroki po przylocie, jak znaleźć mieszkanie, czego unikać i kogo, i w ogóle podzielił się doświadczeniem.

Napisano

Zgadzam się z SkDawid ,jeżeli ktoś z tu piszących był lub jest w Stanach to może podzielić się doświadczeniem ile na początek można zarobić ,ile kosztuje utrzymanie ,gdzie szukać pracy ,czego unikać ,jak najtaniej poruszać się po mieście.

Nikt nie odpowiedział na moje pytanie po co loteria ,jeżeli w Stanach jest kryzys i ciężko znaleźć prace.

Napisano

SK Dawid a ja Ci powiem szczerze ze obcy mi wiecej pomogl niz rodzina ,nie mowie tutaj o bardzo dalekiej -- no ale ile osob tyle bedzie odpowiedzi,,,tak wiec rodzine to moge powiedziec dzien dobry i tyle ..

a widziales moj link jak szukac pracy,mieszkania,jak podalem linka do osoby co wygrala wize w 2006,poszukaj w moich postach z dzis i sam zobaczysz jak bylo z pewna osoba po loterii..

pajak jesli ktos teraz mysli ze moze wroci to moze niech nie wysyla zgloszenia -fakt roznie moze byc w zyciu ale na teraz to powinien ktos wiedziec ze chce leciec i tam byc na stale...bo moze kogos innego wylosuja i moze ten ktos poleci za ta osoba

fakt kazdy jest wolny i niech robi jak chce ale niech dobrze to przemysli :)

ja nie zbyt juz sie interesuje USA ale wiem gdzie szukaja pracownikow,gdzie sa teraz odwierty ...

nie ma to jak czytanie gazet anglojezycznych,ogloszen itd

Napisano

Wiem, że dość często było zadawane pytanie w sprawie zdjęć do aplikacji. Jednak mam małą wątpliwość. Jak w zeszłym i tym roku wypełniałem aplikację do J1 było napisane, że zdjęcie nie może być starsze niż 6 miesięcy (aktualne) i nie mogło być wcześniej użyte w innych aplikacjach wizowych. Teraz, czy obowiązują takie same przepisy wobec GC. Dokładnie chodzi mi o użycie drugi raz tego samego zdjęcia. Zastanawiam się czy specjalnie robić nowe zdjęcie, czy mogę urzyć wcześniej wykorzystane.

Napisano

Dziękuje za odpowiedz,czyli pole 8a zostawiam puste. Chciałbym się jeszcze spytać tych co już wysyłali,czy w pole 8c( drugą linie adresu ) wpisać numer mieszkania np. m.7 czy wpisać w polu 8b przykładowo ulica Szekspira 12/7

znalazłem taki wzór czy jest on ok?

http://dc385.4shared...8j/preview.html

Czy używać polskich znaków?

Ten list będzie wysłany z ambasady w Warszawie ,czy ze stanów?

Mam używać pełnych nazw jak ulica mieszkanie czy skrótów??

Dziękuję za pomoc

Napisano

o polskich znakach juz jest pytanie moze 3-4 a wystarczy przeczytac ,,,nie mozna uzywac polskich znakow,jak widzisz w tym linku ktos z Ukrainy nie uzyl ich liter ;)

list z papierami bedzie wyslany z USA z centrum wizowego w Kentucky

I taki tez ma miec adres na kopercie

pare lat temu ludzie dostawali podobne koperty ale co bylo dziwne ze tam kazali ludziom placic na konto a przy prawdziwej loterii placisz ale przed sama rozmowa juz w Ambasadzie USA-chyba ze cos sie zmienilo..wiec nalezy uwazac jaka koperta przyjdzie i co tam bedzie w niej..

co do skrotow to mozna uzyc ul..,m

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...