tinki Napisano 10 Marca 2013 Zgłoś Napisano 10 Marca 2013 Ale ja wysyłam na swoje konto - w Polsce. Później z niego robię przelew... Ale robisz przelew na konto jak przypuszczam rodzicow? To tez jest darowizna!
Robsen Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Pozwólcie przyłączyc sie do tematu i zapytac czy zna ktos bank w Polsce który daje możliwosc załozenia konta osobistego w złotych, bez koniecznosci wizyty w tymze banku (lub wykonania przelewu potwierdzającego dane z innego polskiego banku). Dodam że posiadam wszystki polskie dokumenty potrzebnie do założenia konta poza stałym zameldowaniem.
kzielu Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Ale robisz przelew na konto jak przypuszczam rodzicow? To tez jest darowizna! tinki - nie. Przelewam gdzie indziej, nie jest to zadna darowizna.
tinki Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Pieniadze przesylane z zagranicy na rzecz rodziny sa darowizna w rozumieniu polskiego prawa podatkowego. Okres rozliczeniowy dla takiej darowizny (czyt: wysylki pieniedzy) wynosi 5 lat i nie moze przekroczyc 9637 zł. Czyli bez podatku mozna przeslac najblizszej rodzinie ok 1927 zl rocznie i nie jest to opodatkowane. Dlatego napisalam, ze nie przesylam pieniedzy na konto bankowe.
jkb Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Pieniadze przesylane z zagranicy na rzecz rodziny sa darowizna w rozumieniu polskiego prawa podatkowego. Okres rozliczeniowy dla takiej darowizny (czyt: wysylki pieniedzy) wynosi 5 lat i nie moze przekroczyc 9637 zł. Czyli bez podatku mozna przeslac najblizszej rodzinie ok 1927 zl rocznie i nie jest to opodatkowane. Dlatego napisalam, ze nie przesylam pieniedzy na konto bankowe. Nie ma już od jakiegoś czasu limitów nieopodatkowanych darowizn dla wstępnych i zstępnych w świetle polskiego prawa podatkowego. Pozdrawiam
tinki Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Nie ma już od jakiegoś czasu limitów nieopodatkowanych darowizn dla wstępnych i zstępnych w świetle polskiego prawa podatkowego. Pozdrawiam Pod warunkiem ze obdarowany zglosi taka darowizne do Urzedu Skarbowego i bedzie sie zaliczal do najblizszej rodziny. W podatkach najbliżsi to: małżonek, rodzice, dziadkowie, dzieci, wnuki, pasierbowie, ojczym, macocha i rodzeństwo. cyt: ".......Zwolnienie tylko za zgłoszenie Ale uwaga! Zwolnienie ma warunki. Jeśli spadek bądź darowizna od najbliższych mają być zwolnione od podatku, trzeba je zgłosić „właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego” (najczęściej chodzi o urząd darczyńcy). Jest na to specjalny formularz - „Zgłoszenie o nabyciu własności rzeczy lub praw majątkowych” - SD-Z2. Trzeba w nim podać szczegóły na temat spadku bądź darowizny, m.in. stopień pokrewieństwa łączący nas ze spadkodawcą bądź darczyńcą, udział procentowy w nabytym majątku i jego wartość rynkową, w przypadku nieruchomości (ziemia, mieszkanie czy dom) - jej powierzchnię, w przypadku np. auta - markę, numer rejestracyjny i rok produkcji samochodu. Uwaga! Brak zgłoszenia oznacza brak zwolnienia podatkowego. Ważne! Obowiązek zgłoszenia dotyczy tylko spadków i darowizn, których wartość przekracza w sumie 9637 zł - od jednej osoby i w ciągu pięciu lat. Bo spadki i darowizny kumulują się w takim właśnie okresie. Jeśli więc co roku będziemy otrzymywali od ojca, powiedzmy, 2500 zł, to dopiero w czwartym roku łączna kwota darowizny przekroczy 9637 zł i trzeba to będzie zgłosić w urzędzie skarbowym." Tez pozdrawiam!
tinki Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 no i jako wisienka na torcie: Ministerstwo Finansow szykuje zmiany: http://banki.wp.pl/kat,6599,title,Skarbowka-nie-daruje-nikomu,wid,15404228,wiadomosc.html
tinki Napisano 12 Marca 2013 Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Nie zmienia to faktu, że podatku nie ma No nie do konca tak jest: Bez zgloszenia nie ma zwolnienia. Czyli jak nie zglosisz, to podatek trzeba zaplacic. W naszym interesie jest powiadomienie rodziny o OBOWIAZKU zgloszenia do US faktu, ze otrzymuja oni pieniadze z USA, jesli przekrocza granice 9637 zl, Ja natomiast mam problem taki, ze jezeli przekazuje mojej corce pieniadze, a ona ma wspolne konto z mezem, to ziec nie jest od strony podatkowej, moja najblizsza rodzina i musi podatek od darowizny placic. Jak sie dalej zastanawiam, to to samo tyczy sie rodzenstwa, bo brat czy siostra sa zwolnieni ale juz ich wspolmalzonkowie nie. I teraz jezeli moja corka zglosi, ze otrzymuje pieniadze ode mnie, to ona moze nie placic podatku, ale znajac z autopsji pazernosc polskiego fiskusa, zaczna dowalac sie do mojego ziecia. Wiec dlatego nie wysylam pieniedzy na konto. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.