Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A te formularze są jakąś w Kentucky jeszcze stemplowane, czy oni po prostu przesyłają je z powrotem do Warszawy i wypełnia je już dalej konsul? Zastanawiam się od czego zależy których punktów konsul może żądać potwierdzenia, skoro np. nie wymagają świadectw pracy a wykształcenia czy miejsca urodzin dzieci już tak.

Tak na logikę to też mi się wydaję, że matura powinna starczyć, bo jeśli przez taką głupotę stracę szansę na zieloną kartę, spełniając wszystkie wymagane warunki to byłby niesamowity pech. Ale wszystko pewnie będzie zależeć na jakiego konsula trafię...

Dzięki za odpowiedzi. Jeśli ktoś jeszcze pamięta jak to w jego przypadku było z tym zaświadczeniem o edukacji to proszę dajcie znać.

Pozdrawiam

Nie, to nie jest tak, że Ci wizy nie da! Wizę będziesz miał tylko najprawdopodobniej będziesz musiał uzupełnić dokumenty.

Widzisz, nawet przed samą rozmową składasz przysięgę, że wszystko co podałeś w formularzach to prawda, tak więc o to właśnie powód dlaczego musisz to udowodnić.

I tak jak powiedziałem powyżej "najprawdopodobniej".

Świadectwa pracy nie wymagają bo to po prostu nie jest warunek, który musisz spełnić żeby otrzymać wizę imigracyjną.

Konsul będzie żądać tych potwierdzeń, które są potrzebne żeby sprawdzić czy spełniasz wymagania loterii

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Świadectwa pracy nie wymagają bo to po prostu nie jest warunek, który musisz spełnić żeby otrzymać wizę imigracyjną.

Konsul będzie żądać tych potwierdzeń, które są potrzebne żeby sprawdzić czy spełniasz wymagania loterii

Idąc tym tokiem rozumowania, przedstawienie matury powinno być wystarczające, bo to ona jest wyznacznikiem tego czy spełniam wymagania loterii...

ale przecież sam pisałeś, że musiałeś przedstawiać paszporty dzieci, a przecież ich obywatelstwo nie ma nic do wymagań loterii, skoro nie biorą w niej udziału.

Także stres będzie mnie trzymał mocniej niż myślałem, w poniedziałek jeszcze skoczę do dziekanatu i zobaczę czy mogę jakieś zaświadczenie uzyskać tak jak pisała Justi87, ale wątpie by to konsulowi wystarczyło.

Napisano

Mam pytanie ile czekaliście na zaświadczenie o niekaralności z Warszawy ??

Czy na rozmowę z konsulem zabieraliście swoje świadectwa pracy??

Ja jestem głownym aplikantem czyli rozumiem że tylko ja mam zabrać ze sobą świadectwa ze szkoły ??

Napisano

Jeżeli pójdiesz na Czerniakowską to dostaniesz od ręki. Jeżeli jesteś z poza Warszawy pójdź do najbliższego sądu i też dostaniesz od ręki.

Nie musisz brać świadectwa pracy na rozmowę.

Tak tylko ty zabierasz świadectwo ze szkoły.

Napisano

Mam pytanie ile czekaliście na zaświadczenie o niekaralności z Warszawy ??

Czy na rozmowę z konsulem zabieraliście swoje świadectwa pracy??

Ja jestem głownym aplikantem czyli rozumiem że tylko ja mam zabrać ze sobą świadectwa ze szkoły ??

ja wysłałam listem i czekałam 10 dni i miałam zaświadczenie z powrotem.

Napisano

Witam

Mam pytanie ..

Jeśli w formularzu DS-230 zaznaczyłem w pkt 43b "yes"

To po przyjeździe do USA nie muszę się udawać do biura po SSN?

Bo według informacji na kartce z Ambasady jeśli zaznaczyłem "yes" to karta z numerem SSN przyjdzie na podany adres prawda?

pozdrawiam

Napisano

formularze wyslane teraz tylko czekac na jakis odzew o badaniach i tej rozmowie chyba ze gdzies to mozna sprawdzic?

Teraz musisz czekać, najpierw dostaniesz maila z info, że jest aktualizacji informacji. Logujsze się na stronie www.dvlottery.state.gov. Tam zobaczysz datę spotkanie. Ale kiedy? Któż to wie!?

Zanim zaczniesz wydawać pieniądze na resztę spraw poczekaj na informację o dacie spotkania. Nie musisz się spieszyć, bo dokumenty są do załatwienia nawet w jeden dzień!

Ale przespałaś temat! eh! ;)

Czyli co trzeba jednak iść samemu do biura?

Tak jaroamg, trzeba pójść do biura. Było tu kilka osób, które pisały, że po dwóch, trzech tygodniach jak nie dostały ssn, to szły do biura i wyjaśniały. Ktoś również napisał, żeby pod adresem pod którym się mieszka na skrzynce pocztowej nakleić karteczkę z nazwiskami, żeby listonosz wiedział, że to wasz adres.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...