falcon3 Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Wierzę, że zdarzają się problemy. My mamy łatwiej, bo mieszkamy w apartamentowcu. Wygląda to tak, że mnóstwo skrzynek znajduje się w jednym miejscu, ale listonosz wrzuca do ogólnej. Resztę rozdziela nasza administracja, więc się raczej nie mylą. Nasze GC doszły, chociaż się pomyliłam na stronie zmieniając adres (zapomniałam wpisać nr apartamentu). Ja mam pozytywne doświadczenia SSNy po 7 dniach, CG po 4 tygodniach. U nas nie widziałam ani jednego afroamerykanina, sami Meksynie dookoła, dzięki czemu jest wspaniałe zaopatrzenie w tortille, avocado i śmietanę Chodziło mi tylko o to, żeby nie wprowadzać sztucznie obowiązku chodzenia do SSO, bo to dla wyjeżdżających dodatkowy stres, sami wiecie jak to jest... Mighs, Podeślij jakieś porady co do zasad wynajęcia mieszkania w apartamentowcu. Przymierzam się do wynajęcia takiego mieszkania w Redwood City lub Palo Alto i każda podpowiedź się przyda Oczywiście chętnie poczytam porady innych użytkowników forum. pozdr falcon
Gość miqhs Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Najlepiej taki kompleks sobie wybrać w Zillow, albo trulia.com, ale są też mniejsze serwisy bardziej lokalne. Obejrzeć na stronie, bo jest różnica w jakości apartamentów i cenie. Ja patrzyłam na bezpieczeństwo i okolicę, gdyż posiadam dziecko, ważne były szkoły. Nie mieliśmy jeszcze wtedy pojęcia, gdzie będziemy pracować, więc wybraliśmy trochę zadupie, ale w miarę bez korków. Miejscowości, które wymieniasz są raczej ponad $2500, weź to pod uwagę. Są tańsze miejsca więc polecam się rozejrzeć. Na początek możesz sobie wynająć coś przez airbnb - tu na forum ktoś mi polecił. Wynejęliśmy na 2 tygodnie i jeździliśmy po okolicy, a jest ona dość barwna. Jak już coś znajdziesz, trzeba pojechać, bo na telefon nic nie załatwisz. Jak się spodoba to kwestia płatności, byliśmy zieloni i nie mieliśmy jeszcze konta w banku. U nas było można tylko cashiers check albo money order (obie płatności można zrobić w Walmart). Zapłaciliśmy polską kartą płacąc za to $37 prowizji...tak to jest jak człowiek nieobeznany! Musieliśmy dostarczyć SSN, wyciągi w banku (my mamy jeszcze dochody z Polski), oraz zapłacić dwa miesiące deposit. Wsumie więc trzy czynsze naraz, trochę bolało.... Jeżdżenie i wynajem zajęło nam 4 dni.
medeski Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 To ja jeszcze zapytam o ubezpieczenie auta - po przyjezdzie bedzie czekalo na nas auto ktorym mozemy jezdzic przez pierwsze 2 miesiace zanim kupimy swoje, wiem tylko ze ja bede musial wykupic ubezpieczenie - czy to oznacza ze tam tak jak w UK ubezpieczenie jest na kierowce a nie jak w Polsce na auto? Czy moge najpierw wykupic na 2 miesiace? I czy to jest droga sprawa?
kzielu Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 To ja jeszcze zapytam o ubezpieczenie auta - po przyjezdzie bedzie czekalo na nas auto ktorym mozemy jezdzic przez pierwsze 2 miesiace zanim kupimy swoje, wiem tylko ze ja bede musial wykupic ubezpieczenie - czy to oznacza ze tam tak jak w UK ubezpieczenie jest na kierowce a nie jak w Polsce na auto? Czy moge najpierw wykupic na 2 miesiace? I czy to jest droga sprawa? Na jedno i drugie generalnie - bardziej na osobe, niemniej jednak samochod ktorym bedziesz jezdzil musi byc podany ubezpieczycielowi - przynajmniej w Nationwide. Stawki zaleza od wielu rzeczy, m.in. od stanu, co Twoje ubezpiecznie bedzie obejmowac, deductible itd.... Ja place $1.2 za pol roku za 3 samochody, ale to z dosc duzymi znizkami.
medeski Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Na jedno i drugie generalnie - bardziej na osobe, niemniej jednak samochod ktorym bedziesz jezdzil musi byc podany ubezpieczycielowi - przynajmniej w Nationwide. Stawki zaleza od wielu rzeczy, m.in. od stanu, co Twoje ubezpiecznie bedzie obejmowac, deductible itd.... Ja place $1.2 za pol roku za 3 samochody, ale to z dosc duzymi znizkami. Auto jest przyjaciółki ktora oczywiscie ma je ubezpieczone, wyjezdza na troche do Europy akurat jak my przylatujemy i nam zostawia - mowila tylko ze musimy tez miec ubezpieczenie. Rozumiem ze ja dodatkowo mam gdzies wykupic ubezpieczenie na siebie? Moge tak krótkoterminowo? I jak to zalatwic - po prostu kupic niezaleznie ubezpieczenie u jakiegos agenta?
alexn Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Odpowiem na kilka postów naraz - w momencie pisania postu miałem 11h doświadczenia w USA i ciut więcej w Kanadzie. W USA zrobiłem sobie nocną wycieczkę metrem zobaczyć Manhattan (wyspałem się w samolocie to co innego robić na JFK). Manattan całkiem ok, pomijając fakt że czasem chodząc z głową skierowaną w górę można wdepnąć na śpiącego bezdomnego. Metro po drodze - czy tu nikt nie remontuje tych stacji? Kryzys, bankructwo czy co? Fajne szczury biegają na nieczynnych stacjach - miałem to szczęście trafić na remont linii to wracałem z paroma przesiadkami na Jamajkę. W międzyczasie spotkałem na stacjach 2 totalnie najaranych białych, sporo "białych inaczej" najczęściej w grupkach po trzech - miałem przy sobie plecak, wszystkie dokumenty, trochę kasy - całkiem fajne uczucie zagrożenia. 3 dni w Kanadzie - Montreal, Toronto, Niagara Falls - dużo mniej "białych inaczej" - można było spokojnie spacerować po nocach po mieście. Kanada sprawiła na mnie wrażenie państwa bogatszego - bez tej biedy i patologii. Dodam do tego jeszcze Atlantę - akurat trafiłem na sobotę przed Labours Day - dlaczego czarni nie świętują święta pracy? Bo nie pracują ;-) Orlando - 2 godziny w parku - dlaczego tylko biali biegają? Bo bieganie to jakiś wysiłek czyli praca. KSC - praktycznie brak "białych inaczej" - super przyjazna atmosfera, Miami Beach - większość latynosi - całkiem OK. Podsumowując nie mam nic do ludzi pracujących na swój kawałek chleba nieważne jakiego są koloru skóry - natomiast jestem cholernym rasistą jeśli chodzi o nierobów spędzających dni na rogach ulic myślących jak białasowi skroić zegarek. Statystycznie z mojej wycieczki widzę - im mniej czarnych tym przyjaźniejsza/bezpieczniejsza okolica. Wejście piesze z Kanady - po stronie Kanadyjskiej obrotowe barierki, po stronie USA paszport biometryczny skanowany komputerowo, wyjście - tylko obrotowe barierki po stronie USA, co dalej po stronie Kanadyjskiej - nie wiem bo okazało się że nie mam pieczątki w paszporcie I551 (oficer security na JFK zapomniał) Ale jeśli chodzi o to co mam na myśli to Kanada i Stany mają wspólne systemy danych o tych co przekraczają granicę trezba by raczej pomyśleć o południowej granicy ;-) Sorry za chaos - jak kiedyś usiądę do komputera to się ogarnę.
falcon3 Napisano 2 Września 2014 Zgłoś Napisano 2 Września 2014 Najlepiej taki kompleks sobie wybrać w Zillow, albo trulia.com, ale są też mniejsze serwisy bardziej lokalne. Obejrzeć na stronie, bo jest różnica w jakości apartamentów i cenie. Ja patrzyłam na bezpieczeństwo i okolicę, gdyż posiadam dziecko, ważne były szkoły. Nie mieliśmy jeszcze wtedy pojęcia, gdzie będziemy pracować, więc wybraliśmy trochę zadupie, ale w miarę bez korków. Miejscowości, które wymieniasz są raczej ponad $2500, weź to pod uwagę. Są tańsze miejsca więc polecam się rozejrzeć. Na początek możesz sobie wynająć coś przez airbnb - tu na forum ktoś mi polecił. Wynejęliśmy na 2 tygodnie i jeździliśmy po okolicy, a jest ona dość barwna. Jak już coś znajdziesz, trzeba pojechać, bo na telefon nic nie załatwisz. Jak się spodoba to kwestia płatności, byliśmy zieloni i nie mieliśmy jeszcze konta w banku. U nas było można tylko cashiers check albo money order (obie płatności można zrobić w Walmart). Zapłaciliśmy polską kartą płacąc za to $37 prowizji...tak to jest jak człowiek nieobeznany! Musieliśmy dostarczyć SSN, wyciągi w banku (my mamy jeszcze dochody z Polski), oraz zapłacić dwa miesiące deposit. Wsumie więc trzy czynsze naraz, trochę bolało.... Jeżdżenie i wynajem zajęło nam 4 dni. bardzo dziękuję za odpowiedz, czy podczas wynajmu nie było problemów typu wymagania opinii ewentualnych poprzednich landlordów, których w moim przypadku takich dokumentów nie przedstawię bo to będzie pierwszy wynajem w US ? falcon
Jim Beam Napisano 3 Września 2014 Zgłoś Napisano 3 Września 2014 czy podczas wynajmu nie było problemów typu wymagania opinii ewentualnych poprzednich landlordów, których w moim przypadku takich dokumentów nie przedstawię bo to będzie pierwszy wynajem w US ? Nie masz to nie dasz, bo skad im wezmiesz? Nie martw sie, na pewno nie zapomna wziac depozyt i to wystarczy.
sly6 Napisano 3 Września 2014 Zgłoś Napisano 3 Września 2014 alexn jak Kanada szeroka i dluga to spotkasz podobne zjawiska jedynie nie miales tego szczescie lub nieszczescia spotkac ubogich,proszacych.. Moze mniej to widac ,jednak jak pobedziesz w Kanadzie dluzej to zobaczysz to i owo .
runawaybrode Napisano 6 Września 2014 Zgłoś Napisano 6 Września 2014 To nie spam :-) Utworzyliśmy społeczność polską w NYC. Spotykamy się w każdy weekend, wymieniamy doświadczeniami na temat życia w Stanach i pomagamy w razie problemów ! W grupie zawsze raźniej, wpiszcie na Facebooku Polish Community in NYC o zapraszamy już jutro o 4 na polskie piwo w Central Parku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.