figa1 Napisano 1 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 Dzień dobry, mam takie pytanie. Przeglądając internet natrafiłem na pewien sklep z usa, oferta mnie zainteresowała i postanowiłem dokonać zakupów...regulamin tego sklepu stanowi, jak wyczytałem na stronie www iż przy zamówieniach międzynarodowych wymagane jest posiadanie US Department of Commerce export license - czyli pewnie jakiegoś pozwolenia wywozowego. Nigdy wcześniej robiąc zakupy w usa nie spotkałem się z takim wymogiem. I teraz pytanie do Was drodzy forumowicze. Co to jest tak właściwie to US Department of Commerce export license i jak zwykły polski kupujący może sobie takie coś wyrobić(będąc oczywiście w Polsce). Jest to w ogóle wykonalne?? jeśli tak, to gdzie się udać? Sklep, który wymaga takiego dokumentu to http://www.handcuffwarehouse.com . Z góry dziękuję za pomoc Grzesiek
kzielu Napisano 1 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 Zapomnij w ogóle o tym. Rząd amerykański kontroluje eksport przedmiotów jak i technologii poza granice US i żeby móc to gdziekolwiek wysłać trzeba posiadać takową licencję. U mnie w firmie pracuję z technologiami wymagających licencji DoC i DoD i wyrobienie takowej to rok czasu urzędniczej roboty - mniej więcej. To co chcesz kupić musi znajdować na CCL (Commerce Control List) i przed wyeksportowaniem musi dostać numer ECCN (Export Control CLassification Number).
figa1 Napisano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź, tak więc raczej sobie to odpuszczę... spróbuje natomiast napisać do jakiejś firmy pośredniczącej w zakupach z usa. Może oni dadzą radę ściągnąć interesujący mnie towar. Swoją drogą dziwne to trochę , ta papierkologia wygląda co najmniej tak, jakgdybym chciał sobie z usa sprowadzić karabin snajperski typu Springfield i ze dwa kilo wzbogaconego uranu A mnie chodziło tylko o kajdanki...
andyopole Napisano 2 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2013 O licencje exportowa niech sie martwi exporter. Jesli kupujesz z Polski to nie jest Twoje zmartwienie tylko sprzedajacego, jesli ma taka licencje to Ci sprzeda. Jesli kupujesz w USA i chcesz wywiezc to wtedy eksportujesz i masz problem...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.