anka11 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Cześć , właśnie się dowiedziałam, że zatwierdzono petycję o K1. Czekam obecnie na pakiet informacyjny. Czy może ktoś z Was orientuje się, czy można przyspieszyć ten proces? Chodzi mi o szybsze wysłanie pakietu oraz wyznaczenie terminu rozmowy z konsulem. Czy może to wszystko zależy tylko ode mnie- tzn od czasu w jakim uda mi się skompletować i odesłać dokumenty? Z narzeczonym mamy rocznego dzidziusia, wiadomo, że naszym wypadku każdy dzień jest ważny. Pzdr
sly6 Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Nie ma takiego czegos jak przyspieszenie i pamietaj o tym ale jest jak napisalas Czy może to wszystko zależy tylko ode mnie- tzn od czasu w jakim uda mi się skompletować i odesłać dokumenty? na to masz tylko wplyw i jesli chcesz aby to szybko bylo to pilnujcie tego
Nigella Napisano 5 Maja 2012 Zgłoś Napisano 5 Maja 2012 Jak najszybsze skompletowanie dokumentów to podstawa - i podczas procedury K-1, i już potem, gdy wystąpisz o AoS/EAD.
jkb Napisano 7 Maja 2012 Zgłoś Napisano 7 Maja 2012 Owszem, proces możesz minimalnie przyspieszyć (czasem nawet więcej niż minimalnie), zależy od tego jak bardzo jesteś zdeterminowana. Między otrzymaniem informacji o zatwierdzeniu petycji a otrzymaniu przez Ciebie pakietu numer 3 dzieje się kilka rzeczy: 1. USCIS wysyła petycję do NVC 2. NVC nadaje Twojej sprawie case number 3. NVC odsyła petycję do ambasady/konsulatu 4. Ambasada/konuslat otrzymuje Twoją petycję 5. Ambasada/konsulat wysyła Ci pakiet 3 6. Otrzymujesz pakiet 3 pocztą. Co możesz zrobić, aby przyspieszyć ten proces? Otóż po pierwsze ściągnij formularze IV-F04 oraz DS-230 i wypełnij je zawczasu. Następnie, gdy minie tydzień od otrzymania przez Ciebie NOA2, zacznij wydzwaniać do NVC (nie USCIS) raz dziennie (najlepiej w godzinach 10pm - 12am czasu wschodniego, są najmniej oblegani), aż uzyskasz następujące informacje: - Czy (i kiedy) twoja petycja została dostarczona z USCIS do NVC - Twój case number - Czy (i kiedy) twoja petycja została wysłana do ambasady/konsulatu Mając case number możesz wypełnić w całości IV-F04. Następnie możesz skorzystać z czegoś, co się nazywa DHL trick i czasem umożliwia Ci uzyskanie informacji kiedy konsulat/ambasada otrzymała Twoją petycję: http://www.visajourney.com/forums/topic/115095-february-filers-at-csc/page__view__findpost__p__2133850 http://www.visajourney.com/forums/topic/302190-dhl-tracking-from-nvc-to-us-embassy/ http://www.visajourney.com/forums/topic/116126-nvc-to-embassy/ Gdy uda Ci się namierzyć Twoją petycję w systemie DHL, to wiesz kiedy ambasada/konsulat otrzyma petycję. Gdy to się stanie, możesz od razu słać pakiet 3, nie czekając aż ambasada/konsulat go wyśle/poczta dostarczy. Jeżeli Ci się poszczęści, to możesz przyspieszyć datę interview nawet o miesiąc, gdyż z tego co się orientuję daty wszystkich interviews w danym miesiącu w polskich placówkach są ustalane w ostatnim tygodniu miesiąca poprzedzającego. Powodzenia
jkb Napisano 29 Maja 2012 Zgłoś Napisano 29 Maja 2012 Dodam, że mi się udało znacznie przyspieszyć ten etap! 26 kwietnia dostaliśmy NOA2. Codziennie sprawdzaliśmy z NVC czy dostali petycję. Jak już dostali, to przy użyciu DHL trick odkryliśmy, że ambasada dostała petycję 18 maja. Tego samego dnia wysłaliśmy mailem wypełnione IV/F04 oraz DS-230 part I, bez czekania na Packet 3. 21 maja dostaliśmy potwierdzenie mailem, że doszło i nasza sprawa została uaktualniona. 22 maja zadzwonili z ambasady z pytaniem, czy pasuje nam termin rozmowy 8 czerwca. 25 maja w skrzynce leżało pisemne zaproszenie na interview. Podsumowując, gdyby nie szybkie akcje z naszej strony, interview pewnie byłby gdzieś w połowie lipca. Pozdrawiam!
anka11 Napisano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 29 Maja 2012 Gratuluję! Jutro zamierzam odesłać IV-F04 z formularzem U mnie wyglądało to mniej więcej tak: 5 maja dostałam wiadomość o zatwierdzeniu petycji, 12 maja była ona w NVC, 21 maja dostałam pakiet informacyjny i dopiero wtedy zaczęłam kompletować dokumenty. Niestety musiałam zwolnić tempo ze względu na dziecko, gdyż przed wylotem chcę załatwić malutkiej wszystkie szczepienia i chcąc nie chcąc najwcześniej będziemy mogły wylecieć pod koniec lipca. Tak się zastanawiam, czy załapię się na czerwiec
jkb Napisano 29 Maja 2012 Zgłoś Napisano 29 Maja 2012 Ja w mailu, do którego załączyłem DS-230 i IV/F04 poprosiłem o termin czerwcowy. Proponuję postąpić podobnie, a nuż się uda Pozdrawiam!
Caroll&!# Napisano 19 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 19 Lipca 2012 Dziękuję bardzo za tę poradę, ja jeszcze jestem na początku drogi (NOA1 otrzymane początkiem kwietnia) ale mam jedno pytanie odnośnie przyspieszania procesu. Jak w takim wypadku załatwić zaświadczenie o niekaralności, jeśli formularz zawarty jest w pakiecie wysyłanym przez ambasadę? Czy oni zaakceptują, zaświadczenie zdobyte samodzielnie? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.