sly6 Napisano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2011 ale tez jest podany wiek ze wiekszosc osob ktore maja 18 lat moze nie spelniac warunkow udzialu z braku skonczenia nauki lub tez posiadanego zawodu to ze ma sie watpliwosci to jedno ale jak do tej pory --a to sie ciagnie dobrych pare lat i nawet na forum byl podany temat ze jedni pisali ze nalezy miec srednia lub prace przed wsylaniem zgloszenia a inni ze nalezy takie cos dopiero pokazac na rozmowie jesli cos jest nie jasne to jak nalezy o tym pisac?chyba ze ktos bedzie taki ze bedzie szukal,drazyl temat ze znajdzie odpowiedz
sly6 Napisano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2011 a to jest ten temat ,,co z osobami co moga miec srednie ale po paru miesiacach http://forum.usa.info.pl/topic/3977-loteria-wizowa-%26gt%3B-rozmowa-z-konsulem/
dareknow0 Napisano 11 Października 2011 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 ale tez jest podany wiek ze wiekszosc osob ktore maja 18 lat moze nie spelniac warunkow udzialu z braku skonczenia nauki lub tez posiadanego zawodu to ze ma sie watpliwosci to jedno ale jak do tej pory --a to sie ciagnie dobrych pare lat i nawet na forum byl podany temat ze jedni pisali ze nalezy miec srednia lub prace przed wsylaniem zgloszenia a inni ze nalezy takie cos dopiero pokazac na rozmowie jesli cos jest nie jasne to jak nalezy o tym pisac?chyba ze ktos bedzie taki ze bedzie szukal,drazyl temat ze znajdzie odpowiedz O wieku w ogóle nie mówimy bo to jest jasne. Poddałem wątpliwość bo przyznasz ,że zapis w instrukcji jest niejasny .A wystarczyły dwa dodatkowe słowa " w momencie zgłoszenia" i wszystko byłoby jasne. A tak to mamy co mamy. Bo nie ma wątpliwości ,że najpierw jest tylko zgłoszenie do loterii a samo ubieganie się o wizę następuje dopiero po wylosowaniu. Dlatego jestem ciekaw jak byłoby to rozpatrzone przez konsula. No i wyczytałem ,że średnie jednak dopiero przy interview.
gal Napisano 11 Października 2011 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 "Uczestnik programu DV musi spełniać wymagania programu DV pod względem wykształcenia lub kwalifikacji zawodowych: Osoba ubiegająca się o wizę DV musi posiadać pełne wykształcenie średnie lub jego odpowiednik (pomyślne ukończenie dwunastoletniego programu nauczania szkoły podstawowej " W instrukcji jest napisane tak jak zacytowałem powyżej. I tutaj są pewne wątpliwości bo gdyby było np. " Osoba ubiegająca się o wizę musi posiadać w momencie wysłania zgłoszenia do loterii wykształcenie średnie" to wówczas byłoby wszystko jasne. A tak to mamy tylko "osoba ubiegająca się o wizę DV musi posiadać pełne wykształcenie średnie." I teraz można to interpretować w ten sposób ,że sam fakt ubiegania się o wizę zaczyna się w momencie wypełnienia formularza o wizę imigracyjną które to formularze otrzymujemy po wylosowaniu. Pytanie : czy samo zgłoszenie do loterii jest już ubieganiem się o wizę imigracyjną z loterii DV ? Ja mam wątpliwości. Ja mysle ze interpretacja jest prosta: w momencie skladania wniosku jestes ENTRANT wiec: To enter the DV program, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform. The U.S. Department of Labor’s O*Net OnLine database will be used to determine qualifying work experience. For more information about qualifying work experience for the principal DV applicant, see Frequently Asked Question #13. If you cannot meet either of these requirements, you should NOT submit an entry to the DV program TU jest odp na pytanie 13. 13. WHAT ARE THE REQUIREMENTS FOR EDUCATION OR WORK EXPERIENCE? U.S. Immigration law and regulations require that every Diversity Visa entrant must have at least a high school education or its equivalent or have, within the past five years, two years of work experience in an occupation requiring at least two years of training or experience. A ―high school education or equivalent‖ is defined as successful completion of a twelve-year course of elementary and secondary education in the United States or successful completion in another country of a formal course of elementary and secondary education comparable to a high school education in the United States. Only formal courses of study meet this requirement; correspondence programs or equivalency certificates (such as the General Equivalency Diploma G.E.D.)) are not acceptable. Documentary proof of education or work experience must be presented to the consular officer at the time of the visa interview. W MOMENCIE SKLADANIA WNIOSKU MUSISZ SPELNIAC WYMOGI EDUKACYJNE LUB DOSWIADCZENIE ZAWODOWE!
sly6 Napisano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2011 masz racje ze to jest nie jasne,,wiec pozostaje znow szukac informacji na ten temat
gal Napisano 11 Października 2011 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Ja wszystko podalem na talerzu!!!
makdonald Napisano 11 Października 2011 Zgłoś Napisano 11 Października 2011 ale tez jest podany wiek ze wiekszosc osob ktore maja 18 lat moze nie spelniac warunkow udzialu z braku skonczenia nauki lub tez posiadanego zawodu to ze ma sie watpliwosci to jedno ale jak do tej pory --a to sie ciagnie dobrych pare lat i nawet na forum byl podany temat ze jedni pisali ze nalezy miec srednia lub prace przed wsylaniem zgloszenia a inni ze nalezy takie cos dopiero pokazac na rozmowie jesli cos jest nie jasne to jak nalezy o tym pisac?chyba ze ktos bedzie taki ze bedzie szukal,drazyl temat ze znajdzie odpowiedz A ja zapraszam wszystkich Rodakow z Ojczyzny ( z grubsza 38 milionow) do Ameryki. Gdybym byl amerykanskim decydentem to Polsce taka wlasnie przyznalbym pule wiz emigracyjnych. p.s. zaloze sie, ze okolo 37 i pol miliona wrociloby po kilku tygodniach...hehehe
pacio177 Napisano 12 Października 2011 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Witam Jakie mam szans dostać zieloną kartę jeżeli dopiero w kwietniu 2012 zdobędę dyplom ukończenia szkoły średniej? Zaznaczam, że wyniki losowania zostają ogłoszone dopiero w maju!!! Czy mogę złożyć aplikacje? Pozdrawiam .Jesli chcesz brac udział w loterii to musisz to zrobic razem ze swomi rodzicami i rodzenstwem(jesli masz) wtedy aplikantem jest jeden z twoich rodziców.Pod warunkiem ze spełniają warunek ukonczenia szkoły sredniej lub 2 letnie dosiwdczenie w zawodzie które są akceptowane w USA
emigum Napisano 12 Października 2011 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 A ja zapraszam wszystkich Rodakow z Ojczyzny ( z grubsza 38 milionow) do Ameryki. Gdybym byl amerykanskim decydentem to Polsce taka wlasnie przyznalbym pule wiz emigracyjnych. p.s. zaloze sie, ze okolo 37 i pol miliona wrociloby po kilku tygodniach...hehehe Oj tam, oj tam. Po co zapraszać. Jeden stan więcej nie zrobi różnicy, ale uwaga: Już komune razem z CCCP rozmontowaliśmy. Po 6 latach od naszego wejścia - UE, € i strefa Szengen - ledwo dyszą. To i z usa bez problemu dalibyśmy sobie radę. Żadne wyzwanie. Rozmontować Chiny to byłoby zadanie godne Polaka. ps. Pomalu wygląda na to, że niebawem oni (usa) sami zaczną demontaż (Kalifornia?)...
nn11 Napisano 12 Października 2011 Zgłoś Napisano 12 Października 2011 Witam, Mam pytanie odnoście punktu 7.Entrant Photograph. Czy w tym punkcie dodaje się zdjecie tylko osoby ktora jest glownym aplikantem czy dodajemy tez zdjecia pozostalych czlonkow rodziny,tak przynajmniej jest napisane w instrukcji. Jednak da sie w tym punkcie dolaczyc tylko jeden plik?? Moze mnie ktos oswieci bede wdzieczny. Pozdrowionka!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.