figa1 Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Dzień dobry, mam takie pytanie. Przeglądając internet natrafiłem na pewien sklep z usa, oferta mnie zainteresowała i postanowiłem dokonać zakupów...regulamin tego sklepu stanowi, jak wyczytałem na stronie www iż przy zamówieniach międzynarodowych wymagane jest posiadanie US Department of Commerce export license - czyli pewnie jakiegoś pozwolenia wywozowego. Nigdy wcześniej robiąc zakupy w usa nie spotkałem się z takim wymogiem. I teraz pytanie do Was drodzy forumowicze. Co to jest tak właściwie to US Department of Commerce export license i jak zwykły polski kupujący może sobie takie coś wyrobić(będąc oczywiście w Polsce). Jest to w ogóle wykonalne?? jeśli tak, to gdzie się udać? Sklep, który wymaga takiego dokumentu to http://www.handcuffwarehouse.com . Z góry dziękuję za pomoc Grzesiek
kzielu Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Zapomnij w ogóle o tym. Rząd amerykański kontroluje eksport przedmiotów jak i technologii poza granice US i żeby móc to gdziekolwiek wysłać trzeba posiadać takową licencję. U mnie w firmie pracuję z technologiami wymagających licencji DoC i DoD i wyrobienie takowej to rok czasu urzędniczej roboty - mniej więcej. To co chcesz kupić musi znajdować na CCL (Commerce Control List) i przed wyeksportowaniem musi dostać numer ECCN (Export Control CLassification Number).
figa1 Posted February 1, 2013 Author Report Posted February 1, 2013 Dzięki za odpowiedź, tak więc raczej sobie to odpuszczę... spróbuje natomiast napisać do jakiejś firmy pośredniczącej w zakupach z usa. Może oni dadzą radę ściągnąć interesujący mnie towar. Swoją drogą dziwne to trochę , ta papierkologia wygląda co najmniej tak, jakgdybym chciał sobie z usa sprowadzić karabin snajperski typu Springfield i ze dwa kilo wzbogaconego uranu A mnie chodziło tylko o kajdanki...
andyopole Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 O licencje exportowa niech sie martwi exporter. Jesli kupujesz z Polski to nie jest Twoje zmartwienie tylko sprzedajacego, jesli ma taka licencje to Ci sprzeda. Jesli kupujesz w USA i chcesz wywiezc to wtedy eksportujesz i masz problem...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.