Ivortm Napisano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Chodziło mi o podkreślenie, że nie ma faworyzowania kogokolwiek. Zabrzmiało dwuznacznie, ale nasunęło mi się, żeby to napisać po paru pytaniach od znajomych w stylu "a firma nie może tam jakoś zwiększyć szans"? No cóż, nie, nie może. Dzięki!
Monika1234 Napisano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Chodziło mi o podkreślenie, że nie ma faworyzowania kogokolwiek. Zabrzmiało dwuznacznie, ale nasunęło mi się, żeby to napisać po paru pytaniach od znajomych w stylu "a firma nie może tam jakoś zwiększyć szans"? No cóż, nie, nie może. Dzięki! :-) rozumiem! no tak, masz racje, nie ma mozliwosci zwiekszenia szans, kazdy jest rowny w obliczu USCIS ;-) daj znac jak poszlo z twoja petycja!
c4r0 Napisano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Czyli jak się już złoży petycję to nie mogą jej odrzucić z innego powodu niż limit na dany rok?
Ivortm Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie do końca. Petycji po wybraniu w loterii już nie odrzucają, ale nadal petycję nadal trzeba poddać dalszemu procesowi i na jej podstawie podjąć decyzję. Tu jest rozróżnienie: loteria dotyczy ilości przyjmowanych petycji o wizę, a nie ilości przyznawanych wiz. Losują kogo będą analizować, a reszcie mówią "do widzenia" nie patrząc nawet na treść petycji. Czyli nawet po wylosowaniu petycji w loterii pracodawca nadal musi udowodnić, że pracownik jest potrzebny do sprowadzania i trudno go zastąpić itd. Nadal można nie dostać wizy pracowniczej. Minus jest taki, że raz wykorzystane miejsce w tym limicie petycji nie staje się ponownie dostępne dla kogoś innego jak ktoś odpadnie... daj znac jak poszlo z twoja petycja! Dam znać na pewno, już odchodzę od zmysłów, bo od 3-4 dni wyniki powoli spływają do ludzi i będą nadchodzić jeszcze jakiś czas... Okropna jest ta niewiedza!
Ivortm Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Hurra, zgodnie z obietnicą daję znać Właśnie dostałem wiadomość, że moja petycja została wylosowana i sprawa rusza dalej! W ciągu dwóch tygodni powinienem znać już decyzję o samej wizie, ale tego już się szczególnie nie boję.
c4r0 Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Nie do końca. Petycji po wybraniu w loterii już nie odrzucają, ale nadal petycję nadal trzeba poddać dalszemu procesowi i na jej podstawie podjąć decyzję. Czyli ten cały limit to jest limit przyjętych petycji a nie limit przyznanych wiz? Jeśli 10% przyjętych petycji nie spełni wymagań to te miejsca przepadają?
Ivortm Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Dokładnie tak to wyczytałem i tak też twierdzi firma, która w moim imieniu złożyła petycję. Głupie, nie?
c4r0 Napisano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Widocznie to nie na tym im zależy, żeby ograniczyć liczbę imigrantów tylko na tym, żeby nie mieli za dużo petycji do przeczytania
Telesfor Napisano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja w innym miejscu czytalem, ze utworzyli tez liste rezerwowa. Dodatkowo nic nie stoi na przeszkodzie aby przyjeli dodatkowe wnioski jesli beda mieli wolne miejsca, w koncu wiazaca jest tylko liczba wydanych wiz w ciagu roku. Przy okazji warto tez pogratulowac wszystkim Polakom, ktorzy znalezli firmy chcace ich sponsorowac. Przy obecnym stanie ekonomii i konkurencji nie jest to latwo. Dodatkowo warto zwrocic uwage, ze Australia ma wize E-3 co daje im pule 10 500 wiz podobnych do H1B i z podobnym wnioskiem o 15 000 wiz wystapili tez poludniowi Koreanczycy i ponoc je dostana jak w Kongresie znajda czas by to uchwalic. Mozna by sie wiec zastanowic czy w zwiazku z planowana reforma imigracyjna i gestach przyjazni od roznych kongresmenow Polska nie moglaby wystapic o cos podobnego. Ale z drugiej strony nawet w Polsce mialoby to raczej chlodne przyjecie - "Wyksztalciuchy? o nie...." Ale zobaczymy co wyniknie z obecnej reformy imigracyjnej przy udziale Facebooka i innych...
Ivortm Napisano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2013 Ja w innym miejscu czytalem, ze utworzyli tez liste rezerwowa. Dodatkowo nic nie stoi na przeszkodzie aby przyjeli dodatkowe wnioski jesli beda mieli wolne miejsca, w koncu wiazaca jest tylko liczba wydanych wiz w ciagu roku. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie w tym roku raczej nie ma szans na wolne miejsce, ale lista rezerwowa jest wielką nadzieją dla niewylosowanych! Przy okazji warto tez pogratulowac wszystkim Polakom, ktorzy znalezli firmy chcace ich sponsorowac. Przy obecnym stanie ekonomii i konkurencji nie jest to latwo. Łatwo nie było na pewno, ale każdemu kto ma już pewną wiedzę i zobaczy w swojej dziedzinie ofertę pracy od pracodawcy z USA - niech próbuje i wysyła CV. Najwyżej w razie porażki odrobinę spadnie ego, ale porażki też uczą... A warto próbować - dziś dostałem maila z USCIS, że petycja o wizę H-1B rozpatrzona pozytywnie. Jeśli ktoś z forum też się dostał w ramach H-1B, to także gratuluję; a jeśli ktoś się waha czy próbować na następny rok - odwagi!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.