velish Napisano 31 Maja 2013 Zgłoś Napisano 31 Maja 2013 Hehe, udało się, ale w rozmowie nawet w ogóle nie wyszło, że będę w Kanadzie Tak więc to czy IEC pomaga w uzyskaniu wizy czy wręcz przeciwnie pozostaje kwestią dyskusyjną
sly6 Napisano 31 Maja 2013 Zgłoś Napisano 31 Maja 2013 velish bo tak czasami jest kazdy ma racje czy pomaga czy tez nie
Endui Napisano 16 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2013 @velish a pamiętasz może o co Cie pytali? Rozumiem że jedziesz na IEC czyli na początku do Kanady a później jak się uda to coś USA zwiedzić. Jakie miałaś arguemnty jakby Cie zapytali o IEC ? Ja też jadę na IEC, w USA jeszcze nie byłem nigdy, ale moja przyszła małżonka była jak miała 15 lat i wróciła przez wygaśnięciem wizy. Ciekawi mnie ten nasz przypadek bo jedziemy do Kanady na IEC, i jeszcze może na święta byśmy chcieli do USA podskoczyć do rodziny od przyszłej małżonki. Bierzemy ślub 21 września, a pod koniec października wyjeżdżamy do Kanady. Aplikować o promesę wizową będziemy w przeciągu najbliższego tygodnia. Tylko chcemy się też przygotować dobrze do rozmowy jakby drążyli ten temat Kanady.
julia_sw Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 Endui, czy odbyliście już z żoną wizytę w ambasadzie? My z przyjaciółką za 2 dni mamy umówione spotkanie z konsulem - bardzo się stresujemy. Oczywiście będziemy mówić prawdę o IEC, o tym, że chcemy przy okazji pobytu w Kanadzie pozwiedzać USA, ale i tak boimy się, że z powodu zdenerwowania chlapniemy coś, co postawi nas w złym świetle i przekreśli nasze szanse.
sly6 Napisano 31 Lipca 2013 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 jesli chcecie pozwiedzac to co,gdzie na to sie nastawcie
Endui Napisano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2013 Odbyliśmy wizytę w konsulacie. Sytuacja po krótce, mieszkam z narzeczoną (Ola) już od ponad 2 lat. Oboje mamy wyższe wykształcenie. Kilka miejsc już zwiedziliśmy, Europa + Egipt. Ola pracuje na etacie na czas nie określony, ja prowadzę firmę. Ola ma matkę chrzestną i Ojca chrzestnego w okolicach Chicago. Była w stanach jak miała 15 lat na dwa 2 mce. Ja nie byłem nigdy. Odnośnie naszego związku, to wg polskiego prawa jesteśmy jak chłopak i dziewczyna natomiast z punktu widzenia prawa USA jesteśmy common-law marriage, opłatę mieliśmy na jednym dokumencie, i razem bez problemu podchodziliśmy do okienka (po odciski i rozmowa z konsulem). Jedziemy na IEC do Kanady i zahaczymy o rodzinę w USA. Rozmowa z konsulem to: My: Dzien dobry (uśmiech na twarzy) Konsul: Dzien dobry (odpowiedział też uśmiechem) K: w jakim celu jądą państwo do USA? M: Turystycznie, i odwiedzić rodzinę K: Gdzie rodzina mieszka ? M: odpowiedź nasza K: Czy byli już państwo w USA M: Ola już była ja nie K: kiedy Pani Ola była? M: odpowiedz K: Jak długo państwo chcią zostać w USA? M: 2 Tygodnie. Po czym się uśmiechnął, poklikał coś w komputerze, wziął od nas jeszcze pojedyncze odciski palców, znów poklkał i powiedział: "Proszę Państwa wszystko w porządku, paszport będzie do odbioru w przeciągu 3 dni roboczych, miłej podróży" Więcej jest stresu niż jest to warte, na prawdę. Trzeba być naturalnym, nie stresować się, i iść odbębnić spotkanie. Wszystko jest naprawdę dobrze zorganizowane (przynjamniej Kraków). powodzenia Wszystkim
julia_sw Napisano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2013 Czyli temat Kanady nawet nie wypłynął? Bardzo jestem ciekawa, czy oni w swoich bazach danych mają taką informację, że wybieramy się na IEC Znając przepływ informacji między Kanadą a Stanami - pewnie tak
Endui Napisano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2013 nic o to nie pytali, to też nic nie powiedzieliśmy.
julia_sw Napisano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 Byłyśmy dzisiaj z przyjaciółką na rozmowie, stresowałyśmy się, że przez IEC wizy nie dostaniemy, a dostałyśmy, więc super Bardzo miły, pochodzenia afroamerykańskiego konsul, zadał nam następujące pytania:- Czy jesteśmy rodziną czy koleżankami?- Czy jesteśmy studentkami?- Gdzie studiujemy? (na jakich uniwerkach)- Czy mamy rodzinę w USA? (mam kuzynkę, ale nie planujemy jej odwiedzać, więc na tym pytanie o nią się zakończyło)- Czy byłyśmy już kiedyś w USA?- Gdzie jedziemy, na ile?- Czym się zajmują nasi rodzice?- Gdzie byłyśmy już za granicą? (trochę go przytłoczyłyśmy ilością miejsc, bo nie nadążał ze wpisywaniem)- Kiedy kończymy studia? (tutaj już lekki stres, bo kończymy we wrześniu, czyli właściwie za chwilę)- Jakie plany po studiach? (kiedy zadał to pytanie byłyśmy już przekonane, że wizy nie dostaniemy - musiałyśmy opowiedzieć o Kanadzie i pozwoleniu na pracę, które otrzymałyśmy)Po tej odpowiedzi pan się uśmiechnął i powiedział, że otrzymujemy wizy wielokrotnego wjazdu na 10 lat więc polecam postaranie się o wizę do USA jeszcze w Polsce, jest z tym mniej zachodu a i szanse na otrzymanie większe
pagier Napisano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Czesc odswieze troche temat, bo mysle ze moge dodac cos od siebie i przy okazji zadac putanie. Jestem w Kanadzie od trzech i pol miesiaca. Wyjechalem na iec na rok i w tej chwili pracuje jako inzynier od momentu kiedy przyjechalem. Moja sytuacja wygladala tak, ze mialem przed wyjazdem do Toronto umowiana rozmowe w pewnej firmie w downtown. Po przylocia w piatek mialem rozmowe w poniedzialek i dostalem te prace odrazu po rozmowie. Staralem sie o wize do usa przed wyjazdem , jeszcze w Warszawie. Wizy nie dostalem. Dodam, ze mialem juz w paszporcie 4 wczesniej wbite wizy J1. Nie mialem wtedy pracy w Polsce, ani wiekszych zwiazkow z krajem, nie mialem takze zadnego potwierdzenia ze ta prace, co mialem rozmowe w Kanadzie, na 100% dostane. Powiedzialem tylko, ze mam rozmowe zaraz po przylocie. Najwidoczniej to konsula nie przekonalo. Teraz jestem tu juz prawie 4 miesiace mam bardzo dobra prace, po roku bede sie staral o przedluzenie pozwolenia na prace w Kanadzie i pracodawca mi w tym pomoze. Chcialbym teraz zlozyc wniosek o wize b1/b2 do usa po tych prawie 4 miesiacach, zeby w koncu odwiedzic znajomych, bo konsul w Polsce mi powiedzial, ze jak juz osiade w Kanadzie dostane prace i takie tam, to zebym staral sie w Kanadzie. Czy myslicie, ze moze byc znow jakis problem z otrzymaniem, bo np za krotko jestem w Kanadzie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.