Skocz do zawartości

Szanse Na K-1 Po Deportacji W 2011

wtarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w czerwcu 2011 r. przy okazji próby (trzeciej) wizyty na wizie turystycznej (wcześniejsze: marzec-sierpień 2010 oraz październik-grudzień 2010) podczas rozmowy z urzędnikiem imigracyjnym dałem się zwieść i na pytanie: "co w razie gdyby skończyły mi się pieniądze?" naiwnie odpowiedziałem, że zawsze mógłbym popracować trochę tam gdzie wcześniej… Pozwolę sobie nie rozwijać tematu.

W każdym bądź razie zostałem odesłany do domu z 5-cioletnim zakazem wjazdu, jako "inadmissable to the US under section 212(a) (7)(A)(i)(I)".

Od 2010 roku jestem w związku z obywatelem USA i w najbliższych dniach jest szansa na zniesienie DOMA, co otworzy możliwość wzięcia przez nas ślubu.

Czy w powyższej sytuacji mam możliwość otrzymania wizy K-1?

pozdrawiam
Arek

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Oczywiscie ze nie, w koncu jestes inadmissible. Nawet zakladajac ze DOMA zostanie zniesiona, masz jeszcze bana do obejscia, co w przypadku K-1 jest nietrywialne... A jak sie procedury zmienia i ile czasu to zajmie jezeli DOMA zostanie zniesiona, tego nie wie nikt...

Napisano

Doczytałem już sobie na stronie USCIS, że w moim przypadku prawdopodobnie będę musiał ubiegać się o Waiver i teraz 3 już bardziej konkretne pytania:
1. o co z poniższych najpierw aplikować, ewentualnie czy można to robić równolegle?

2. czy najpierw mój partner musi złożyć I-129F, żeby uruchomić całą procedurę, abym ja mógł złożyć podanie o K-1, które prawdopodobnie zostanie odrzucone i dopiero wtedy ubiegać się o Waiver? czy też najpierw muszę 'oczyścić swoje konto' i dopiero starać się o K-1?

3. czy może w ogóle wziąć ślub w innym kraju i starać się o wizę dla małżonka, a nie narzeczeńską (jestem w trakcie aplikacji na IEC, czyli Kanada...)?

Napisano

1. Obydwa, ale patrz punkt 2.

2. Dokladnie - ale musialbys dostac denial w ambasadzie i dopiero wystapic o waivery.

3. Lepsza opcja, ale ta sama historia z waiverami.

Napisano

wczytałem się w form. I-601 i z tego co wyczytałem (a może to już kwestia późnej pory i zmęczenia materiału), że moje bycie inadmissable under section 212(a) (7)(A)(i)(I) nie bardzo się pod to łapie, bo dotyczy to innych sekcji, a dokładniej (1), (2), (3), (4), (6), (9), (10), jest co prawda pole: 'other', ale patrząc poniżej na listę powodów, dla których jestem inadmissable jedynie pasuje ten: "I was previously removed from the United States (see instructions for NACARA and HRIFA applicants only. All other applicants File form I-212)."

Czyli tak naprawdę nie pasuje, bo NACARA i HRIFA to zupełnie inne bajki.

z tego by wynikało, że wystarczy tylko I-212?

i w Twoim punkcie drugim "dokładnie" odnosi się do pierwszej czy drugiej części? :)

Napisano

Prawda, tylko I-212 bo nie miałeś overstaya. W punkcie drugim odnosiłem się do tego że najpierw Twój partner musi wysłać petycję (obojętnie czy I-129F czy I-130) która musi zostać zatwierdzona (do czego bedzie wymagane zniesienie DOMA), później musisz przejść etap konsularny w którym końcu dostaniesz odmowę z powodu inadmissibility. Dopiero wtedy składasz waiver muszą udowodnić hardship dla obywatela US.

Napisano

Potrzebujesz "jedynie" waiver I-212. Procedura wygląda nastepująco:

1. Małżeństwa jednopłciowe stają się legalne na poziomie federalnym (inaczej: przestają być nielegalne)

2. USC składa I-129F, która jest zatwierdzana i przekazywana do ambasady

3. Idziesz po wizę K-1, dostajesz odmowę

4. Składasz podanie o waiver I-212

5. Z zaakceptowanym waiverem starasz się o K-1.

Jedna tylko rzecz mnie zastanawia: jako, że zatwierdzona I-129F jest ważna przez 4 miesiące, czy czas rozpatrywania aplikacji o waiver nie spowoduje od razu wygaśnięcia ważności I-129F? Oczywiście można próbować wydłużyć NOA2 o kolejne 4 miesiące, ale czy to nadal nie będzie za mało?

Napisano

wtarek i radze uwazac z Kanada,jak wyjdzie ze pracowalas,zostalas zawrocona z granicy z USA za takie cos, IEC nie pomoze aby wleciec na teren Kanady,byc tam .a jak sklamiesz a to wyjdzie w przyszlosci to zapomnisz o Kanadzie .

zapytaj sie o ta sprawe dobrego konsultanta imigracyjnego..

Napisano

Dzień dobry wszystkim!

Na początek dziękuję za dotychczasowe informacje i uwagi. Państwa pomoc jest bardzo cenna.
Myślałem, że jak wstanę i się w to zagłębię raz jeszcze to może będzie łatwiej :)

Nasuwa mi się jedno pytanie, jeśli miałbym składać I-212, to po co czekać na informację o tym, że jestem inadmissible, skoro tyle to już wiem. Inaczej mówiąc, co stoi na przeszkodzie, by zacząć od I-212, które w odróżnieniu od I-601, nie zawiera żadnych pól odnośnie wcześniejszej wizyty w ambasadzie, a jednocześnie daje możliwość wyjaśnienia powodów, dla których taki dokument się składa? Powiedziałbym nawet, że punkt: "Location of U.S. Embassy/consulate where application for visa IS/OR WILL BE made (city and country)" wskazuje na taką możliwość. A wtedy być może kwestia ważności I-129F przestaje być problemem...

@sly6, jeśli chodzi o Kanadę, to po telefonicznej konsultacji z Panią, która jest konsultatem imigracyjnym dowiedziałem się, że moje odesłanie ze Stanów może, ale nie musi wpłynąć na decyzję o partycypacji w IEC. Powiedziała, że szanse są 50/50 i nie dowiem się dopóki nie spróbuję, więc to sobie leci zupełnie bocznym torem.

Napisano

Musisz najpierw dostac oficjalna odpowiedz, ze jestes inadmissible a potem dopiero skladac waiver bo taka jest procedura. Tego sie nie przeskoczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...