Skocz do zawartości

Dv2014 - Wylosowany / Nie Wylosowany

shmehr

Czy zostałeś wylosowany w DV2014?  

186 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zosta?e? wylosowany w DV2014?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie kochani, mam do was pytanie zostałam wylosowana w tegorocznej loterii mój numer

jest dosyć niski wynosi 30xx mam do was jednak pytanie, czy mam zajmować się tym dalej

gdyż w momencie składania wniosku green card, nie miałam dzieci ani też nie zaszłam w ciąże.

Sprawa jednak zmieniła się, w grudniu zaszłam w ciąże, dziecko urodzę we wrześniu

co powinnam teraz zrobić? czy ktoś może orientuje się w tym i mógłby mi pomóc rozwiać moje wątpliwości?

Mam jeszcze drugie pytanie, mój narzeczony nie może zalogować się żeby sprawdzić czy został wylosowany

wpisujemy wszystko poprawnie, czy możliwe jest że jego aplikacja została po prostu odrzucona na wstępie

i dlatego nie może się zalogować aby to sprawdzić?

• Odpowiedzi 616
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Witajcie kochani, mam do was pytanie zostałam wylosowana w tegorocznej loterii mój numer

jest dosyć niski wynosi 30xx mam do was jednak pytanie, czy mam zajmować się tym dalej

gdyż w momencie składania wniosku green card, nie miałam dzieci ani też nie zaszłam w ciąże.

Sprawa jednak zmieniła się, w grudniu zaszłam w ciąże, dziecko urodzę we wrześniu

co powinnam teraz zrobić? czy ktoś może orientuje się w tym i mógłby mi pomóc rozwiać moje wątpliwości?

Mam jeszcze drugie pytanie, mój narzeczony nie może zalogować się żeby sprawdzić czy został wylosowany

wpisujemy wszystko poprawnie, czy możliwe jest że jego aplikacja została po prostu odrzucona na wstępie

i dlatego nie może się zalogować aby to sprawdzić?

To co zrobisz zależy tylko od Ciebie, ale na pewno obecność dziecka w niczym Ci nie przeszkodzi ;) Jeżeli przyznają Ci Green Card, to dziecko także je dostanie.

Co do zgłoszenia Twojego chłopaka, wcześniej w jakimś wątku jeden z Użytkowników domniemywał, że jeżeli nie da się zalogować przez swój conf. number, to faktycznie może jego zgłoszenie zostało odrzucone.. Próbujcie jeszcze, ale gdybyście chcieli w najbliższym czasie wziąć ślub, to on także ma prawo do ubiegania się o GC z racji tego, że byłby Twoim mężem ;)

Napisano

Okej kochana, powiedz mi tylko jeżeli się orientujesz co z tymi szczepieniami i badaniami, będąc w ciąży nikt mi tego nie zrobi, i to oczywiste , że dziecko jest teraz najważniejsze. znalazłam w internecie informację, że przed rozmową z konsulem niezbędne jest wykonanie badań i zrobienie wymaganych szczepień.Rozmowy z konsulem rozpoczynają się od 1 października 2013 i trawają do 30 września 2014 , wobec tego te badania i inne szczepienia muszę zabrać ze sobą na tę rozmowę, a co w przypadku ślubu, czy musze go wziąć przed wysłaniem dokumentów do kentucky, zastanawiamy się nad ślubem. W tym roku kończymy studia, obydwoje studiujemy na akademii morskiej ( kierunek pływający) , mój mężczyzna ma wizę pracowniczą do usa, czy w takim razie łatwiej byłoby dostać nam zieloną kartę, czy mogłabyś powiedzieć mi jak to dokładnie teraz będzie wyglądać, bo za bardzo sie nie orientujemy w tym, nie napaliliśmy się na stany a tu nagle okazało się,że mnie wylosowali. Jak wygląda to dalej mam numerek 30Xx zapraszają mnie na rozmowę z konsusem i to on przyznaje nam te wizę? czy jak to dokładnie przebiega, jak duże znaczenie odgrywa ten numerek? będę wdzięćzna za odpowiedź:)

Napisano

Okej kochana, powiedz mi tylko jeżeli się orientujesz co z tymi szczepieniami i badaniami, będąc w ciąży nikt mi tego nie zrobi, i to oczywiste , że dziecko jest teraz najważniejsze. znalazłam w internecie informację, że przed rozmową z konsulem niezbędne jest wykonanie badań i zrobienie wymaganych szczepień.Rozmowy z konsulem rozpoczynają się od 1 października 2013 i trawają do 30 września 2014 , wobec tego te badania i inne szczepienia muszę zabrać ze sobą na tę rozmowę, a co w przypadku ślubu, czy musze go wziąć przed wysłaniem dokumentów do kentucky, zastanawiamy się nad ślubem. W tym roku kończymy studia, obydwoje studiujemy na akademii morskiej ( kierunek pływający) , mój mężczyzna ma wizę pracowniczą do usa, czy w takim razie łatwiej byłoby dostać nam zieloną kartę, czy mogłabyś powiedzieć mi jak to dokładnie teraz będzie wyglądać, bo za bardzo sie nie orientujemy w tym, nie napaliliśmy się na stany a tu nagle okazało się,że mnie wylosowali. Jak wygląda to dalej mam numerek 30Xx zapraszają mnie na rozmowę z konsusem i to on przyznaje nam te wizę? czy jak to dokładnie przebiega, jak duże znaczenie odgrywa ten numerek? będę wdzięćzna za odpowiedź :)

Sama niestety nie miałam okazji przejść przez procedury, więc wszystkiego nie wiem (zwłaszcza kwestii badań w ciąży), ale powiem Ci to co wiem, a resztę na pewno ktoś inny dopowie ;)

Więc tak, numerek ma znaczenie - im niższy, tym wcześniej będziesz zaproszona na rozmowę (o ile szybko odeślesz dokumenty). To konsul po rozmowie z Wami decyduje, czy kartę dostaniecie, czy nie.

Ze ślubem to jest tak, że albo bierzecie szybki ślub (jak najszybszy), wyrabiacie komplet badań i dokumentów za Was oboje i wysyłacie do Kentucky dwa komplety, albo wypełniasz swoje, odsyłasz, bierzecie ślub, wypełniacie dokumenty Twojego męża i donosicie je na rozmowę. Pamiętaj, że po ślubie musisz zmienić także dowód osobisty i paszport, ale to chyba dopiero na rozmowę musi być gotowe (nie jestem jednak pewna jak z tym jest).

Posiadanie innych wiz raczej nie ma wpływu na rozmowę z konsulem, ale oczywiście nie należy tego ukrywać, normalnie wszystko wpisujecie.

Jeżeli masz trochę wolnego czasu to zachęcam Cię do przeszukania forum, ja sama jestem tu od niedawna i mimo, że do US latam od lat to i tak dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Tu jest wszystko :)

Napisano

no bo generalnie, w momencie gdy wypełniałam zgłoszenie nie byłam w ciąży nie miałam męża. Myślisz, że nie będzie problemu

jeżeli teraz odeśle im papiery a potem idąc na rozmowe do konsula, weźmiemy papiery ,,już'' mojego męża?

i generalnie skoro teraz wyśle im wszystkie ksera dokumentów, a potem będę mieć nowe to nie będzie z tym żadnego problemu

może wiecie czy jest jakaś infolinia gdzie mogłabym zapytać oto wszystko konkretnie?

Napisano

Nie wiem tego na pewno, tak żeby Ci poświadczyć, ale czytałam, że to jest jedna z opcji i że ludzietak robili.

Pewnie ktoś tu na forum wie gdzie można zadzwonić itd., ale nie wiem czy nie szybciej będzie jak przewertujesz tematy z działu o zielonej karcie.

Napisano

a moze zaczac od czytania tematu dv 2013 pytania i odpowiedzi i z tego co widze nic sie nie zmienilo,,dzial emigracja-zielona karta

To sie tyczy wszystkich osob ktore tutaj zadaja pytania a chca cos wiedziec,przestudiujcie go dobrze,jest troche czytana ale na wiele watpliwosci tam znajdziecie odpowiedz,odpowiedzi..co ze slubem,

a co dziecka to jak bedzie to bierzesz na rozmowe aktualny ds 230 i tyle :)

co do badania to zalerzy jakie sa szczepionki,itd masz moze karte szczepien?dowiedz sie u lekarza ktory robi takie badania jak bedzie ze szczepionkami jak jestes w ciazy .

a telefon,,szybko mozna znalesc ,prosze bardzo

(22) 625 10 42 - informacja telefoniczna - tylko na temat wiz imigracyjnych - Warszawa. Czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 14.00 - 16.00.

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/kontakt.html

Napisano

Nie ma infolinii chyba, ale sprawa jest taka: jesli nie chcesz na szybko brać ślubu żeby wysłać papiery już z mężem to zabierzesz je dopiero na rozmowe i jak bedzie dzidziuś to jego też i wtedy wszyscy dostaniecie wizy. Badania robisz ale pewnie szczepien nie będziesz potrzebowała ze względu np. na karmienie dziecka. Badania oczywiście dopiero jak zaproszą Cie na rozmowe która pewnie bedzie w pazdzierniku albo listopadzie. Do KCC wysyła sie 2 formularze i zdjęcia a reszte poświadcza sie dopiero w Ambasadzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...