Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byłam dziś na rozmowie. Wszystko poszło dobrze i wiza jest!! Tylko jeszcze 2-4 dni robocze i można odebrać paszport B)

Ogólnie rozmowa bardzo podobnie przebiegała jak i u poprzedników, nie ma się czym martwić to praktycznie formalność. Już panie przyjmujące dokumenty i dyplomy, przed właściwą rozmową z konsulem dają druczek jak opłacić te 165$ i że wiza została przyznana:D

Z takich pytań wcześniej nie wspominanych wcześniej to: "Czy uważa Pani, że sytuacja ekonomiczna USA jest lepsza niż Polski"? no cóż tu odpowiedzieć... :huh:

Rozmowa całkowicie była po angielsku. Zdziwiło mnie, że nawet się nie spytał czy umiem tylko od razu po ang... no ale cóż, trzeba umieć choć trochę więc słusznie, że to sprawdzają.

I jeszcze jedna sprawa, o której nikt nie wspominał a przez którą mogłam wcale nie wejść na teren ambasady. To uwaga Panie - torebki. Pan ochroniarz śmiał mnie pouczać jak powinna wyglądać damska torebka, czyli ma być mała, a z taką dużą mnie nie wpuści!! :blink:

Dziewczyna przede mną argumentowała, że przejechała 400km to jaką miała mieć torebkę...? Na szczęście olśniło mnie i pobiegłam szybko to najbliższego kiosku gdzie Pan sprzedający na moje "Mam do Pana osobliwą prośbę..." odpowiedział od razu "No niech Pani da tą torebkę" :P

Gratuluje, ja byłem w poniedziałek, rozmowa również przebiegła pozytywnie i bez żadnych komplikacji, co do języka to - konsul po polsku ja po angielsku :P. Powodzenia.

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

xyz nikt niczego nie sprawdza a ...podobnie masz na rozmowie po wize turystyczna ze moze Konsul zaczac rozmawiac po angielsku lecz Ty nie musisz jej prowadzic

tak samo masz tutaj :) chcesz to rozmawiasz

chyba czytales inne posty innych uzytkownikow ;)

kazdy pisze ze spoko rozmowa a jednak nie kazdy dostaje wize ,nawet na tym forum byl taki przypadek.

woyoooo wiele razy na forum bylo to opisywane i moze zacznij od lektury forum,masz miec ukonczona szkole srednia a wiec na jesieni jak loteria bedzie to bedziesz mogl wyslac zgloszenie ale pamietaj poczytaj zasady loterii

Napisano

xyz nikt niczego nie sprawdza a ...podobnie masz na rozmowie po wize turystyczna ze moze Konsul zaczac rozmawiac po angielsku lecz Ty nie musisz jej prowadzic

tak samo masz tutaj :) chcesz to rozmawiasz

chyba czytales inne posty innych uzytkownikow ;)

kazdy pisze ze spoko rozmowa a jednak nie kazdy dostaje wize ,nawet na tym forum byl taki przypadek.

woyoooo wiele razy na forum bylo to opisywane i moze zacznij od lektury forum,masz miec ukonczona szkole srednia a wiec na jesieni jak loteria bedzie to bedziesz mogl wyslac zgloszenie ale pamietaj poczytaj zasady loterii

Ja odniosłem wrażenie na rozmowie, że Pani Konsul chciała rozmawiać po angielsku bo było jej tak łatwiej.

woyoooo - na loterie mogłeś już wysyłać na DV-2014, bo losowanie będzie na początku maja, ty skończysz szkołę w czerwcu a i tak rozmowę miałbyś najwcześniej w październiku, czyli dyplom byłby w ręku.

Napisano

Witam, Jutro mam spotkanie o 8 w ambasadzie. Wysyłając dokumenty do KCC nie podałem adresu pod którym zamierzam się zatrzymać bo go jeszcze nie miałem. Czy będą o to się mnie pytać(teraz mam) , a jeśli tak to czy wystarczy że go podam, czy też muszę na nowo wypełnić dokument (nie pamiętam który to był DS jakiś tam). Mam magisterkę , nie mam załatwionej pracy. Jakiej wysokości powinienem jutro przedstawić zabezpieczenie finansowe( ile tysięcy $) ,żeby się nie doczepili ( mam 28 lat, lecę sam ), czy wystarczyć jakiś wydruk z konta?

Ps. Czy jeśli wysłałem do KCC dwa zdjęcia to jutro jeszcze raz muszę jakieś dawać?

Z góry dzięki za odpowiedź :rolleyes:

Napisano

co do adresu to wydaje mi się, że podasz im na kartce a oni go sobie dopiszą po prostu.

Mnie w ogóle nie pytał konsul o zabezpieczenie finansowe a podobnie jak ty jadę sama. Wydruk z konta warto zabrać na wszelki wypadek.

Napisano
woyoooo - na loterie mogłeś już wysyłać na DV-2014, bo losowanie będzie na początku maja, ty skończysz szkołę w czerwcu a i tak rozmowę miałbyś najwcześniej w październiku, czyli dyplom byłby w ręku.

A nie jest przypadkiem tak, że odpowiednie wykształcenie należy mieć na dzień wysyłania zgłoszenia?

Tyle razy już to wałkowaliśmy... ;)

Napisano

A nie jest przypadkiem tak, że odpowiednie wykształcenie należy mieć na dzień wysyłania zgłoszenia?

Tyle razy już to wałkowaliśmy... ;)

Tez mi się tak wydaje, wiele razy o tym była mowa, warunki loterii trzeba spełniać na dzień składania zgłoszenia a nie w przyszłości, trzeba wpisac wykształcenie na dzień składania zgłoszenia jeżeli go nie masz a wpiszesz bo wiesz ze bedziesz miał w przyszłosci to bedzie to zwykłe kłamstwo i dyskwalifikacja na rozmowie z konsulem

Analogiczna sytuacja jest ze stanem cywilnym wpisujesz stan cywilny na dzień wysłania zgłoszenia, nawet jak za tydzien bierzesz ślub czy sie rozwodzisz

Napisano

dzięki chłopaki za rady. czyli na jesieni bede skladac :)

A jeszcze jedno pytanie. Przy losowaniu kazdy ma równe szanse? czy cos wpływa na prawdopodobienstwo "wygranej"?

Napisano

dzięki chłopaki za rady. czyli na jesieni bede skladac :)

A jeszcze jedno pytanie. Przy losowaniu kazdy ma równe szanse? czy cos wpływa na prawdopodobienstwo "wygranej"?

Teoretycznie każdy ma równe, natomiast oczywiście sa teorie spiskowe...

Natomiast jeżeli z danego kraju złozy sporo więcej ludzi i w czasie losowania juz wylosują maksymalną liczbę "pod limit" to juz dalej z tego kraju nie losuja...

innymi słowy bazujac na danych z zeszłego roku polak ma taka same szanse co i niemiec i mieszkaniec estoni, natomiast Ukrainiec ma mniejsze szanse bo z jego kraju wysyła swoje zgłoszenie bardzo duzo ludzi i limit tam tych kilku procent szybko jest osiągany podczas trwania losowania i dalej juz nie bierze sie pod uwagę obywateli tego kraju a losuje z innych

Natomiast na rozmowie może wpływac twoja sytuacja, tu był na forum kolega kucharz bodajże po technikum o ile dobrze pamietam który usłyszał że "sobie nie poradzi" i nie dostał...dodatkowo cos tam z wykształceniem i praktyka miał nie tak, ale dokładnie nie pamietam, przeczytaj wątki na forum

Napisano

Natomiast na rozmowie może wpływac twoja sytuacja, tu był na forum kolega kucharz bodajże po technikum o ile dobrze pamietam który usłyszał że "sobie nie poradzi" i nie dostał...dodatkowo cos tam z wykształceniem i praktyka miał nie tak, ale dokładnie nie pamietam, przeczytaj wątki na forum

kolega z tchnikum dostał odmowę ponieważ nie spełniał podstawowego wymogu loterii - nie miał ani 12 lat nauki, ani 2 lat doświadczenia w odpowiednim zawodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...