Skocz do zawartości

Własny Pracodawca Wiza J1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam w Stanach znajomego, który ma własną firmę. Firma zajmuje się sprzątaniem biurowców, marketów itp. Tenże znajomy chciałby mnie zatrudnić legalnie. Czy może to zrobic na podstawie wizy J1 czy raczej H-2B? Dodam, że w czerwcu kończę studia, a J1 jest chyba raczej dla studentów.... Dzięki za pomoc :)

Napisano

Cytat z linku na gorze strony :

"Wizy H przeznaczone są dla osób podejmujących pracę tymczasową na wcześniej ustalonych warunkach w zawodach wymagających wysokich kwalifikacji, jak również dla osób pracujących na stanowiskach tymczasowych w zawodach, w których występuje niedobór pracowników na terenie USA, a także osób udających się na szkolenie organizowane przez pracodawcę. "

Wizy J-1 przeznaczone są dla osób pragnących podjąć w Stanach Zjednoczonych zatrudnienie, staż lub prowadzić badania na wcześniej ustalonych warunkach w ramach zatwierdzonego programu sponsorowanego przez placówki oświatowe lub organizacje typu non-profit.

Czyli zadna z tych wiz ciebie nie obejmuje

Napisano

No dobrze, a co z tym :

Wizy H-2 przeznaczone są dla pracowników wykwalifikowanych i niewykwalifikowanych, udających się do pracy tymczasowej lub sezonowej do Stanów Zjednoczonych w zawodzie, na który istnieje w USA zwiększone zapotrzebowanie. Przed złożeniem petycji na formularzu I-129H w Urzędzie Imigracyjnym właściwym dla miejsca zatrudnienia, pracodawca powinien uzyskać z Ministerstwa Pracy specjalne zaświadczenie (labour certificaiton), potwierdzające, że w USA brakuje pracowników wykonywujących ten rodzaj pracy.

Wiza ta jest ściśle powiązana z certyfikatem wydanym przez Departament Stanu, który określa czas pobytu, warunki, status i charakter pracy. Wizę H-2B można otrzymać na maksymalnie 3 lata, zaś osoba ubiegająca się o nią otrzymuje ją na maksymalnie 1 rok z możliwością przedłużenia. Na program ten można wyjechać nawet nie będąc studentem, ani uczniem żadnej ze szkół policealnych.

W takim razie o jaką wizę miałabym się ubiegac?? Czy to nie przejdzie??

Napisano

Ty sie o nic nie ubiegasz. Ubiega sie pracodawca. Nikt zdrowy na glowe nie bedzie sie ubiegal o wize dla sprzatajacej biurowce bo jej koszty zabija firme...

Napisano

jeżeli chcesz wyjechać na obecne wakacje to jedynym wyjściem jest J1. H2B to wiza pracy sezonowej dla pracowników niewykwalifikowanych o wizę takową stara się pracodawca w DOL a potem w USCIS. Poza tym jedym z warunków uzyskania tej wizy jest udowodnienie, ze nie ma w okolicy amerykanów gotowych na podjęcie tej pracy, poza tym gdzie tu sezonowość pracy ? szanse na taką wizę z twoim znajomym są niewielkie. Na Wizę J1 kwalifikujesz się jeżeli będziesz bronić się po wizycie w Ambasadzie. Także zapisuj się do programu puki masz czas...

Napisano

ja tak wyjechalam na J1 , mialam podobna sytuacje ze konczylam studia .....jednak bylo bardzo latwo ja dostac poprzez work&travel program , nawet nie musialam sie satwic u konsula ...dali wizy wszystkim ludziom w programie praktycznie ......we wniosku bylo pytanie " kiedy konczysz studia " wpisalam ze bronie mgr po powrocie z programu W&T.....obronilam sie dzien przed wylotem i nikt tego nie sprawdzil , dyplom mgr doslali mi juz do stanow.........a wiza J1 pozwolila na zalatwienie prawa jazdy stanowego , social security nr do rozliczen podatkowych ......duzo benefits na tej wizie jest , jak np. Karina nie raz pisala czy osobiscie mi to tlumaczyla , jesli stad wyjedziesz a byles na tej wizie i przedluzyles pobyt , nie dostajesz bana na 10 lat , zeby znow wjechac .........Wize J1 mozesz tu na miejscu zmienic na inna jesli zdecydujesz zostac i leganie pracowac, bo te najczesciej sa na pol roku ....( zalezy jak dlugi jest zamiar Twojego pobytu tu )

Nie wiem jak to jest z wiza H2B ....moze ktos ma doswiadczenia i sie podzieli nimi .....mysle ze ciezej bedzie ja dostac do zwyklego sprzatania , bo takich firm sprztajacych to tu jest ogrom i wiekszosc z Polski i okolic przylatuje tu sprzatac albo remontowac i zostaje na czarno , i dla wszystkich tu jest jasne o co chodzi ....... nie wiem jak konsul na to popatrzy ale ja bym uwazala , bo to jest malo przekonywujace ( choc nie mowie ze niemozliwe ) , tym bardziej ze tez konczysz studia i bedziesz sie staral o H2B do sprztania tu ? Moze poszukaj cos w zawodzie swoim, o koniecznosci szkolenia jezyka by byc bardziej wiarygodnym .......

Napisano

zapomnialam dodac ze program W&T zalatwia sie wiele miesiecy przed wyjazdem i zalatwieniem wizy .....targi pracy sa juz w marcu .....wiec dla Ciebie moze to juz byc za pozno niestety...chyba ze znajdziesz sam pracodawce i na wlasne reke z nim sobie zalatwisz wszystko to sie moze wyrobisz .......sprwadz to w jakims biurze organizujacym work&travel ....powodzonka !!!

Napisano

jak kzielu napisal ze zalatwic komus wize H2B to beda koszta bo nie ma tak ze sie da ogloszenie w 1 gazecie a jak rozmowy przeprowadzic,jak udowodnic ze kogos sie szuka a nie mozna znalesc na lokalnym rynku?..,do tego pracodawca sie zna na takim czyms? a jak sie nie zna to prawnik -wiec dobry prawnik a wtedy sa wieksze koszta tego..

wiec odpowiednia bedzie wiza J-1 i program work i travel :)

wiele razy bylo pisane na forum o tym jak kto jest jak ktos konczy studia :)

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Problemem nie jest to, że kończę studia, ale że na wizę J1 trzeba mieć organizację non-profit lub podobną, która będzie sponsorem. A tego, to chyba się nie przeskoczy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...