Skocz do zawartości

Podwójne Obywatelstwo, Studia W Polsce, Kariera W Usa

kotfilon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam na imię Jacek, lat 18. W maju piszę maturę i zamierzam studiować dziennikarstwo na Uniwersytecie Gdańskim. Obecnie pracuję już w zawodzie dziennikarza, ale to w aktorstwie widzę swoją przyszłość. Posiadam obywatelstwo polskie oraz amerykańskie.

Ogólny plan wygląda w ten sposób, że chciałbym załapać się na jakiś program Work and Travel i zobaczyć jak wygląda życie w USA. Gdybym potwierdził w ten sposób moje plany, chciałbym po studiach w Polsce przenieść się tam na stałe i znaleźć pracę jako dziennikarz, a w między czasie rozwijać umiejętności aktorskie i chodzić na castingi.

Czy jako obywatel amerykański mogę brać udział w takich programach? Wiza nie jest mi potrzebna, więc koszty obejmowały by tylko bilety lotnicze, zakwaterowanie/wyżywienie, znalezienie pracy + papierkowa robota.

Napisano

mozesz sie spytac czy maja jakas oferte pracy w takich biurach ale Ty zadnej takiej wizy nie potrzebujesz...

bierzesz paszport amerykanski i lecisz ,do tego masz chyba numer SSN?w USA wyrobisz sobie prawo jazdy danego stanu.

jak znasz jezyk angielski?masz jakas rodzine w USA,znajomych?

Napisano

Jak masz obywatelstwo to daj sobie spokój z Work&Travel . Przyjedź normalnie i poszukaj sobie jakiejś legalnej roboty .Jak nie masz SSN to załatwisz sobie w parę dni. Zobaczysz co i jak i podejmiesz decyzje gdzie chcesz mieszkać .

Napisano

Jak masz obywatelstwo to daj sobie spokój z Work&Travel . Przyjedź normalnie i poszukaj sobie jakiejś legalnej roboty .Jak nie masz SSN to załatwisz sobie w parę dni. Zobaczysz co i jak i podejmiesz decyzje gdzie chcesz mieszkać .

Dokładnie. Dlaczego masz płacić kasę firmom za załatwienie lipnej roboty (jak na obywatela)? Jeśli pojedziesz sam to na pewno Ci się to bardziej opłaci.

Napisano

OK, przyjąłem do wiadomości :)

Tylko nie łatwiej się znaleźć podczas pierwszego wyjazdu do USA z pomocą takiego programu, wraz z zakwaterowaniem itp? Jak by to miało wyglądać? Chciałbym wyjechać i popracować w NY lub LA.

Napisano

Jeśli chcesz mieć załatwione zakwaterowanie, prace itp przez W&T to raczej nie znajdziesz się w żadnym dużym mieście - prędzej na campie albo w jakimś kurorcie wakacyjnym. Ideą W&T jest praca na zadupiu gdzie są małe koszty życia, a potem podróżowanie za zarobione i niewydane (zaoszczędzone) pieniądze. W zasadzie moje zdanie jest takie, że jeżeli masz przez 3/4 pobytu oglądać camp, a potem tylko pobyć turystycznie w miejscach, co do których chciałbyś się przekonać w kwestii życia i pracy, to trochę mija się to z celem.

Najlepiej mieć jakichś znajomych/rodzinę w usa - o ile można im ufać (niejeden już się przejechał).

Napisano

OK, przyjąłem do wiadomości :)

Tylko nie łatwiej się znaleźć podczas pierwszego wyjazdu do USA z pomocą takiego programu, wraz z zakwaterowaniem itp? Jak by to miało wyglądać? Chciałbym wyjechać i popracować w NY lub LA.

W&T jest bardziej dla ludzi którzy za wszelką cenę chcą przyjechać i zobaczyć USA i program daje szanse zdobycia wizy. Jako obywatel możesz przyjechać i jak Ci praca nie będzie odpowiadała to trzaśniesz drzwiami i poszukasz nowej a nie będziesz robił za niewolnika .Pokój możesz sobie wynająć za $400-500 miesięcznie . Nie myśl o W&T to nie dla Ciebie.

Napisano

ok, dzieki za wyjaśnienie, jak to wygląda. rodzinę mam, ale na zadupiu w stanie South Dakota, a znajomych raczej bym musiał zabrać ze sobą z Polski ^^

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...