Broszka Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Witam, przejrzałam już wiele tematów, ale potrzebuję pomocy w mojej sytuacji. Uczę się aktualnie w drugiej klasie gimnazjum w Polsce, po angielsku mówię płynnie, w sumie jest mi wszystko jedno, czy używam angielskiego czy polskiego. Uczę się tego języka od 10 lat, podczas ostatnich wakacji przez dwa miesiące mieszkałam w USA u mojej rodziny. Moim marzeniem jest studiowanie w Stanach (najprawdopodobniej psychologii, ale nie jest to jeszcze pewne). Chciałabym rozpocząć naukę w USA już w liceum. Pewnie nie mieszkałabym u mojej rodziny, ale w internacie. Jestem osobą otwartą i odważną, nie mam problemów z komunikacją. Dodatkowo dość dobrze władam hiszpańskim, co jest przecież przydatne na południu Stanów. Nie jest to nagła decyzja, myślę o tym już dość długo. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi spraw formalnych: jak wyglądałaby organizacja formalności w sprawie takiego wyjazdu? Jaki jest koszt mieszkania w internacie? Byłabym wdzięczna za wszelkie rady, z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nigella Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Nie wiem co prawda, jak to jest z wyjazdem na własną rękę, ale parę ładnych lat temu spędziłam rok szkolny w USA korzystając z usług zajmującego się takimi sprawami biura. Bardzo wygodna sprawa - takie biuro znajduje Ci szkołę, rodzinę, z którą mieszkasz przez rok (w razie problemów może Ci tą rodzinę wymienić), załatwia też wszystkie formalności (wizę, ubezpieczenie, bilety lotnicze, itd.), organizuje różnego rodzaju imprezy i wyjazdy (zazwyczaj dodatkowo płatne). Jedyny minus przynajmniej wtedy był taki, że nie można było sobie wybrać stanu, do którego chciało się lecieć - bo wszyscy wybieraliby zapewne Florydę albo Kalifornię Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 dobre biuro mozna znalesc lub tez pisac do danych szkol i moze maja internat,powiedz cos bo sprawy wizowe sa tutaj opisane ,nalezy miec na uwadze oplaty nie tylko za wize a tez na pobyt http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/studenci-i-pracownicy-naukowi.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Broszka Posted May 12, 2012 Author Report Share Posted May 12, 2012 A jakie biura możecie polecić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.