Voldor Napisano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2013 Witam wszystkich cialbym was prosic o pomoc. Mianowicie jestem obecnie w USA dzieki temu ze tata zalapal sie na lotrerii na zielona karte. jako iz nie mam ukonczonych 21 lat otrzymalem ja razem z nim. czekamy teraz na reszte formalnosci. Mam do was pytanie poniewaz szukalem troche na internecie i ciagle wsyzstko mi miesza w glowie i nie wiem co w koncu trzeba zrobic. mam ukonczone 19 Lat i mam w Polsce dziewczyne jakie kroki powininem podjac aby ja w jakikolwiek sposob moc tu sciagnac? czy istnieje w ogole taka mozwlisoc bardzo zalezy mi na czasie poniewaz chcialbym abysmy mogli chociaz razem sie uczyc w tym kraju. Prosze o wasze porady co powininem zrobic i czy da cos sie zrobic
kzielu Napisano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2013 Zadnych. Nie ma wiz dla dziewczyn. Musialbys wziac slub, wyslac petycje i poczekac 2-3 lata.
KaeR Napisano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2013 czy istnieje w ogole taka mozwlisoc bardzo zalezy mi na czasie poniewaz chcialbym abysmy mogli chociaz razem sie uczyc w tym kraju. Prosze o wasze porady co powininem zrobic i czy da cos sie zrobic Ponieważ już wiesz, że bezpośrednio nie ma takiej możliwości, Twoja dziewczyna może spróbować wyjazdu na studia na F1.
Voldor Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2013 Zapomnialem napisac ze. Slub tez wchodzi w gre, zmieni to cos? A ja wyglada sprawa wizy na studia? O co chodzi w tej petycji?
kzielu Napisano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2013 Ślub zmienia to że w ogóle możesz ją sponsorować jako małżonkę posiadacza zielonej karty - 2-3 lata oczekiwania. Żeby rozpocząc cały proces musisz wysłać petycję I-130 razem z odpowiednim czekiem... Za te 2-3 lata musisz mieć odpowiednio wysokie dochody żeby być sponsorem lub znaleźć współsponsora.
sly6 Napisano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2013 Voldor zapoznaj sie tez z dzialem emigracja-zielona karta i studia w USA tam masz o nauce a macie odpowiednie dochody,kase na nauke w USA?aby cos wyszlo z wiza F-1?
KaeR Napisano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2013 Voldor zapoznaj sie tez z dzialem emigracja-zielona karta i studia w USA tam masz o nauce a macie odpowiednie dochody,kase na nauke w USA?aby cos wyszlo z wiza F-1? Pytanie jest czy ona ma kasę, bo F1 nie jest dual intent, jeśli zamierzają wziąć ślub w USA. Chyba było ostatnio na ten temat.
Voldor Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 Dobrze mam nowe pytania ktore moga mi pomoc. Jesli zloze petycje to czy w tym czasie moja zona(wiadomo musialbym sie ozenic z nia) bedzie mogla na wizie turystycznej do mnie przylatywac? 2 czy gdy dostanie wize turystyczna i zostanie na ternie USA dluzej niz jej wolno to czy to przerwie proces tej petycji? 3 czy po zakocnzeniu procedury petycji bedzie ona mogla legalnie uczyc sie i pracowac? 4 czy droga prawna mozna przyspieszyc proces petycji? 5 czy gdy przyleci tutaj na wizie turystycznej i zostanie nielegalnie to moze pozniej doststac legalny pobyt? 6 Lepiej brac slub tutaj na miejscu w USA czy w Polsce? Przepraszam ze tak o wsyzstko tutaj pytam ale pracuje i nawet nie moge sprawdzic wszystkiego w internecie ze wzgledu braku czasu. bylbym bardzo wdzieczny za pomoc i objasnienie mojej sytuacji
kzielu Napisano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2013 Przylatywać będzie mogła - jeżeli dostanie wizę turystyczną (chyba że już ma). Jeżeli przedłuży pobyt i zostanie nielegalnie to z zielonej karty nici dopóki nie zostaniesz obywatelem a w każdem chwili będzie mogła zostać deportowana. Po otrzymaniu GC będzie miała takie same prawa jak inny rezydent. Nie wiem o jakiej drodze prawnej mówisz ale nikt tu niczego nie przyszpieszy - nie ma takiej możliwości. Gdzie weźmiesz ślub nie ma najmniejszego znaczenia, musisz go wziąc zanim wyślesz petycję oczywiście. Btw - myślisz że inni nie pracują i mają czas ?
sly6 Napisano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 Co do drogi prawnej to chyba Voldor masz na mysli prawnik,jesli tak to dobry w innym przypadku to moze opoznic petycje lub tez narobic Wam klopotow .jak znajdziesz czas to poczytaj posty np Kariny na forum.I jak dobrze wypelni dokumenty wtedy czekasz w kolejce i tak kto jest z przyspieszeniem prawnym
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.