Maeus Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Witam wszystkich! Mam19 lat, jestem po szkole zawodowej. Obecnie pracuje od ponad pol roku (jestem normalnie zarejstrowany) a miedzy czasie douczam sie zaocznie. Mieszkam z rodzicami i oprocz szkoly i pracy nic mnie tutaj nie trzyma. Spotkalo mnie to szczescie ze moj wujek, ktory mieszka w USA poprosil mnie bym zostal ojcem chrzestnym jego synka (obecnie cztero miesiecznego) i chce mnie siciagnac do siebie. I zeby bylo jeszcze ciekawiej mialbym tam leciec z moja babcia (matka mojego wujka). Moja babcia byla w USA wiele razy i zawsze wracala na czas.. nigdy nie bylo zadnego problemu, jednak waznosc jej wizy juz wygasla i bedzie musiala sie starac o nowa. Chrzciny planowane sa w polowie stycznia a ja z babcia bym chcial odwiedzic konsulant w Warszawie gdzies przed swietami, myslimy ze to najlepszy moment, byc moze magia zblizajacych sie swiat pomoze. Planujemy wyjazd na okres okolo 2tygodni, poniewaz na tyle dostane wolnego w robocie. Nie jade tam tylko jako przyszly ojciec chrzestny ale rowniez jako opiekun swojej babci.. poniewaz ma juz swoje lata i nie jest juz tak rzeska jak kiedys.. chodzi glownie o przelot, bo sama moze miec bardzo ciezko z tymi bagazami, poza tym sama boi się leciec. Oficjalnym moim i babci sponsorem tej naszej wyprawy ma byc wujek.. (ehh jak to zabrzmialo:D) Z wujkiem mam bardzo dobry kontakt, juz dwa razy w tym roku sie widzielismy.. jego corka regularnie przyjezdza do nas co rok na cale wakacje, no lepiej byc nie moze.. wkoncu najblizsza rodzina. Obawiam sie, ze ze wzgledu na moj wiek nie dostane wizy.. z wiadomo jakich powodow. Natomiast babcia powinna bez problemu dostac. Zreszto co ja mowie.. na to tak naprawde nie ma reguly. I kilka pytan: Czy umawiajac sie na wizyte do Ambasady, mozemy z babcia umowic sie wspolnie.. za jednym zamachem? Czy razem z babcia moge podejsc do konsula? (mi sie wydaje ze nie, ale w tej sytuacji?) Moze glupie pytanie, ale jak wy byscie ocenili moja wiarygodnosc? Czy cos z tego co napisalem, powinienem wspominac konsulowi? a moze czegos nie powinienem? Wie ktos, jak to teraz jest z tym uzyskaniem wizy, poprawialo sie troche? I zeby było jasne, chcialbym tam pojechac jako przyszly ojciec chrzestny i nie powiem, bo przy okazji tez chce zobaczyc troche swiata. Dziekuje wszystkim za uwage, za pomoc tez dzieki :-)
kzielu Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Możesz pójść do konsulatu z Babcią i podejść z nią do okienka (widywałem ojca z synem na przykład) - jak dla mnie z tego co piszesz jesteś dość wiarygodny, wyjazd jako opiekun Babci może pomóc moim zdaniem (z drugiej strony jeździła wiele razy i dała radę) no i chrzciny to dobry powód. Mów konsulowi jak jest i nie ściemniaj - moim zdaniem powinno być dobrze.
sly6 Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Tylko czy Twoja Babcia moze nie starac sie o wize w taki sposob http://polish.poland...z-konsulem.html dobrze sie z tym zapoznaj a jesli nie to juz pod czas rozmowy na infolinii powiesz ze iedziesz razem z Babcia,to samo w Warszawie powiesz tak samo jak bedziecie miec sprawdzane dokumenty i wtedy dostaniecie wspolny numerek wazne aby pod czas rozmowy mowic tak samo .. Mozesz byc zapytany co chcesz tam robic jeszcze np czy cos zwiedzac ale co? Przygotuj sie na pytania o prace,szkole i za duzo nie mowi niz jestes zapytany . ps na kazdym forum piszemy dany temat 1 raz i czekamy na odpowiedz
Maeus Napisano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Witam ponownie! Dziekuje za blyskawiczne i pomocne odpowiedzi, nawet troche mnie podniesliscie na duchu. W przyszylym tygodniu zapewne umowimy sie na rozmowe z konsulem i napewno bede informowal jak nam poszlo. A miedzy czasie byc moze jeszcze znajda sie jakies pytania, narazie wszystko do tej pory dla mnie jest jasne. Dzieki i pozdrawiam. do: sly6 http://polish.poland...z-konsulem.html Niestety moja babcia sie nie kwalifikuje by starac sie o wize w taki sposob.
Maeus Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 hej, Mam takie pytanie, poniewaz jutro chce zadzwonic do ambasady. Problem w tym ze nie wiem czy musze wypelnic najpriew wniosek DS-160 i dopiero zadzwonic, czy moge juz dzwonic a wniosek sobie wypelniac spokojnie czekajac na wizyte w ambasadzie? Co powinienem jeszcze wiedziec dzwoniac tam? dziekowac,
Joanna30 Napisano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Oczywiście, że najpierw powinieneś wypełnić wniosek. Jego numer będziesz musiał podać umawiając się na spotkanie w ambasadzie. Dokładne wskazówki, krok po kroku, jak starać się o wizę znajdziesz na stronie ambasady USA. http://polish.poland...a-si-o-wiz.html
Maeus Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 witam, Umowilem sie na spotkanie w konsulacie na piatek 23 (dzien przed wigilia), godzina 8:30. W czasie umawiania spotkania dostalem sześcio cyfrowy numer.. i dokladnie nie wiem do czego ten numer, nie doslyszalem dokladnie i sie nie dopytalem.. Wiem tylko ze musze go miec jak bede na miejscu w ambasadzie.. Wie ktos moze do czego ten numerek?? Dzieki.
sly6 Napisano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2011 ten numer podajesz ochronie..i tylko tyle..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.