Skocz do zawartości

Problem Z I94

pannalis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jak widzicie jestem tutaj nowa, chociaż zaglądam na to forum już od dłuższego czasu ;)

Piszę, ponieważ mam pewien problem. W sobotę wróciłam do Polski, po spędzeniu niecałego miesiąca w USA. W samolocie odkryłam, że w dalszym ciągu mam w paszporcie białą karteczkę z I94. Moja sytuacja różni się tym od jej podobnych, że z leciałam do Toronto, a potem samochodem przekraczałam granicę USA - Kanada. Przy wjeździe wszystko było ok, po rozmowie z celnikiem udałam się do osobnego budynku i po ponownej krótkiej rozmowie dostałam paszport z I94. Wyjeżdżałam tą samą drogą, jednak nie została mi wyrwana biała karteczka, nikt mnie nigdzie nie odesłał, po prostu przejechałam, nie zwróciłam wtedy uwagi na I94.

Pytanie, co mam teraz zrobić? Czytałam, że należy odesłać I94, wraz z kopiami wszystkich stron w paszporcie i kart pokładowych, jak to jednak wygląda w praktyce? Nadmienię, że mam wizę turystyczną B2, ważną do 2022 roku, a na I94 mam pozwolenie do marca 2013 roku. Posiadam wszystkie karty pokładowe. Dodam, że chciałabym ponownie wybrać się do USA w lipcu przyszłego roku, więc jak najszybciej muszę to sprostować.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Lis.

• Odpowiedzi 20
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/rejestracja-wyjazdu-z-usa---formularz-i-94/rejestracja-wyjazdu-z-usa-po-powrocie-do-kraju.html

Jeżeli opuścili Państwo terytorium USA drogą lądową, prywatnym statkiem lub prywatnym samolotem, należy podjąć kroki w celu uaktualnienia danych. Jeżeli terminowy wyjazd nie zostanie odnotowany lub nie będą Państwo w stanie udowodnić tego faktu, przy próbie ponownego wjazdu na terytorium Stanów Zjednoczonych, Urząd ds. Ochrony Celnej i Granic Stanów Zjednoczonych (U.S. Customs and Border Protection, CBP) może uznać, że przebywali Państwo w USA ponad dozwolony okres pobytu. W takim przypadku wiza może być unieważniona lub mogą Państwo być natychmiast zawróceni do kraju pochodzenia.

Na podlinkowanej stronie dokładnie wyjaśnione co, gdzie i jak.

Napisano

Odeślę, odeślę, ale w sumie mam jeszcze czas, no nie? Głównie chodzi tutaj o to, że nie chcę, żeby następnym razem robili mi problemy czy coś.

dym bez ognia, dzdzięki ;)

Napisano

informacja ze opuszczasz amerykanskie stepy jest zanotowana w momencie gdy pan odbije twoj paszport na tym skanerze/czytniku/pikaczu....

takze nie martw sie :)

o, to wlasnie mielismy na mysli - dzieki iljo iljiczu
Napisano

To jeszcze ja mam pytanie jesli opuszczalem US przez Alaske i zostawilem I94 w Anchorage to bedzie wszystko wporzadku ??

To jeszcze ja mam pytanie jesli opuszczalem US przez Alaske i zostawilem I94 na lotnisku w Anchorage podczas bukowania biletu do Warszawy to bedzie wszystko wporzadku ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...