LiteratureLover Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Witam, wyjazd do USA w celach turystycznych oraz w celu zakupienia materiałów do pracy doktorskiej planuję w styczniu 2012, na okres 3 tygodni. Jestem studentką studiów doktoranckich i nie pracuję (ilość zajęć na uczelni uniemożliwia mi podjęcie stałego zatrudnienia na etat). Jechać chcę z mężem, który jest zatrudniony na umowę zlecenie do końca maja 2012 i nie studiuje. Mamy zaproszenia od mojego wujka, który jest obywatelem USA (po naturalizacji). Mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu od ślubu, który odbył się rok temu, zameldowani jesteśmy wciąż w naszych domach rodzinnych. Mąż był kiedyś w USA na 2 tygodnie i wrócił w terminie, wizę ma w starym nieważnym już paszporcie. Czy w zaistniałej sytuacji powinniśmy się obawiać nieotrzymania wizy? Czy możemy zrobić coś, co zwiększy nasze szanse na jej otrzymanie? Czy ma znaczenie gdzie będziemy składać podania (do W-wy czy Krakowa) i czy razem czy osobno? Będę wdzięczna za wszelką pomoc i rady.
sly6 Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 a po co macie isc razem po wize? ma wazna wize wjazdowa Twoj maz czy tez nie?to jest pytanie od ktorego nalezy zaczac,,jak dostal wize to na ile wazna?
LiteratureLover Napisano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Jego wiza straciła ważność kilka lat temu.
sly6 Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 No to mozecie isc razem na rozmowe .. kiedys ludzie chceli jechac do Warszawy na rozmowe bo podobno lepiej bylo dostac wize .Teraz zmienilo sie na tyle ze mozna isc na rozmowe w Krakowie lub tez w Warszawie. maz to ma latwiej ze byl w USA i wrocil na czas,i to moze duzo dac na rozmowie.
LiteratureLover Napisano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Dziękuję za odpowiedź. A czy brak stałej pracy nie będzie przeszkodą? Bo w zasadzie to mnie najbardziej martwi.
sly6 Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 no ale sie uczysz wiec cos Cie trzyma w Polsce sa tacy ze sie ucza i dostaja wizy ,bo maja taki zwiazek z Polska.
LiteratureLover Napisano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Czyli nie stresować się jakoś bardzo i po prostu otwarcie odpowiedzieć na pytania konsula?
sly6 Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 to jest podstawa czy w rozmowie z Konsulem czy tez na studiach , w pracy
LiteratureLover Napisano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Dziękuję za podbudowanie mnie, bo tyle się naczytałam o problemach z otrzymaniem wizy, że padł na mnie blady strach, że z wymarzonego wyjazdu może nic nie wyjść. I jeszcze ostatnie pytanie: czy jeśli mam zaświadczenie z uczelni, że jadę między innymi w celu zgromadzenia materiałów do pracy doktorskiej to staram się o wizę B1 czy B2? Nie jadę na żadna konferencję, materiałów będę szukać po księgarniach i bibliotekach we własnym zakresie.
sly6 Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 a co mowi wiza biznesowa,ze kto sie moze o takie cos starac? od tego moze zacznij. bo jak nie wiza biznesowa to pozostaje wiza turystyczna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.