Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pinang a widziales instrukcje w j.polskim,tam masz cos takiego jak stopien lub tytul uniwersytecki ..

Czyli University Degree? Mam wątpliwości bo ja nawet po polsku nie mam pojęcia co to są kursy uniwersyteckie a jeszcze do tego jest opcja studia uzupełniające magisterskie, czyli moje i nie wiem czy chodzi o skonczone, skoro obok do wyboru jest tytul magistra, którymi wlasnie sie koncze te studia.

Co do pracy, to chodzi mi po prostu o to czy jesli ktos przyjdzie na rozmowe i pokaze tylko oferte powiedzmy najnizej platnej pracy to czy konsul patrzy na to pozytywnie ze jest praca, czy negatywnie ze gowniane zarobki nie utrzymam sie i dowidzenia.

Pobyt w Polsce to zaleznie kiedy bym wlasnie dostal decyzje od 0 do moze nawet 4 miesiecy.

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

z tego co pamietam to byles w USA a na to tez sie patrzy :)

to miłe uczucie, że ktoś pamięta, że 2 lata temu byłem w USA, w sytuacji kiedy ja sam już prawie zapomialem :)

Już się nie mogę doczekać powrotu

Napisano

w konsulacie na nic nie patrzą, udają tylko tak, bo surowe spojrzenie to lepszy wyrok niz 20 lat w stajni zwanej POLSKA, Jak wam dadzą tę wize to jedzta ludziska, tam na was czekają ....heh, ale grosza to wy nie zarobita wielkiego, no chyba ze to jakis artysta pokroju Polański

Napisano

Rob czym wczesniej odeslesz papiery tym lepiej,,dlatego tez nie nalezy czekac ze slubem itd

bo moze byc tak ze nawet jak bedziesz miec niski numer a bedziesz czekac na slub-aktualizacje danych itd to Ciebie nie zaprosza na rozmowe..

co do slubu po otrzymaniu papierow to mozna wziasc ale pod warunkiem ze papiery przyjda szybko,bedzie krotki czas aby wziasc slub itd\

a nie przyjda papiery a TY bedziesz szukac jak wziasc slub,kompletowac bedziesz papiery itd to moze zajac troche czasu.

Rob nie jest to wcale takie trudne a do tego darek juz napisal wczesniej ze pytaj jak nie wiesz..a ze trzeba przejsc papierkowa robote to inna sprawa.

a jesli by sie tak stalo ze nie zdarzysz ze slubem to wtedy jedno z Was leci do USA,i moze zlozyc papiery na pobyt staly ale wtedy moze taka osoba czekac z 3-5 lat nim wyjdzie a do tego nalezy spelnic inne wymagania..wiec lepiej juz zalatwic to przy loterii

ps z Pania Karina mozna sie skontaktowac przez wiadomosc prywatna

Mortician0 dzieki za tego linka :)

Dziekuje bardzo za odpowiedz.. mam nastepne pytanko jesli mozna, jesli wysle z moja partnerka ona jedno i ja jedno nie bedac malzenstwem jeszcze, zgloszenie do loterii to na kazdym jest inne nazwisko, jesli moja partnerka otrzyma wszystkie pozwolenia itp na wyjazd i bedziemy mieli wyjechac, bedziemy juz malzenstwem,ona z nazwiskiem meza czyli moim, jak to bedzie wygladac czy potrzebne sa dokumenty lub swiadectwo na ktorym jest nazwisko ktore bylo wyslane na loterie o GC ? jesli dokumenty wyslane beda chyba do kentucky jesli dobrze pamietam a na nich nazwisko inne niz na podaniu z loterii to zostanie to zmienione czy inaczej to wyglada ?

dziekuje, przepraszam jesli pytania sa zbyt klopotliwe

Napisano

Aska4 jakbys dobrze przeczytala caly temat to artykul z dziennika juz byl podany przez dorote pare postow temu..

kolejna sprawa to praca na numerek bez pozwolenia i tutaj moga byc schody,bo jesli nawet nie jestescie nielegalnie to jak z praca nielegana?tutaj moze cos napisze Karina w tym temacie jesli znajdzie czas..

w instrukcji jest napisane ze jesli ktos ma staly pobyt-zielona karte lub tez obywatelstwo USA tych osob nie wpisuje sie w zgloszeniu z racji tego ze Im wizy nie sa potrzebne

Mozliwe, ze to od Doroty, mialam tyle pootwieranych wczoraj stron, ze sie pogubilam skad je nabralam...no ale nic sie chyba zlego nie stalo, ze adres tej strony jest juz na forum :)

a na odpowiedz Kariny czekam jak najbardziej, bo jezeli jest jakakolwiek szansa na uregulowanie statusu, to chcialabym z niej skorzystac.

Pytanie tylko czy w naszym przypadku -wlocie na J-1 i przebujaniu sie w Ameryce 9 lat to jest mozliwe...

Co do dzieci- im juz nie jest zielona karta potrzebna, bo maja obywatelstwo. Ale sie zapytalam, bo to maluchy i nie maja jeszcze 21 lat- duuzo im brakuje...

Napisano

Rob a jaki problem wyslac do Kentucky akt slubu i aktualne dane?do tego idac na rozmowe zaberacie ze soba akt slubu i wtedy widac co i jak..

Ja sie martwie inna sprawa ktora nie napisalem a trzeba to napisac

Od pewnego czasu jest nowe prawo paszportowe i jesli w USC zona wybierze nazwisko meza to po pewnym czasie paszport jest nie wazny a wtedy nalezy paszport wymienic na nowy-z nowymi danymi jak tez i dowod osobisty..Wez takie cos pod uwage.Bo kiedys bylo z tym inaczej..

Napisano

Czy uwazacie,ze jak sie zostanie wylosowanym to lepiej starac sie o wszystko juz w Polsce czy w UK?Mimo iz w UK jestem ponad 4 lata,ale moze lepiej na to patrza ze,aplikuje z mojego kraju.Napewno jesli chodzi o same oplaty lekarza i szczepien to ceny sa duzoooooooo wieksze.Wizyta u lekarza 230 funtow(w polsce 250 zl),kazda szczepionka od 25-35 funtow HPV 130 FUNTOW.wIEC TANIEJ WYJDZIE SKOCZYC DO pOLSKI,rodzine odwiedzic i przy okazjii zalatwic wszystko.

No ale do tego jeszcze 8 miesiecy wiec,wszystko sie moze zdazyc.....

Pozdrawiam i powodzenia wszystkim....

Napisano

tronca1977 jesli dostaniesz papiery do wypelnienia na adres np w UK to tam bedzie taki formularza gdzie chcesz miec rozmowe i podajesz np Konsulat USA w Anglii lub tez w Polsce .I teraz wybor nalezy do Ciebie :)

Napisano

Odnośnie polskich znaków - w ostatniej loterii w której Polska mogła brać udział system nie przyjmował polskich znaków, jeśli się wpisało np Łukasz - to nie pozwalał przejść dalej i zgłaszał błąd w polu.

Komunikat o braku zgodności formularza z przeglądarką - nie ma się co martwić - formularz poprawnie działał w zeszłym roku na IE, Firefox i Opera (swoją drogą można w Operze ustawić jej identyfikację na IE).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...