Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no to ja rozumiem ;) trzeba będzie poczekać aż do maja, bo jak wiadomo aby wylosować GC to trzeba mieć szczęście :)

jeszcze takie pytanie, czy rodzina z USA prowadząc firmę, może mi wystawić takie zaświadczenie że jest gotów przyjąć mnie do pracy? Jeżeli tak to wtedy konsul będzie bardziej przekonany o tym że mogę pracować, tak?

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

moze takie cos wystawic ale jesli beda spelnione warunki takiej umowy ..

taka umowe moze wziasc pod uwage ale Ty sama swoja postawa musisz takie cos tez pokazac ze bedziesz pracowac w tej firme lub tez innej ..aby nie bylo ze takie zaswiadczenie po to jest wydawane abys tylko dostal wize.

Napisano

Niektóre posty mogą skutecznie zniechęcić do wyjazdu za ocean ,wynika z tego że jak wysiądziesz na lotnisku w USA to nic dobrego cie nie czeka ,ciężko znaleźć pracę ,obcy ludzie nikogo nie znasz w którymś poście było napisane żeby omijać Polaków bo na pewno ci tam nie pomogą ,co najwyżej zaszkodzą .

W sumie ten wątek poświęcony jest zagadnieniom DV2013 i sugeruję przejrzeć CAŁE forum w poszukiwaniu odpowiedzi nt USA ale co tam - MOJE obserwacje i zebrane wiadomości nt USA w pigułce - przede wszystkim :

- TO NIE JEST KRAJ SOCJALNY! - nie ma publicznej służby zdrowia do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni w UE, nawet nasza polska służba zdrowia daje nam więcej opieki niż to na co można by liczyć w USA - TRZEBA mieć prywatne ubezpieczenie zdrowotne i dobrze czytać polisę ponieważ znam przypadki gdy ludzie mieli bardzo dobrą polisę ale środki z polisy wyczerpały się i musieli dopłacić 3 miliony USD za WYLECZENIE członka rodziny;

- umowy o pracę - każda jest inna! urlop, dni chorobowe etc są określane w umowie o pracę, także ilość pieniędzy jaką dostaniemy podczas chorobowego/urlopu etc.

- smutne ale prawdziwe - unikamy "polonii" - polskie piekiełko niejednemu dało w kość ...

- ubezpieczenia komunikacyjne - system całkowicie inny od tego który znamy z Polsce - liczą się lata bezszkodowej jazdy, ubezpieczenie obejmuje jedynie osoby wpisane do polisy itd itp

- praca - jeśli nie mamy oferty pracy - zależy od rejonu ale generalnie nie jest dobrze, w pracy - jeśli pracodawca na opcję zwolnienia kogoś z pracy to będzie to w pierwszej kolejności biały mężczyzna hetero, (smutne ale prawdziwe),

- szkoły - j.w. jeśli nasze dziecko będzie się starało dostać do jakiejś szkoły policealnej a dziecko pochodzące z rodziny o innym niż biały kolor skóry będzie miało taką samą liczbę punktów i będzie jedno miejsce - nasze się niestety się nie dostanie (smutne ale prawdziwe),

(dwa powyższe punkty świadczą o swoistej sytuacji w USA w chwili obecnej - pisałem kiedyś o białych strażakach którzy musieli powoływać się na niedyskryminację ze względu na kolor skóry wynikająca z podpisanej przez prezydenta Johnsona w dniu 2 lipca 1964 r. Ustawy o Prawach Obywatelskich (Civil Rights Act) aby komisja nie bała się ogłosić wyników egzaminów oficerskich.... (dwie ostatnie informacje pochodzą od obywateli USA mieszkających tam od urodzenia i nie są moją twórczością))

- generalną zasadą jest iż mamy to co sami osiągniemy - np. nie pójdziemy w USA do Councilu aby dostać mieszkanie lub dodatek mieszkaniowy bo mamy 3 dzieci i nam się należy...

Jeśli ktoś ma możliwość to polecam lekturę forum/blogów traktujących o emigracji do USA prowadzonych przez inne narodowości. Proszę też zwracać uwagę na datę wypowiedzi (sytuacja zmieniła się diametralnie w ostatnich paru latach - na niekorzyść).

to tak w dużym skrócie tylko parę z kubków zimnej wody.

Zgadzam się z SkDawid ,jeżeli ktoś z tu piszących był lub jest w Stanach to może podzielić się doświadczeniem ile na początek można zarobić ,ile kosztuje utrzymanie ,gdzie szukać pracy ,czego unikać ,jak najtaniej poruszać się po mieście.

Nikt nie odpowiedział na moje pytanie po co loteria ,jeżeli w Stanach jest kryzys i ciężko znaleźć prace.

- Polecam google i wyniki censusu w USA - są publikowane miesięcznie można zobaczyć ile wynoszą koszty utrzymania w interesującym nas Stanie lub mieście, ile kosztuje prąd, gaz, benzyna, jaka jest średnia płaca etc etc. - reszta odpowiedzi znajduje się na tym forum.

- Celem Loterii jest generalnie zróżnicowanie kulturowe kraju, tajemnicą poliszynela jest natomiast, że emigranci są po prostu bardziej pracowici, zdyscyplinowani (w większości) i zdeterminowani osiągnięciem sukcesu - co z kolei przekłada się na dochody stanowe i federalne. Są też prace, których nie chcą wykonywać miejscowi a które (z braku innej opcji) przyjmują imigranci.Dochodzi też tzw czynnik dodatni - nowe idee, nowe spojrzenie na rzeczywistość itd. USA to kraj emigrantów.

Najważniejszą myśl zawarł Sly w swoim poście:

pajak jesli ktos teraz mysli ze moze wroci to moze niech nie wysyla zgloszenia -fakt roznie moze byc w zyciu ale na teraz to powinien ktos wiedziec ze chce leciec i tam byc na stale...bo moze kogos innego wylosuja i moze ten ktos poleci za ta osoba fakt kazdy jest wolny i niech robi jak chce ale niech dobrze to przemysli :)

należy być przekonanym że się chce mieszkać w USA. Ktoś kto zna tylko ten kraj z filmów/opowiadań/bajek/marzeń* (*właściwe podkreślić) powinien zrezygnować z wyjazdu.

Jeśli ktoś nie potrafi sobie poradzić z prostą obsługą forum, google to w USA sobie tym bardziej nie poradzi jako imigrant (pomijam przypadki posiadające wsparcie rodziny, która jest np gotowa przyjąć takiego imigranta pod swój dach na początek )

Napisano

Witam otóź mam pewne pytanie jestem w 4 technikum i w 2012 roku bede kończył szkołę średnią czy jeśli złoże wniosek o GC to czy będę miał szansę ją wylosować. Z tego co wiem to 1 maja 2012 roku jest losowanie a wtedy bedę już miał ukończoną szkołę średnią i będę spełniał kryteria. Czy jednak trzeba mieć ukończoną szkołę średnią na dzień w którym się zgłoszenie wysyła??

Napisano

Witam otóź mam pewne pytanie jestem w 4 technikum i w 2012 roku bede kończył szkołę średnią czy jeśli złoże wniosek o GC to czy będę miał szansę ją wylosować. Z tego co wiem to 1 maja 2012 roku jest losowanie a wtedy bedę już miał ukończoną szkołę średnią i będę spełniał kryteria. Czy jednak trzeba mieć ukończoną szkołę średnią na dzień w którym się zgłoszenie wysyła??

No widzisz, a gdybyś zaczął od przeczytania instrukcji lub choćby od lektury tego wątku, zamiast po prostu dopisać pytanie, to byś wiedział.

NIE. Nie będziesz mógł wylosować zielonej karty, bo nie możesz brać udziału w losowaniu.

Na dzień składania aplikacji musisz mieć skończoną szkołę średnią.

Napisano

hm... a mam pytanie jesli np. bym wyloswala zielona karte w maja a w czerwcu (jak co roku) jechala do usa na wizie turystycznej nie beda mi robic zadnych problemow??? pozdr.

Napisano

A z jakiego tytułu mają Ci robić problemy?

"Dystrybucja" wiz imigracyjnych zacznie się dopiero w październiku.

Najważniejsze, żebyś odebrała list powiadamiający, kiedy się stawić na rozmowę i przygotowała wszystkie niezbędne dokumenty :)

Napisano

1/100?

Jeśli dobrze przeczytałam, to w 2012 było ponad 19 milionów aplikacji, z czego ponad 14 milionów prawidłowych.

Z moich obliczeń wynika, że w 2012 prawdopodobieństwo, że wylosujesz wynosiło 1/280

W 2007 było 9,1 mln zgłoszeń, w 2008 juz 13,6mln

Obliczenia na 2013 rok.

szanse w procentach: 1,755% na wylosowanie.

Po wylosowaniu GC szansa na jej uzyskanie: 54,53% czyli 1,1/2 w zaokrągleniu wiadomo 1/2.

PS. Jak oblicze coś pomocnego do napisze...

- Do tych którzy piszą że lepiej w Lotto wygrac - oto wyliczenia z trafieńia w 6 (0,0000072%) - 1/13 983 816.

Napisano

Wiem, że dość często było zadawane pytanie w sprawie zdjęć do aplikacji. Jednak mam małą wątpliwość. Jak w zeszłym i tym roku wypełniałem aplikację do J1 było napisane, że zdjęcie nie może być starsze niż 6 miesięcy (aktualne) i nie mogło być wcześniej użyte w innych aplikacjach wizowych. Teraz, czy obowiązują takie same przepisy wobec GC. Dokładnie chodzi mi o użycie drugi raz tego samego zdjęcia. Zastanawiam się czy specjalnie robić nowe zdjęcie, czy mogę urzyć wcześniej wykorzystane.

Robilam ostatnio zdjecie do nowego paszportu polskiego biometrycznego i zdjecie jest inne niz to, ktore jest podane na stronie o Loterii Wizowej. Zdjecie do wizy tez jest inne. Ja wydrukowalam sobie instrukcje do zdjecia do Loterii i ide z nimi do fotografa. Ja mam w paszporcie i w wizie zdjecie mojej buzi w 90 % na zdjeciu do Loterii ma byc troszke oddalone zeby bylo widac buzie oraz ramiona. Tam na stronie o zdjeciu do Loterii sa przyklady zdjec dobrych i zlych pozycji.

Napisano

momi tutaj Joanna nie napisala waznej sprawy,,to ze cos przysla to ok ale musisz te papiery wypelnic i odeslac jak najszybciej do USA bo kto 1 ten lepszy-czasami i 3 tygodnie moze zrobic duza roznice nim odeslesz te papiery do USA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...