Rado22 Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, na wstępie chciałbym podziękować wszystkim użytkownikom, którzy udzielają się w tym temacie. Jest on niezwykle pomocny, a Wasze dzielenie się wiedzą i doświadczeniami sprawia, że nie czuję się wyobcowany biorąc udział w tym procesie. Chciałbym poruszyć wątek, który nie był rozwijany, choć jakieś 2 tygodnie temu poruszyła go Justi_87. Chodzi mi o zaświadczenie o edukacji. Od pewnego czasu, kolekcjonuję dokumenty i z przerażeniem stwierdziłem, że nie mogę znaleźć dyplomu. Byłem w dziekanacie prosząc o duplikat, jednak to trwa i z tego co widzę to do przyszłego tygodnia, czyli mojego interview, go nie dostanę. Wczytując się w procedury, doczytałem że wymagane jest poświadczenie spełniania warunków loterii wizowej na rozmowie. Czy to oznacza, że wystarczy moje świadectwo na koniec liceum + matura? Bajon pisał, że dyplomu od niego nie chcieli, tylko właśnie świadectwo z LO. Czy ktoś miał podobnie? Albo może odwrotnie, że właśnie wymagali tego dyplomu, choć go nie mieliście/przedstawiliście najpierw mature? Mam jeszcze jedno pytanie, na które się chyba tutaj nie natknąłem albo przeoczyłem. Jako, że trochę czasu minęło od wysłania dokumentów do Kentucky, to zastanawiam się czy nie powinienem od nowa wypełnić DSP-122 i DS-230 skoro zmieniłem pracę? Mam nawet ochotę w ogóle je od nowa wypełnić i tych studiów nie zaznaczać, koncentrując się na maturze, ale boję się, że może nie być tak że konsul weźmie nowy do ręki nie weryfikując go ze starym... Pozdrawiam
shmehr Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Chciałbym poruszyć wątek, który nie był rozwijany, choć jakieś 2 tygodnie temu poruszyła go Justi_87. Chodzi mi o zaświadczenie o edukacji. Od pewnego czasu, kolekcjonuję dokumenty i z przerażeniem stwierdziłem, że nie mogę znaleźć dyplomu. Byłem w dziekanacie prosząc o duplikat, jednak to trwa i z tego co widzę to do przyszłego tygodnia, czyli mojego interview, go nie dostanę. Wczytując się w procedury, doczytałem że wymagane jest poświadczenie spełniania warunków loterii wizowej na rozmowie. Czy to oznacza, że wystarczy moje świadectwo na koniec liceum + matura? Bajon pisał, że dyplomu od niego nie chcieli, tylko właśnie świadectwo z LO. Czy ktoś miał podobnie? Albo może odwrotnie, że właśnie wymagali tego dyplomu, choć go nie mieliście/przedstawiliście najpierw mature? Oczywiście, że wystarczy Ci tylko świadectwo maturalne.
aneta1313 Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Mnie na rozmowie poprosili tylko o ostatni dyplom (najwyższe wykształcenie), ale myślę że zrozumieją że nie udało się dostać i może po prostu poproszą, żeby dostarczyć w późniejszym terminie. Przede mną jakiś pan dostarczał tylko same badania lekarskie bo nie zdążył pewnie wcześniej zrobić.. Myślę, że nie trzeba od nowa wypełniać formularza.. Ja też zmieniłam pracę i konsul pytał co teraz robię, ale w ogóle nie pytał dlaczego w formularzu jest inaczej.. Właściwie ten formularz to tylko tak przeglądał szybko.. Jeżeli jest ukończona co najmniej szkoła średnia i do tego jeszcze jakieś doświadczenie w pracy, to myślę że nie będzie problemu.. POwodzenia! Aneta1313 & Tim GRATULACJE Ja już jutro o 13 mam lot do SF Moje życie zacznie się od nowa Trzymajcie kciuki! Dzięki!!!! ) powodzenia!!!
jaroamg Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam Czy ktoś przerabiał już następujący temat: Mamy już wizy imigracyjne tzn. ja, żona i dzieci..(wiek 7 i 8 l Musimy wyjechać do końca sierpnia..Jednak ja chcę z żoną pojechać w maju na 2 tyg. pozałatwiać sprawy...wizowe, mieszkaniowe...Potem chcemy w sierpniu wyjechać wszyscy.. Powiedzcie mi czy tak można zrobić? Czy nie będzie problemów przy pierwszym wyjeździe na granicy, ze jestem sam z żoną? Proszę o odpowiedź... pozdrawiam
simk Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Ale zbieg okoliczności!! Też mieliśmy wizytę wczoraj o 8.00 i mielismy numerek 9 )) Siedzieliśmy obok Was i też rozmawialiśmy z czarnoskórym konsulem, ale z nami rozmawiał po POlsku! heh, ciekawe dlaczego - może nas nie rozumiał ) Fajnie, że Wam też sie udało!! POzdrawiamy serdecznie i powodzenia życzymy Hej Jak wyszliście to my już ręce zacieraliśmy, że teraz nasza kolej niestety jeszcze chyba z pół godziny nas przetrzymał Najważniejsze, że się udało. Dziś dostałam SMS z informacją o odbiorze paszportu, także już nie mogę się doczekać kiedy go zobaczę. Pozdrowienia i powodzenia dla Was. Witam Czy ktoś przerabiał już następujący temat: Mamy już wizy imigracyjne tzn. ja, żona i dzieci..(wiek 7 i 8 l Musimy wyjechać do końca sierpnia..Jednak ja chcę z żoną pojechać w maju na 2 tyg. pozałatwiać sprawy...wizowe, mieszkaniowe...Potem chcemy w sierpniu wyjechać wszyscy.. Powiedzcie mi czy tak można zrobić? Czy nie będzie problemów przy pierwszym wyjeździe na granicy, ze jestem sam z żoną? Proszę o odpowiedź... pozdrawiam Z tego co ja zrozumiałam to pierwszy musi zawsze pojechać główny aplikant, a czy rodzina z nim czy później (w czasie ważności wizy) to chyba nie ma znaczenia.
panki12 Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 panki tutaj jest potrzebny ale dobry adwokat imigracyjny a wiesz dlaczego?musi zobaczyc akta sprawy,zobaczyc inne okolicznosci bo Ty co podales to zbyt malo aby mozna bylo sobie od tak pisac I pamietaj na rozmowie tez moze byc roznie jak wypadnie ze takie cos bylo i nic sie takiego nie stalo.i wzuraszanie ramionami-usmiech A idac na rozmowe musisz wziasc takie cos jak tutaj opisane http://polish.poland...rtificates.html I po tej lekturze podejmuje sie decyzje czy wydac wize czy tez nie . sly6 bardzo dziękuję za odpowiedź. Małe pytanie : gdzie w Polsce można znaleźć dobrego adwokata od prawa imigracyjnego US który może to ocenić? Sprawa jest zakończona, kara finansowa poniesiona pozostały tylko zawiasy. Może ktoś ma dostęp do takiej osoby, bardzo proszę o informację lub kontakt.
jaroamg Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 Hej Jak wyszliście to my już ręce zacieraliśmy, że teraz nasza kolej niestety jeszcze chyba z pół godziny nas przetrzymał Najważniejsze, że się udało. Dziś dostałam SMS z informacją o odbiorze paszportu, także już nie mogę się doczekać kiedy go zobaczę. Pozdrowienia i powodzenia dla Was. Z tego co ja zrozumiałam to pierwszy musi zawsze pojechać główny aplikant, a czy rodzina z nim czy później (w czasie ważności wizy) to chyba nie ma znaczenia. Właśnie też tak jak Ty dokładnie myślę ale wolałem to usłyszeć od kogoś jeszcze... Dzięki za odp i powodzenia w US.
jaroamg Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 A Ty Administratorze może coś powiesz w tym temacie?...
kzielu Napisano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2013 A Ty Administratorze może coś powiesz w tym temacie?... Ale tu nie ma o czym rozmawiac - cala reszta ktora otrzyma wizy bedzie miala w nich adnotacje ktora mowi ze musza przekroczyc granice z glownym aplikantem albo po nim (FTJ - follow to join). Problem bylby gdyby chcieli przekroczyc granice wczesniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.