Skocz do zawartości

Potrzebuje Porady Na Temat Wyjazdu Do Usa

Issley

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie,

Pozwólcie, że opiszę swoją sytuację.

Mam 23 lata, obecnie studiuje na Uniwersytecie Łódzkim, w Czerwcu 2013 mam nadzieję, że otrzymam tytuł licencjata na kierunku Zarządzanie, Marketing.

Mam rodzinę, która mieszka w USA od 1992 roku, mianowicie brat mojej mamy, który jest w związku małżeńskim z moja chrzestną, maja tam syna i dom- dokładnie w Orange County, Floryda.

Nie mam problemu z komunikacja w języku angielskim. Nie jestem karany.

Moje pytanie: Chciałbym wyjechać do USA, możliwe, że kontynuować naukę oraz pracować, legalnie. Czy mam szansę otrzymać taka wizę, która mi to umożliwi? Jeśli tak to jaką?

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

Niestety nie masz podstaw do tego aby na stałe wyemigrować do USA. Natomiast, skoro jesteś studentem to pomyśl o programie Work & Travel lub o praktykach - po skończeniu studiów. Pozostałe opcje to loteria wizowa albo ślub z osobą posiadającą obywatelstwo amerykańskie (rzecz jasna ślub z miłości, fikcyjny dla papierów to już przestępstwo).

Napisano

Studiować możesz pod warunkiem samodzielnego opłacenia studiów ( bardzo drogo) i otrzymania wizy studenckiej. Pracować legalnie praktycznie nie masz szans . Program Work&Travel nie pozwoli Ci na realizację Twoich planów. To dla studentów którzy chcą trochę popracować za bardzo niskie stawki a później coś pozwiedzać.

Napisano

zapoznaj sie dobrze z forum oraz strona Ambasady USA

a wiesz jakie sa koszta nauki w USA,co chcesz i gdzie studiowac?

piszesz w dziale emigracja a wiza studencka czy tez wiza pracownicza do tego wyjazdu nie sa

wiec co chcesz tam robic naprawde,na ile czasu wyjechac?

Napisano

Teraz widzę, że temat jest w złym miejscu. Jeśli admin może go przenieść było by fajnie. Druga sprawa- na początku chciałbym pracować ale widzę, że nie ma takiej opcji dlatego bardziej realistyczną opcją jest intern. Jest program inter 12 miesięcy za 3150$ + 700zł, w tym znajdują Ci pracodawce, minus taki, że wszystko opłacasz sam ale + jeśli znalazłbym pracodawce sam, na terenie gdzie mieszka moja rodzina i na pewno przez jakiś czas, mógłbym u nich mieszkać za darmo.

Jestem w trakcie studiowania strony ambasady by wiedzieć jak najwięcej ale jak widzę, prosto nie będzie.

Napisano

ale wiesz ze nie mozesz takiego pracodawcy zmienic i musisz byc przy tym co masz papiery

taki jestes pewien ze mozesz u rodziny mieszkasz za darmo?jesli tak to lec :)

zapoznaj sie dobrze z tematami w dziale o inter..na forum :) tam masz troche napisane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...