Skocz do zawartości

Zielona Karta I Sprowadzenie Dziewczyny

Voldor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich cialbym was prosic o pomoc. Mianowicie jestem obecnie w USA dzieki temu ze tata zalapal sie na lotrerii na zielona karte. jako iz nie mam ukonczonych 21 lat otrzymalem ja razem z nim. czekamy teraz na reszte formalnosci. Mam do was pytanie poniewaz szukalem troche na internecie i ciagle wsyzstko mi miesza w glowie i nie wiem co w koncu trzeba zrobic. mam ukonczone 19 Lat i mam w Polsce dziewczyne jakie kroki powininem podjac aby ja w jakikolwiek sposob moc tu sciagnac? czy istnieje w ogole taka mozwlisoc bardzo zalezy mi na czasie poniewaz chcialbym abysmy mogli chociaz razem sie uczyc w tym kraju. Prosze o wasze porady co powininem zrobic i czy da cos sie zrobic

Napisano

czy istnieje w ogole taka mozwlisoc bardzo zalezy mi na czasie poniewaz chcialbym abysmy mogli chociaz razem sie uczyc w tym kraju. Prosze o wasze porady co powininem zrobic i czy da cos sie zrobic

Ponieważ już wiesz, że bezpośrednio nie ma takiej możliwości, Twoja dziewczyna może spróbować wyjazdu na studia na F1.

Napisano

Ślub zmienia to że w ogóle możesz ją sponsorować jako małżonkę posiadacza zielonej karty - 2-3 lata oczekiwania. Żeby rozpocząc cały proces musisz wysłać petycję I-130 razem z odpowiednim czekiem... Za te 2-3 lata musisz mieć odpowiednio wysokie dochody żeby być sponsorem lub znaleźć współsponsora.

Napisano

Voldor zapoznaj sie tez z dzialem emigracja-zielona karta i studia w USA

tam masz o nauce

a macie odpowiednie dochody,kase na nauke w USA?aby cos wyszlo z wiza F-1?

Napisano

Voldor zapoznaj sie tez z dzialem emigracja-zielona karta i studia w USA

tam masz o nauce

a macie odpowiednie dochody,kase na nauke w USA?aby cos wyszlo z wiza F-1?

Pytanie jest czy ona ma kasę, bo F1 nie jest dual intent, jeśli zamierzają wziąć ślub w USA. Chyba było ostatnio na ten temat.

Napisano

Dobrze mam nowe pytania ktore moga mi pomoc. Jesli zloze petycje to czy w tym czasie moja zona(wiadomo musialbym sie ozenic z nia) bedzie mogla na wizie turystycznej do mnie przylatywac? 2 czy gdy dostanie wize turystyczna i zostanie na ternie USA dluzej niz jej wolno to czy to przerwie proces tej petycji? 3 czy po zakocnzeniu procedury petycji bedzie ona mogla legalnie uczyc sie i pracowac? 4 czy droga prawna mozna przyspieszyc proces petycji?

5 czy gdy przyleci tutaj na wizie turystycznej i zostanie nielegalnie to moze pozniej doststac legalny pobyt? 6 Lepiej brac slub tutaj na miejscu w USA czy w Polsce? Przepraszam ze tak o wsyzstko tutaj pytam ale pracuje i nawet nie moge sprawdzic wszystkiego w internecie ze wzgledu braku czasu. bylbym bardzo wdzieczny za pomoc i objasnienie mojej sytuacji

Napisano

Przylatywać będzie mogła - jeżeli dostanie wizę turystyczną (chyba że już ma). Jeżeli przedłuży pobyt i zostanie nielegalnie to z zielonej karty nici dopóki nie zostaniesz obywatelem a w każdem chwili będzie mogła zostać deportowana.

Po otrzymaniu GC będzie miała takie same prawa jak inny rezydent. Nie wiem o jakiej drodze prawnej mówisz ale nikt tu niczego nie przyszpieszy - nie ma takiej możliwości. Gdzie weźmiesz ślub nie ma najmniejszego znaczenia, musisz go wziąc zanim wyślesz petycję oczywiście.

Btw - myślisz że inni nie pracują i mają czas ?

Napisano

Co do drogi prawnej to chyba Voldor masz na mysli prawnik,jesli tak to dobry w innym przypadku to moze opoznic petycje lub tez narobic Wam klopotow .jak znajdziesz czas to poczytaj posty np Kariny na forum.I jak dobrze wypelni dokumenty wtedy czekasz w kolejce :) i tak kto jest z przyspieszeniem prawnym ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...