lolka07 Napisano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Witam serdecznie Mam pytanie na ktore nie moglam znalezc odpowiedzi na forum. Jestem obywatelem USA i chcialabym sponsorowac moja siostrem,ktora obecnie jest w Polsce,jednak chcialaby tu przyjechac na stale w przyszlym roku.Zalezy mi bardzo ,zeby swoj pobyt tutaj miala legalny,wiec do momentu rozpatrzenia petycji o sponsorowanie zastanawiam sie umiescic ja w szkole jezyka angielskiego na wizie F-1. W tym momencie nasuwaja mi sie pytania: -Ile lat moja siostra moze byc na wizie F-1? -Czy sa inne szkoly nie tylko jezykowe aby dalej mogla sie doksztalcac na wizie f-1? -Czy jesli moja siostra "przesiedzi" wize to czy nie bedzie to problem w przyszlosci jesli chodzi o jej sponsorowanie ,czy tez automatycznie nie ma na co liczyc? Wyobrazajac sobie sytuacje:rozpoczynam proces sponsorowania,moja siostra przylatuje do usa ,jej pobyt jest tu caly czas podrzymywany legalnie (czyli wiza turystyczna ,wiza f-1) do momentu braku innych opcji,wiec wraca do Polski na pol roku i znowu przylatuje do Usa i staramy sie jak najdluzesz przetrzymac jej legalny pobyt-czy to ma jakis sens? Z gory dziekuje za odpowiedz
Jim Beam Napisano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 W tym momencie nasuwaja mi sie pytania: -Ile lat moja siostra moze byc na wizie F-1? Wiza F1 wydawana jest na okres potrzebny na ukonczenie nauki wymieniony w formularzu I 20 wydawanym przez szkole. Po tym czasie student ma 60 dni na opuszczenie USA lub rozpoczecie kolejnego okresu nauki. -Czy sa inne szkoly nie tylko jezykowe aby dalej mogla sie doksztalcac na wizie f-1? Oczywiscie, wszystkie ktore maja prawo do wystawienia I 20. -Czy jesli moja siostra "przesiedzi" wize to czy nie bedzie to problem w przyszlosci jesli chodzi o jej sponsorowanie ,czy tez automatycznie nie ma na co liczyc? Poszukaj na forum watku o F1 - jest jakis prawny kruczek wg. ktorego nie da sie F1 "przesiedziec". Wyobrazajac sobie sytuacje:rozpoczynam proces sponsorowania,moja siostra przylatuje do usa ,jej pobyt jest tu caly czas podrzymywany legalnie (czyli wiza turystyczna ,wiza f-1) do momentu braku innych opcji,wiec wraca do Polski na pol roku i znowu przylatuje do Usa i staramy sie jak najdluzesz przetrzymac jej legalny pobyt-czy to ma jakis sens? Masz swiadomosc ile trwa sponsorowanie w "waszej" kategorii? http://www.travel.st...letin_5803.html Obecnie rozpatrywane sa petycje zlozone przed 1 kwietnia 2001. Pomijajac wszystkie kwestie techniczne- stac was na 11 laty studiowania w USA? poczytaj tez to: http://travel.state....types_1268.html
kzielu Napisano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Overstay dla Twojej siostry oznacza późniejszą odmowę wizy - głupota kompletna - w dodatku może zostać deportowana i dostać bana. Legalnie oczekiwanie na priority date jest teoretycznie możliwe, ale jak Jim Beam pisze - spójrz ile to twa. Ponad 11 lat w obecnej chwili. Jeżdżenie w kółko w którymś momencie skończy się denied entry... Wizę F1 da się przesiedzieć (zdaje sie nie da J1 z D/S w paszporcie) - szkoła ma obowiązek raportować koniec nauki do USCIS.
Jim Beam Napisano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Wizę F1 da się przesiedzieć (zdaje sie nie da J1 z D/S w paszporcie) - szkoła ma obowiązek raportować koniec nauki do USCIS. Racja. Moj blad.
sly6 Napisano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 a moze poczytac nalezy co pisala Karina i na dzienniku bylo tez opisane jak jest z F-1 i przesiedzeniem pobytu. i zakazem wjazdu. taki artykul http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/nielegalni-a-wygrana-na-loterii-wizowej ale to nie oznacza ze ma sie tyle siedziec w USA,nielegalnie... szkola ma obowiazek raportowania o skonczonej nauce,jak ktos nie chodzi na zajecia .
lolka07 Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Wiza F1 wydawana jest na okres potrzebny na ukonczenie nauki wymieniony w formularzu I 20 wydawanym przez szkole. Po tym czasie student ma 60 dni na opuszczenie USA lub rozpoczecie kolejnego okresu nauki. Ok rozumiem,ale w tej kwesti -ile lat mozna byc na takiej wizie ? Rok dwa ? Czy ktos zna przypadki gdzie ludzie sa na takiej wizie po kilka lat ?
sly6 Napisano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2012 Mozna byc kilka lat ale co jest wazne aby szkoly sie nie powtarzaly,kursy
pacio177 Napisano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2012 Witam serdecznie Mam pytanie na ktore nie moglam znalezc odpowiedzi na forum. Jestem obywatelem USA i chcialabym sponsorowac moja siostrem,ktora obecnie jest w Polsce,jednak chcialaby tu przyjechac na stale w przyszlym roku.Zalezy mi bardzo ,zeby swoj pobyt tutaj miala legalny,wiec do momentu rozpatrzenia petycji o sponsorowanie zastanawiam sie umiescic ja w szkole jezyka angielskiego na wizie F-1. W tym momencie nasuwaja mi sie pytania: -Ile lat moja siostra moze byc na wizie F-1? -Czy sa inne szkoly nie tylko jezykowe aby dalej mogla sie doksztalcac na wizie f-1? -Czy jesli moja siostra "przesiedzi" wize to czy nie bedzie to problem w przyszlosci jesli chodzi o jej sponsorowanie ,czy tez automatycznie nie ma na co liczyc? Wyobrazajac sobie sytuacje:rozpoczynam proces sponsorowania,moja siostra przylatuje do usa ,jej pobyt jest tu caly czas podrzymywany legalnie (czyli wiza turystyczna ,wiza f-1) do momentu braku innych opcji,wiec wraca do Polski na pol roku i znowu przylatuje do Usa i staramy sie jak najdluzesz przetrzymac jej legalny pobyt-czy to ma jakis sens? Z gory dziekuje za odpowiedz A ile twoja siostra ma lat ? jesli ma juz over 20 to niech przyjedzie do USA na F1 na chocby nauke angielskiego , daje sobie ręke uciąć ze w ciągu tego roku nauki znajdzie sobie lepszego lub gorszego kandyata na męża ( no chyba ze juz ma jakiegos wybranka)i po co sie bawic w sposnosorwanie które bedzie trwac przeszło 10 lat ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.