Skocz do zawartości

Forma I-130

Gucio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Moj ojciec sie uparl ze wypelni jeszcze raz petycje na mnie i moja rodzine i tak sobie czytam jakie dokumenty sa potrzebne jako zalaczniki:

1.A copy of your naturalization certificate or certificate of citizenship issued by USCIS or the former INS.

2.Submit a copy of the child's birth certificate showing both parents' names and your marriage certificate

3. Marriage terminate certification - bo rodzice sa po rozwodzie.

Czy jeszcze cos trzeba, bo wydaje mi sie ze to wszystko ?

Nadmienie iz petycje na moja rodzine wypelnia moj ojciec i nie jestem pewien (nie moge nigdzie doczytac) czy potrzeby jest jeszcze certyfikat mojego malzenstwa i kopie photo ID. Ojciec bedzie to skladal w Chicago (tak jak to teraz trzeba) a my mieszkamy poza USA.

Dzieki

Irek

Napisano

Tata:

- Aplikacja I-130

- oplate $420 wystawiona na U.S. Department of Homeland Security

- kopia certyfikatu obywatelstwa

- kopia aktu urodzenia taty plus tlumaczenie => nie jest obowiazkowe, ale dobrze dolaczyc

- kopia aktu malzenstwa plus tlumaczenia

Akt rozwodu taty nie jest potrzebny, bo to nie zmienia stopnia pokrewienstwa miedzy Wami. Bylby potrzebny Twoj akt rozwodu - gdybys takowy mial - np. w razie przeniesienia do innej kategorii.

Z Twojej strony Tata dolacza:

- Twoj akt urodzenia gdzie wyszczegolnieni sa Twoi rodzice (wersja zupelna aktu urodzenia) plus tlumaczenie

- Twoj akt malzenstwa plus tlumaczenie ==> nie jest obowiazkowe, ale dobrze dolaczyc, bo i tak Cie pozniej o to poprosza

- akt urodzenia Twojej zony plus tlumaczenie ==> nie jest obowiazkowe, ale dobrze dolaczyc, bo i tak Cie pozniej o to poprosza

Jesli nie dolaczysz dokumentow dot. Twojej zony to wysla CI RFE i bedziesz musial i tak dosylac. Ja zawsze wkladam wszystko od razu i mam spokoj. Chodzi o wzgledy formalne (ilosc wiz imigracyjnych przyporzadkowanych do konkretnej petycji).

Daj mi znac w razie pytan, powodzenia.

Napisano

a to ze nie chcesz jechac tam-chyba ze cos sie zmienilo? a jednak Twoj Ojciec chce nadal skladac na Ciebie papiery ...

kolejna sprawa nie kazdy moze uslyszec od Kariny ze daj znac wrazie pytan :)

Napisano

Aaaa. Kiedys bylem napalony na ameryke jak "lysy na grzebien" (za to tez dostalem ostrzezenie na forum ;) ), ale .... zona mnie troche "wyprostowala". Po drugie, na przestrzeni tych wszsytkich lat ktore spedzilem w usa and uk mam porownanie i zauwazylem tez te nieciekawe storny usa. A jak nie moge byc cala rodzina w usa a moge w uk i mam jeszcze tu dobra prace, to nie chce popsuc wszystkiego i ryzykowac. Nie mam juz 20'scia lat.

Z Karina spedzilem kilka godzin na rozmowie telefoniczej jak jeszcze mieszkalem w NY. Bardzo cenie jej zdanie i chec pomocy. Takich osob jak ona jest bardzo malo, wiec nalezy szanowac jej czas. A ja staram sie to robic :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...