Viv Napisano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 Planuję wyjechać z przyjaciółka na miesiąc w sierpniu do Nowego Jorku. Mam 17 lat (rocznikowo), ona 18 (tylko, problemem jest fakt, że nie skończone). Stąd moje pytanie czy będzie ona mogła zostać moim prawnym opiekunem w czasie wyjazdu? I czy mamy jakiekolwiek szanse na wizy? Jeśli już takie pytanie było to z góry przepraszam, przejrzałam forum, ale może coś przeoczyłam.
dareknow0 Napisano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 Osoba pełnoletnia w USA jest po ukończeniu 21 lat. Dopiero wtedy może wynająć pokój w hotelu,wynająć samochód,wejść do kasyna czy kupić piwo w sklepie bądź restauracji. Po ukończeniu 18 lat może natomiast głosować w wyborach powszechnych. Nie będzie Wam łatwo.
sly6 Napisano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 byly posty -tematy osob w takim samym wieku lub tez mlodszych ale lecacych do kogos z przyjaciol-rodziny .. dowiedz sie dokladnie o wynajecie pokoju w hotelu-hostelu aby nie bylo na rozmowie ze Konsul powie a jak chcecie-gdzie spac?
Viv Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 wynająć mieszkanie lub pokój na miesiąc
dareknow0 Napisano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 wynająć mieszkanie lub pokój na miesiąc Teoretycznie mieszkanie lub pokój można wynająć ale w praktyce będzie bardzo ciężko i nie chodzi już tutaj o wiek .Generalnie nikt nie chce wynajmować pokoju czy mieszkania na 1 miesiąc gdyż jest to nieopłacalne dla właściciela .Pokój przed wynajęciem najczęściej musi odmalować ,odświeżyć i jak się dowie ,że na miesiąc to szanse małe . A jeśli chodzi o hotel to dokonując rezerwacji na stronach internetowych jest wyraźnie zaznaczone ,że min.21 lat. Możliwe ,że są jakieś hotele które nie mają takich restrykcji ale ja nie widziałem .
KaeR Napisano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2013 Kiedyś będąc na W&T wynajęliśmy pokój na 3 miesiące przy kontrakcie na rok i tylko nam przepadła kaucja (przeważnie równowartość jednego miesiąca czynszu). Często przy wynajęciu mieszkania trzeba podać szkołę/pracodawcę. Znajomy z Polski, będąc w NY (w 2012), wynajął mieszkanie na tydzień, żeby było taniej niż w hotelu. Nie jest to nic nietypowego bo w Polsce jest to też rozpowszechnione, np. w Spocie czy Krakowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.