Skocz do zawartości

Limit H-1B Na Fy2014 Wyczerpany

kzielu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ooo, piekny stan! po cichu zazdroszcze! pozdrawiam z teksanskiego dzikiego zachodu ;-)

Stan też ale CO ZA PRACA! :D Na prawdę super trafił z tego co wiem (nie jestem programistą).

• Odpowiedzi 36
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja się cieszę na pewno, doświadczenie zawodowe będzie genialne, a i wpis w CV niczego sobie. Co do Ballmera jako szefa to i tak będzie mnie dzielić od niego cała korporacyjna drabinka przełożonych po drodze, więc to mały problem. :P Ale zdecydowanie wiem o co chodzi... bo kto by nie chciał mieć takiego szefa, prawda?

Co do pracy, to pierwszym Polakiem tam nie jestem. Zresztą na forum mignęło już kilku ludzi z IT z H-1B w dużych firmach. Kilku moich znajomych (także programistów) ma też mieć rozmowy kwalifikacyjne z Microsoftem (niekoniecznie do Stanów, rekrutacje są do różnych oddziałów). Dość chętnie ludzi z całego świata nie wyłączając Polaków rekrutuje też Google. Rekrutacje są ciężkie, prawda, ale to nie powinno odstraszać od prób jeżeli ma się wiedzę i olej w głowie. Da się. ;)

Napisano

Hm, jeżeli nie masz nic przeciw temu pytaniu - jeśli zaczynałaś od H-1B, to na jakiej wizie jesteś teraz? ;) EB-2?

Zastanawiam się na przyszłość jakie będą opcje zostania w US po wygaśnięciu H-1B, oczywiście zakładając, że pracodawca nadal będzie chętny na współpracę. Wiem, że dla części pracowników Microsoft ubiega się o zieloną kartę (Green Card Through a Job), ale nie wiem czy to jest powiązane czy to całkiem oddzielna sprawa..

Tak, ja przeszlam z H-1B na zielona karte w kategorii EB-2. Tutaj mozesz poczytac moja "historie" :-)

http://forum.usa.info.pl/topic/13016-sponsorowanie-pracownicze-kilka-spraw/ - zjedz do sierpnia 2011

Napisano

Mysle, ze po kilku miesiacach mozesz juz zaczac rozmowy z HR lub innym dzialem (Microsoft jako wielka korporacja pewnie ma jakis osobny dzial HR dla "imigrantow"?) na temat swojej zielonej karty. Jesli spelniasz warunki na EB2 to zielona karte dostaniesz stosunkowo szybko.

Napisano

Dzięki za wskazówkę. Warunki spełniam, już teraz w dokumentach do H-1B wysłali mi dokument od firmy, która robiła formalną ewaluację mojego dyplomu. Inna rzecz to z kilku względów jeszcze zobaczę czy faktycznie będę chciał zieloną kartę, ale to zależy jak się życie ułoży :)

Z ciekawości dostałem się do publicznych statystyk i w 2012 roku Microsoft składał 4067 aplikacji o wizę H-1B (4 odrzuconych, 61 wycofanych) i aż 2383 aplikacji o zieloną kartę (w tym 42 odmowy i 130 wycofań), więc możliwości raczej są.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...