AlconN2 Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 witam od jakiegos czasu zastanawiam sie nad przystapieniem do starania sie o wize, jestem absolwentem uczelni technicznej i tu pada pytanie czy ze w zgledu na moj tytul moge miec problemy zwiazane z zdobyciem wizy poniewaz jak wiadomo po 9.11 zaostrzyly sie same przepisy itd. Poprosil bym o pomoc w tej kwestji - jak to sie ma z wiza turystyczna a wiza dla osob pracujacych? Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam
sly6 Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 piszesz w dziale o J-1 a pytasz sie o wize turystyczna wiec o jaka chodzi Ci wize,jaki wyjazd,co chcesz robic w USA ..Moze od tego zacznijmy bo jest troche pomieszane a nie ma co pisac o wszystkim wiza dla osob pracujacych czy do pracy wiza?
AlconN2 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 dawno temu czytalem o wizach i przepraszam za pomylke wiec chodzi o to ze chcial bym zwiedzic co nieco..ale jak byla by mozliwosc pracy to i wiadome by sie popracowalo.. jesli chodzi o to do kogo mam jechac to kuzyn mieszka w stanach ma swoja firme gdzie zatrudnia ludzi..wiadome zaproszen juz nie trzeba.. dlatego moje pytanie o co latwiej w moim przypadku mozna sie starac? wiza turystyczna czy pracy?
sly6 Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 jak kuzyn zna sie na przepisach i zna dobrego adwokata to moze i cos by wyszlo z wiza H1B ale jesli sie zna.. A co do wizy turystycznej to takiej nie dostaniesz jak zobaczy Konsul ze lecisz pracowac nielegalnie ,nawet na krotki okres czasu.
AlconN2 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 nie no wiadome przy wizie turystycznej nie ma mowy o jakiejkolwiek pracy tylko tu chodzi o to czy jeśli bym się o takowa starał to czy jestem tak samo traktowany jak zwykły obywatel PL czy jakoś na innych zasadach..bo gdzieś kiedyś czytałem w jakimś artykule ze mgr inż przechodzą dodatkowe testy czy coś takiego? być może to jakaś bujda. a znowu co do H1B to powiem ze temat dla większości ludzi nie do przeskoczenia jeśli nie zrobi to ktoś z USA
sly6 Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 a gdzies o takim czyms czytal? bo jestes tak samo traktowany.
kzielu Napisano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 nie no wiadome przy wizie turystycznej nie ma mowy o jakiejkolwiek pracy tylko tu chodzi o to czy jeśli bym się o takowa starał to czy jestem tak samo traktowany jak zwykły obywatel PL czy jakoś na innych zasadach..bo gdzieś kiedyś czytałem w jakimś artykule ze mgr inż przechodzą dodatkowe testy czy coś takiego? być może to jakaś bujda. a znowu co do H1B to powiem ze temat dla większości ludzi nie do przeskoczenia jeśli nie zrobi to ktoś z USA mgr inz codziennie przylatuje do US podejzewam jakies kilkadziesiat tysiecy. Bez najmniejszych problemow - procedura taka sama jak dla goscia po podstawowce... btw - kolega alcon2 - po cholere dwa konta ?
AlconN2 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 teraz nie umiem odpowiedzieć gdzie to czytałem. dlatego chciałem się upewnić. co do konta alcon2 to nie moje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.