Skocz do zawartości

Karta Debetowa A Płatności W Usa

Chapi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja posiadam wypukla karte Visa USD z Banku PekaoSA. Placilem nia w wielu miejscach, rowniez on-line i nie mialem zadnych problemow. Jest to karta debetowa.

Ja z tą kartą miałem same problemy...moglem wyciągać kasę tylko z bankomatu (za każdym razem prowizja) a w każdym sklepie karta była odrzucona. Za to z platnościami online problemu nie było.

Napisano

Ciekawe, ja np. jak byłem tutaj na w&t, to zdarzało mi się płacić zwykłą debetówką z PKO BP, i nie było żadnych problemów + kurs po jakim cena została przeliczona był całkiem znośny.

Napisano

Już zrobiłem kilka zakupów w Chicago.we wszystkich sklepach składałem podpis jak na kredytówce.w jednym sklepie na wyświetlaczu pojawila sie opcja wyboru rodzaju karty.wybralem debit bo taka mam,ale transakcja zostala odrzucona.jak wybralem credit to poszlo bez problemu.Pani w sklepie powiedziala,ze czesto karty debit z europy sa czytane w USA jako credit i taki rodzaj trzeba wybierac.tak czy inaczej kupuje bez problemu.pozdro

• 4 miesiące później...
Napisano

Bedac w USA doslownie wszedzie placilem karta debetowa Pekao SA, prowadzona w USD.

Nigdy i nigdzie nie mialem z tym problemu (oprocz mniejszych stacji benz, gdzie w ogole PL karty dystrybutor nie akceptowal) - karta wszedzie byla odczytywana automatycznie jako "credit", a jesli nie byla, to wybieralem opcje "credit" i nie bylo problemu.

Chociaz musze przyznac, ze gdy przez internet rezerwowalem samochod, to wolalem to robic za pomoca karty kredytowej, zeby pozniej nie byc zaskoczonym.

• 2 tygodnie później...
Napisano

czy ktos mi moze powiedziecz czy posiadajac karte MasterCard debit z mBanku mozna placic w USA oraz rezerwowac hotel , bilety itp. ? Pisalem do mBanku i podobno mozna tak po ustaleniu limitow kwotowych na koncie. Ktos wyjezdzal z taka karta ?

Napisano

wszystkim płacacym w usa kartami polecam karte walutową w USD np w WBK lub innym banku z walutomatu i serwis walutomat.pl.

Ja kupuje dolary po średnim kursie w walutomacie cała operacja trwa króciutko natomiast cały koszt jaki ponosze to roczna opłata za kartę dolarowa- niewielka...

Całą procedure kupna waluty opisałem juz w jednym poście na tym forum...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sprawa jest bajecznie prosta, kazda debetowka z logiem Visa / MC jest rozliczana po pre-authorisation jezeli jest wydana przez zagraniczny bank, dlatego tez nie uzywa sie PINu tylko podpis. Nie tylko w USA tylko na calym swiecie.

Wiec jak ktos nie mogl na debetowke wynajac auta to ze swojej wlasnej winy i uczciwosci, "is it credit" - "of course it is" i koniec dyskusji. Jest wiele bankow w PL ktore nie drukuje "debit" na swoich kartach i sa one jak najabrdziej wypukle.

A co do masterca z WBK w USD sprobujcie kiedys zaplacic nim w innej walucie i trzymajcie sie stolka.

Jedynym kontem w PL o ktory mi wiadomo ktore jest roliczane w USD jest Alior

Napisano

Jest jeszcze jedno: w Pekao SA.

Nie wiem czy zawsze jest to kwestia "uczciwosci", bo zdarzylo sie mnie, ze na wyswietlaczu w sklepie pojawil sie napis "debit".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...