idaho Napisano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Witam serdecznie Jestem posiadaczem karty kredytowej Mastercard i niedługo wybieram się do USA. Rozmawiałem z koleżanką,która twierdziła,że podczas pobytu terminale kart kredytowych miały problem z obsługą tych kart. Czy ktoś z Was miał podobny problem, jeśli problem jest dość częsty wymienię na Visa. p.s Nie jestem pracownikiem banku ,ani koleżanka też nie ! Aha i pytanie drugie: Kartę Mastercard wyrobiłem, bo podobno w Europie jest korzystniejszy przelicznik,w USA podobno Visa- pamiętam jak wspominała babka w banku kiedy wyrabiałem kartę parę ładnych lat temu. Orientuje się ktoś, w czym tkwi szczegół? pzdrw
jkb Napisano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Mamy z zona zarowno visy jak i mastercard i nie mamy zadnych problemow...
coldsauce Napisano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Co do pierwszego - juz dawno nie slyszalem takiej bzdury!Oczywiscie, ze nie bedzie problemu.... 2. Ale przelicznik czego? Waluty?Nie rozumiem pytania....jezeli chodzi o spread, to jest on zalezny tylko i wylacznie od banku, a nie dostawcy kart kredytowych.
jkb Napisano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Cos mi sie wydaje, ze OP chodzi o walute, w ktorej jego karta jest rozliczana przy transakcjach miedzynarodowych. Duzo bankow oferuje karty np. tylko z przeliczeniem w EUR. To powoduje, ze transakcje w USD sa najpierw przeliczane po EUR, a nastepnie na PLN, co jest bardzo niekorzystne.
coldsauce Napisano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Ok, teraz to ma sens...co nie zmienia faktu, ze o tym decyduje bank, a nie provider plastkowych kart i tylko i wylacznie zalezne jest to od umowy danego banku z MC/VISA/AMEX itd...
jkb Napisano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2012 Oczywiscie. Ja probuje tylko dociec "co autor mial na mysli"...
andyopole Napisano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2012 Mastercard jest europejskim systemem platniczym. Dlatego w USA zawsze ciut korzystniej bedzie poslugiwac sie systemem amerykanskim czyli VISA. Wynika to ze zwyczaju ze transakcja zawsze musi przeplynac przez kraj w ktorego walucie konkretny system jest rozliczany. Jesli placimy polska karta VISA np. w Austrii to transakcja MUSI obowiazkowo "zahaczyc" (przeplynac) przez kraj macierzysty $$ czyli USA. Takie krazenie pieniadza zawsze bedzie kosztowac kilka centow lub jego ulamek wiecej.
jkb Napisano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2012 Mastercard jest europejskim systemem platniczym. Dlatego w USA zawsze ciut korzystniej bedzie poslugiwac sie systemem amerykanskim czyli VISA. Wynika to ze zwyczaju ze transakcja zawsze musi przeplynac przez kraj w ktorego walucie konkretny system jest rozliczany. Jesli placimy polska karta VISA np. w Austrii to transakcja MUSI obowiazkowo "zahaczyc" (przeplynac) przez kraj macierzysty $$ czyli USA. Takie krazenie pieniadza zawsze bedzie kosztowac kilka centow lub jego ulamek wiecej. Z punktu widzenia klienta jednak nie ma to znaczenia. Klient w banku widzi: a) walute rozliczenia transakcji miedzynarodowych kurs waluty w banku c) ew. prowizja za platnosci karta za granica i na podstawie tego moze stwierdzic ile kasy wyda. To, ze/czy VISA przechodzi przez USA i $$ to akurat klienta nie interesuje...
coldsauce Napisano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2012 MasterCard jest tak samo amerykanski jak Visa zrodlo: http://en.wikipedia.org/wiki/MasterCard A to mylne przekonanie bierze sie z tego, ze MC wykupil/polaczyl sie na rynku EU z innymi lokalnymi graczami systemow platniczych i przez jakis czas byl znany na rynku europejskim jako EuroCard. W USA MC dziala na identycznych zasadch jak VISA, ale karty z Europy maja troche inna specyfike.
andyopole Napisano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2012 Z punktu widzenia klienta jednak nie ma to znaczenia. Klient w banku widzi: a) walute rozliczenia transakcji miedzynarodowych kurs waluty w banku c) ew. prowizja za platnosci karta za granica i na podstawie tego moze stwierdzic ile kasy wyda. To, ze/czy VISA przechodzi przez USA i $$ to akurat klienta nie interesuje... Otoz interesuje. Kiedys, mieszkajac jeszcze w Polsce, bedac w Czechach dla zabawy pobralem z bankomatu 100 koron uzywajac karty MC a za chwile tyle samo za pomoca karty Visa. Wieksze obciazenie z konta bylo od Visy. Dodam ze obydwie karty byly z tego samego banku (City HAndlowy). Grosiki, to fakt, ale miliony skladaja sie wlasnie z groszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.