nata2012 Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Witam. W USA mieszkam od 2 lat. Posiadam GC,moj malzonek przylecial na wizie turystycznej ktora juz dawno wygasla. Slub wzielismy tutaj. Mamy wspolne dzieci poczete w Polsce. Prosilabym o podpowiedz co powinnismy zrobic. Zastanawiam sie czy skladac teraz jakies dokumenty o sponsorowanie i czy to nie groziloby deportowaniem meza? Czasu bardzo duzo do mojego obywatelstwa a bez dokumentow w moim miescie nie przyjmuja. do pracy. Przenosic sie nie chcemy gdyz ja mam bardzo dobre mozliwosci w pracy. Czy sa jakies mozliwosci jak pomoc mojemu mezowi? Bede wdzieczna za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Nie ma żadnych możliwości - dopiero jak dostaniesz obywatelstwo. Gdyby został w Polsce lub miał legalny status, mogłabyś wysłać petycję I-130 i po 2.5 - 3 latach Twój mąż otrzymał był zieloną kartę (pod warunkiem posiadania legalnego statusu) - natomiast ponieważ jest nielegalnie, nie będzie mógł uregulować statusu a w przypadku wyjazdu do Polski (jak jest wystarczają długo) zarobi bana więc wizy imigracyjnej nie dostanie. Jednym słowem - bez sensu zrobiliście, teraz musicie czekać aż dostaniesz obywatelstwo - i pamiętaj żeby je uzyskać trzeba spełniać wymagania - regularne rozliczanie się z podatków, brak przestępstw / wykroczeń (good moral character). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkb Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Sporo zależy od tego "jak dawno" jego wiza wygasła oraz od jak dawna masz GC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nata2012 Posted May 9, 2012 Author Report Share Posted May 9, 2012 Ja posiadam GC 2 lata,wiza turystyczna wygasla mojemu mezowi poltora roku temu. Nie chcemy sie rozstawac wiec wylot nie wchodzi w gre. Moje papiery do obywatelstwa sa w porzadku. Mialam nadzieje,ze sa sposoby. Dziekuje za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kzielu Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Ma 10 lat bana jak wyleci z US, brak mozliwosci AoS dopoki nie bedzie malzonkiem obywatela. Wiec przez nastepne 3 lata musi uwazac zeby go nie deportowali... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkb Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Dokładnie, chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem jest przeczekanie w USA bez statusu do czasu uzyskania przez Ciebie obywatelstwa. Wylot = 10 lat bana, konieczność waivera I-601, itp. W momencie gdy staniesz się obywatelką, bierzecie ślub i składacie I-130/I-485, po zakończeniu procesu on dostaje 10-letnią GC, gdyż wtedy będziecie małżeństwem z ponaddwuletnim stażem. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.