Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś mam takie pytanie:

Wyczytałem na stronie IMMIHELP.COM, że wiza imigracyjna tak samo jak każda inna wiza nie gwarantuje wjazdu do USA.

Czy w takim razie są jakieś osoby (może jakieś wpisy), które nie zostały wpuszczone?

Przewertowałem internet i nic nie znalazłem poza jakimś wpisem, że gościu był pijany i robił burdy przy odprawie i całą rodzinę cofnęli do Polski.

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zastanawiam się ile czasu mija od wylosowania Zielonej Karty do rozmowy (wiem, że pierwsze zaczynają się we wrześniu, ale ile ich jest nie wiem) i wyjazdu i czy da się ten czas jakoś wydłużyć. Pytam ponieważ aktualnie mieszkam w the UK i zaaplikowałem na kolejny roczny kurs w Collegeu (Cisco CCNA Diploma Level 3). Poza tym agencja od której wynajmuje mieszkanie naciska żebym podpisał kolejny kontrakt na 12mcy (do maja 2014). Czy po wylosowaniu i rozmowie, można jakoś wydłużyć czas w którym trzeba wyjechać (chodzi mi o te 6mcy) np. pisząc podanie o zakończeniu szkoły w terminie 05-06.2014 czy nie ma takiej możliwości.

Napisano

Weekend w USA też się liczy? Czy powinienem zostać i załatwiać numer ubezpieczenia itp?

Myslę że powinnienes się zapisac na jakis kurs / przedmiot na tym twoim College'u Introduction to probability and statistics Level 0.

Na 98% nie wylosujesz GC więc może nie warto aż tak wszystkiego tak szczegółowo planowac pod tą emigrację ?

A jeżeli wylosujesz to prawdopodobieństwo ze będziesz miał rozmowę przed końcem roku jest b niskie - w pierwszych miesiącach jest niski cut-off i wolno idzie, później przyspiesza znacznie. Zatem na ponad 99% nie będziesz miał żadnej rozmowy przed końcem roku.

Liczy sie przekroczenie granicy z USA i możesz zaraz wracać, natomiast GC przychodzi na adres amerykański tylko i wyłącznie.

Poczytaj forum, używanie GC w innym celu niż emigracja do USA skutkuje odebraniem karty stałego rezydenta. A o tym kiedy ci odbiorą decyduje urzędnik na granicy.

Z drugiej strony mam pytanie, coraz więcej osób aplikuje z UK lub Irlandii. Na IEC Canada w tym roku chyba wszyscy rodacy co aplikowali to siedzą obecnie na wyspach teraz, tak wynika z lektury forum....Co się tam dzieje ?? Zaczeli mordować tam Polaków czy jak ?

Napisano

Wszystko spoko, nie wiem po co tyle nerwów było, całość trwała godzinę, rozmowa jakieś 5 minut może :)

Nie ma się co denerwować, życzę powodzenia pozostałym :)

Pozdrawiam

Napisano

Znam statystykę, ale wolę dopytać. Dzięki za rozpisanie terminów rozmów. Adres amerykański (znajomych) mam w razie czego więc mogę wracać. Zieloną kartę biorę pod uwagę tylko i wyłącznie ze względu na cele emigracyjne. A co do UK, to nie wiem, może pogoda - ludzie chyba najbardziej na to narzekają... W UK nie jest źle, ale ja kocham duże miasta np. Nowy Jork, San Francisco... nowe technologię itp... Niestety w UK, aż tyle się nie dzieje... Poza tym może to ten słynny "American Dream"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...