sly6 Napisano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 to na IEC prace wakacyjna wyjedziesz w 2014 roku bo nie ma juz wolnych miejsc i nie przyjmuja zgloszen,jest pare miejsc na staz-praktyke poczytaj o zasadach http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/index.aspx?lang=pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nokturo Napisano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 aby konkretnie odpowiedz co lecisz z pracy wakcyjnej czy moze staz ? a jaki miales numer nadany -masz nadany? lece z IEC young profesionals ,nr mialem 13,ogolnie to sprawdzalem cic'a,i wymagaja ode mnie LMO,to sa jakies kpiny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 wymagaja od Ciebie spelnienia wymogow tego programu.jak dostaniesz pozwolenie to wtedy bedzie napisane ze mozesz pracowac u danego pracodawcy przez ten okres czasu,to nie praca wakacyjna ze zmieniasz prace jak tzw rekawiczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jason Bourne Napisano 28 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 WItam Wszystkich.... Czy ktos z Was jest juz w Vancouver lub ma plany tutaj przyleciec? Jestem od kwietnia i chyba nic lepszego mnie spotkac w zyciu nie moglo :-) Dajcie znac ludziska;) Moze bede w stanie jakos pomoc.. Peace and Love C ya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 29 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jason Mozesz napisac cos wiecej jak Ci sie zyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MisiaBella Napisano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Chciałabym wyjechać do Kanady z programu pracy wakacyjnej. Odwiedziłam stronę ambasady i zobaczyłam taką informację " Inicjatywa International Experience Canada (IEC) na rok 2013 otwarta zostaje dla obywateli Polski z dniem 18 Lutego 2013 o godzine 16:20 czasu warszawskiego. Program Pracy Wakacyjnej zostal zamknięty 20 Lutego, 2013, o godzinie 00:05 rano czasu warszawskiego." Czy okres naboru wniosków jest zawsze tak krótki? Mam też pytanie do osób, które brały udział w programie - jak szybko po przyjeździe udało się wam znaleźć pracę? Jaka to była praca i czy komuś udało się zostać po programie lub miał taką możliwość? Czy komuś udało się znaleźć pracę będąc jeszcze w Polsce? Jeśli tak, jak tego dokonał? Od pewnego czasu szukam pracy w Kanadzie, wysyłam CV i listy motywacyjne z Polski, ale nie ma żadnego odzewu. O wyjeździe do Kanady myślę od bardzo długiego czasu. Chciałam wyjechać z programu dla wykwalifikowanych pracowników i profesjonalistów, ale niestety mojej profesji obecnie nie ma na liście, więc nie ma sensu aplikować. O pozostałych dwóch kategoriach Experience Canada mogę zapomnieć, bo mój zawód również się nie kwalifikuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Moze pare szczegolow z historii ten program IEC jest od sierpnia 2009 roku i wtedy byly wolne miejsca,rok pozniej tak samo byly wolne miejsca az do grudnia .. ,ale juz w 2012 tych miejsc nie bylo w lipcu-sierpniu a w tym roku byl nabor przez internet i jak sama widzisz miejsca szybko sie skonczyly-chociaz biora osoba z listy rezerwowej. Jak bedzie w przyszlym roku to nikt nie wie.Ale wazne aby juz w grudniu sprawdzac strone Ambasady bo wtedy podadza szczegoly jakies na przyszly rok. Jesli nie bedzie opoznienia jak w tym roku to beda przyjmowac wnioski od stycznia Ciezko odpowiedziec jak jest z szukaniem pracy,sa tacy ze maja prace na 2-3 dzien a sa tacy ze szukaja ,szukaja,nie kazdy wezmie prace za min i prace malo atrakcyjna,tak samo miejsce ma znaczenie gdzie sie szuka,jak znajomosc jezyka i poszukiwanie na wlasna reke. A masz cv napisane wedle tego co jest w Kanadzie>?czy wysylas moze przez np poczta.onet.pl.wp.pl..czasami to ma znaczenie i lepiej zalozyc konto na jakims innym portalu np gmail.yahoo.Czy komus udalo sie tak znalesc prace,tak znalazl..szukaj po takich Prowincjach gdzie ludzi potrzebuja do pracy chociaz sa tacy ze i w Toronto znajduja prace jeszcze z Polski Sa osoby ze zostaja ale to znow jest uzaleznione od tego gdzie sa ,w jakiej Prowincji,jaki pracodawca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilya_ Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Mam też pytanie do osób, które brały udział w programie - jak szybko po przyjeździe udało się wam znaleźć pracę? Jaka to była praca i czy komuś udało się zostać po programie lub miał taką możliwość? Czy komuś udało się znaleźć pracę będąc jeszcze w Polsce? Jeśli tak, jak tego dokonał? Od pewnego czasu szukam pracy w Kanadzie, wysyłam CV i listy motywacyjne z Polski, ale nie ma żadnego odzewu. O wyjeździe do Kanady myślę od bardzo długiego czasu. Chciałam wyjechać z programu dla wykwalifikowanych pracowników i profesjonalistów, ale niestety mojej profesji obecnie nie ma na liście, więc nie ma sensu aplikować. O pozostałych dwóch kategoriach Experience Canada mogę zapomnieć, bo mój zawód również się nie kwalifikuje. Ciezko odpowiedziec jak jest z szukaniem pracy,sa tacy ze maja prace na 2-3 dzien a sa tacy ze szukaja ,szukaja,nie kazdy wezmie prace za min i prace malo atrakcyjna,tak samo miejsce ma znaczenie gdzie sie szuka,jak znajomosc jezyka i poszukiwanie na wlasna reke. A masz cv napisane wedle tego co jest w Kanadzie>?czy wysylas moze przez np poczta.onet.pl.wp.pl..czasami to ma znaczenie i lepiej zalozyc konto na jakims innym portalu np gmail.yahoo.Czy komus udalo sie tak znalesc prace,tak znalazl..szukaj po takich Prowincjach gdzie ludzi potrzebuja do pracy chociaz sa tacy ze i w Toronto znajduja prace jeszcze z Polski Sa osoby ze zostaja ale to znow jest uzaleznione od tego gdzie sa ,w jakiej Prowincji,jaki pracodawca. Wg mnie najlepiej na początku pochodzic i sie popytać jak juz jestesmy na miejscu. Wysyłając CV z PL to bedzie ciezko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MisiaBella Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Moze pare szczegolow z historii ten program IEC jest od sierpnia 2009 roku i wtedy byly wolne miejsca,rok pozniej tak samo byly wolne miejsca az do grudnia .. ,ale juz w 2012 tych miejsc nie bylo w lipcu-sierpniu a w tym roku byl nabor przez internet i jak sama widzisz miejsca szybko sie skonczyly-chociaz biora osoba z listy rezerwowej. Jak bedzie w przyszlym roku to nikt nie wie.Ale wazne aby juz w grudniu sprawdzac strone Ambasady bo wtedy podadza szczegoly jakies na przyszly rok. Jesli nie bedzie opoznienia jak w tym roku to beda przyjmowac wnioski od stycznia Ciezko odpowiedziec jak jest z szukaniem pracy,sa tacy ze maja prace na 2-3 dzien a sa tacy ze szukaja ,szukaja,nie kazdy wezmie prace za min i prace malo atrakcyjna,tak samo miejsce ma znaczenie gdzie sie szuka,jak znajomosc jezyka i poszukiwanie na wlasna reke. A masz cv napisane wedle tego co jest w Kanadzie>?czy wysylas moze przez np poczta.onet.pl.wp.pl..czasami to ma znaczenie i lepiej zalozyc konto na jakims innym portalu np gmail.yahoo.Czy komus udalo sie tak znalesc prace,tak znalazl..szukaj po takich Prowincjach gdzie ludzi potrzebuja do pracy chociaz sa tacy ze i w Toronto znajduja prace jeszcze z Polski Sa osoby ze zostaja ale to znow jest uzaleznione od tego gdzie sa ,w jakiej Prowincji,jaki pracodawca. Czyli od chwili ogłoszenia nabór może trwać różnie, w zależności od tego kiedy wyczerpią się miejsca - może być tylko dwa dni tak jak w tym roku, a może być dłużej jak w latach ubiegłych? Ten krótki termin trochę mnie przeraża. Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o CV - mam napisane według kanadyjskiego wzoru. Wysyłam ze skrzynki na hotmail. Pracy szukam od maja. CV wysyłałam do tej pory wraz z listem motywacyjnym, bo przeczytałam, że tak trzeba jeśli składa się mailowo. Teraz wysyłam samo CV, bo może to z listem motywacyjnym było coś nie tak, skoro nikt się nie zgłasza. Angielski znam świetnie (to część mojego wykształcenia). Do tej pory pisałam, że poszukuję pracy na wyjazd z IEC, ale wydaje mi się, że to mógł być błąd, więc teraz już się tym nie chwalę. Do dzisiaj szukałam tylko w Ontario, ale teraz zaczynam szukać w prowincjach, które bardziej potrzebują pracowników. Moim problemem jest to, że nie chcę każdej pracy, sprzątanie i mycie garnków mnie nie interesują, a w tych branżach pewnie najłatwiej o pracę. Szukam pracy bardziej biurowej, z użyciem języka i bliższej mojego wykształcenia, bo najbardziej chciałabym wyjechać z opcji rozwoju zawodowego, pieniądze są w zasadzie mało ważne. Gdyby ktoś z was miał jakieś rady jak zachęcić pracodawcę, to piszcie, bo wydaje mi się, że ja coś robię źle. Jeszcze jedno, znacie jakieś biura pośredniczące w znalezieniu pracy, które możecie polecić w Warszawie? Może takie biuro przedstawiłoby moją ofertę bardziej atrakcyjnie. Teraz szukam sama na stronie jobbank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MisiaBella Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 sly a co powiesz na temat tej listy : http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2011/Concordance.aspx znalazłem ją szukając jakiśtam możłiwosci emigracji ( swoją drogą można sięzgubić na tych wszystkich stronach i odnosnikach ) , na tej liśćie znajduje się moja profesia w której pracuje i mam 5 lat doświadczenia .... Czy ktoś z was wie, czy ta lista NOC 2011 jest jeszcze aktualna? Bo ja wczoraj znalazłam listę taką: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who-instructions.asp?expand=jobs#jobs 1. Eligible occupations This affects you only if you applied on or after May 4, 2013. If we got your application before that date, we will process it using the rules that were in effect at that time. You must have one year of continuous, full-time (or an equal amount of part-time) paid work experience, in at least one of these occupations within the last ten years: 0211 Engineering managers 1112 Financial and investment analysts 2113 Geoscientists and oceanographers 2131 Civil engineers 2132 Mechanical engineers 2134 Chemical engineers 2143 Mining engineers 2145 Petroleum engineers 2144 Geological engineers 2146 Aerospace engineers 2147 Computer engineers (except software engineers/designers) 2154 Land surveyors 2174 Computer programmers and interactive media developers 2243 Industrial instrument technicians and mechanics 2263 Inspectors in public and environmental health and occupational health and safety 3141 Audiologists and speech-language pathologists 3142 Physiotherapists 3143 Occupational Therapists 3211 Medical laboratory technologists 3212 Medical laboratory technicians and pathologists' assistants 3214 Respiratory therapists, clinical perfusionists and cardiopulmonary technologists 3215 Medical Radiation Technologists 3216 Medical Sonographers 3217 Cardiology technologists and electrophysiological diagnostic technologists These occupations are either: Skill Type 0 (management occupations) or Skill Level A (professional occupations) or Skill Level B (technical occupations and skilled trades) Myślałam, że to wszystkie kwalifikujące się zawody i załamałam się, że się nie kwalifikuję na imigrację punktową. Na tej liście, którą wkleił Pacowsky jest mój zawód, ale nie wiem, czy ta lista jest aktualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.