dawido007 Napisano 16 Września 2012 Zgłoś Napisano 16 Września 2012 Witam Zacznę od tego, że mam 16lat i moja mama jest w Stanach nielegalnie. Mój ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich i obecnie mieszkam z dziadkami. Moje pytanie brzmi: Czy muszę czekać do 18roku życia, żeby zrobić wizę turystyczną? Czy to, że moja mama będzie tam nielegalnie przekreśla dostanie wizy? Z góry dziękuje
kzielu Napisano 16 Września 2012 Zgłoś Napisano 16 Września 2012 Formalnie nie przekreśla, praktycznie - przekreśla.
sly6 Napisano 16 Września 2012 Zgłoś Napisano 16 Września 2012 Nie musisz czekac na ukonczenie 18 lat aby isc na rozmowe po wize turystyczna a czy dostaniesz wize to ,wazne aby nie klamac -bo chyba chcesz kiedys wleciec na teren USA ,nawet jak Twoja mama dostanie GC kiedys..
dareknow0 Napisano 16 Września 2012 Zgłoś Napisano 16 Września 2012 O wizę możesz starać się zawsze .Nielegalny pobyt w USA Twojej mamy nie przekreśla szans na otrzymanie przez Ciebie wizy ale szanse te minimalizuje do minimum. Moim skromnym zdaniem wizy nie dostaniesz ale próbować oczywiście musisz. A czy masz paszport? Czy wiesz ,że tylko Twoja mama jako prawny opiekun może wystąpić o paszport dla Ciebie ? ( jeżeli go nie posiadasz).
uga-buga Napisano 13 Października 2012 Zgłoś Napisano 13 Października 2012 Jezeli Twoja mama nie stanie sie legal to szanse masz praktycznie zerowe. "Najlatwiejsza" opcja to otrzymanie obywatelstwa kraju ktory znajduje sie w kategorii visa waiver (np UK, czy IRL po 5 latach spedzonych tam mozesz wystaic o lokalny paszport), albo cicha nadzieje ze Polska w koncu laskawie tez dolaczy do kregu tych krajow w najblizszej przyszlosci. Na rozmowe z konsulem nie masz co liczyc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.