wtarek Napisano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 Witam, w czerwcu 2011 r. przy okazji próby (trzeciej) wizyty na wizie turystycznej (wcześniejsze: marzec-sierpień 2010 oraz październik-grudzień 2010) podczas rozmowy z urzędnikiem imigracyjnym dałem się zwieść i na pytanie: "co w razie gdyby skończyły mi się pieniądze?" naiwnie odpowiedziałem, że zawsze mógłbym popracować trochę tam gdzie wcześniej… Pozwolę sobie nie rozwijać tematu. W każdym bądź razie zostałem odesłany do domu z 5-cioletnim zakazem wjazdu, jako "inadmissable to the US under section 212(a) (7)(A)(i)(I)". Od 2010 roku jestem w związku z obywatelem USA i w najbliższych dniach jest szansa na zniesienie DOMA, co otworzy możliwość wzięcia przez nas ślubu. Czy w powyższej sytuacji mam możliwość otrzymania wizy K-1? pozdrawiamArek
kzielu Napisano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 Oczywiscie ze nie, w koncu jestes inadmissible. Nawet zakladajac ze DOMA zostanie zniesiona, masz jeszcze bana do obejscia, co w przypadku K-1 jest nietrywialne... A jak sie procedury zmienia i ile czasu to zajmie jezeli DOMA zostanie zniesiona, tego nie wie nikt...
wtarek Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 Doczytałem już sobie na stronie USCIS, że w moim przypadku prawdopodobnie będę musiał ubiegać się o Waiver i teraz 3 już bardziej konkretne pytania:1. o co z poniższych najpierw aplikować, ewentualnie czy można to robić równolegle? Form I-601, Application for Waiver of Grounds of Inadmissibility Form I-212, Application for Permission to Reapply for Admission into the United States After Deportation or Removal 2. czy najpierw mój partner musi złożyć I-129F, żeby uruchomić całą procedurę, abym ja mógł złożyć podanie o K-1, które prawdopodobnie zostanie odrzucone i dopiero wtedy ubiegać się o Waiver? czy też najpierw muszę 'oczyścić swoje konto' i dopiero starać się o K-1? 3. czy może w ogóle wziąć ślub w innym kraju i starać się o wizę dla małżonka, a nie narzeczeńską (jestem w trakcie aplikacji na IEC, czyli Kanada...)?
kzielu Napisano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 1. Obydwa, ale patrz punkt 2. 2. Dokladnie - ale musialbys dostac denial w ambasadzie i dopiero wystapic o waivery. 3. Lepsza opcja, ale ta sama historia z waiverami.
wtarek Napisano 24 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2013 wczytałem się w form. I-601 i z tego co wyczytałem (a może to już kwestia późnej pory i zmęczenia materiału), że moje bycie inadmissable under section 212(a) (7)(A)(i)(I) nie bardzo się pod to łapie, bo dotyczy to innych sekcji, a dokładniej (1), (2), (3), (4), (6), (9), (10), jest co prawda pole: 'other', ale patrząc poniżej na listę powodów, dla których jestem inadmissable jedynie pasuje ten: "I was previously removed from the United States (see instructions for NACARA and HRIFA applicants only. All other applicants File form I-212)." Czyli tak naprawdę nie pasuje, bo NACARA i HRIFA to zupełnie inne bajki. z tego by wynikało, że wystarczy tylko I-212? i w Twoim punkcie drugim "dokładnie" odnosi się do pierwszej czy drugiej części?
kzielu Napisano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2013 Prawda, tylko I-212 bo nie miałeś overstaya. W punkcie drugim odnosiłem się do tego że najpierw Twój partner musi wysłać petycję (obojętnie czy I-129F czy I-130) która musi zostać zatwierdzona (do czego bedzie wymagane zniesienie DOMA), później musisz przejść etap konsularny w którym końcu dostaniesz odmowę z powodu inadmissibility. Dopiero wtedy składasz waiver muszą udowodnić hardship dla obywatela US.
jkb Napisano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2013 Potrzebujesz "jedynie" waiver I-212. Procedura wygląda nastepująco: 1. Małżeństwa jednopłciowe stają się legalne na poziomie federalnym (inaczej: przestają być nielegalne) 2. USC składa I-129F, która jest zatwierdzana i przekazywana do ambasady 3. Idziesz po wizę K-1, dostajesz odmowę 4. Składasz podanie o waiver I-212 5. Z zaakceptowanym waiverem starasz się o K-1. Jedna tylko rzecz mnie zastanawia: jako, że zatwierdzona I-129F jest ważna przez 4 miesiące, czy czas rozpatrywania aplikacji o waiver nie spowoduje od razu wygaśnięcia ważności I-129F? Oczywiście można próbować wydłużyć NOA2 o kolejne 4 miesiące, ale czy to nadal nie będzie za mało?
sly6 Napisano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2013 wtarek i radze uwazac z Kanada,jak wyjdzie ze pracowalas,zostalas zawrocona z granicy z USA za takie cos, IEC nie pomoze aby wleciec na teren Kanady,byc tam .a jak sklamiesz a to wyjdzie w przyszlosci to zapomnisz o Kanadzie . zapytaj sie o ta sprawe dobrego konsultanta imigracyjnego..
wtarek Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2013 Dzień dobry wszystkim!Na początek dziękuję za dotychczasowe informacje i uwagi. Państwa pomoc jest bardzo cenna.Myślałem, że jak wstanę i się w to zagłębię raz jeszcze to może będzie łatwiej Nasuwa mi się jedno pytanie, jeśli miałbym składać I-212, to po co czekać na informację o tym, że jestem inadmissible, skoro tyle to już wiem. Inaczej mówiąc, co stoi na przeszkodzie, by zacząć od I-212, które w odróżnieniu od I-601, nie zawiera żadnych pól odnośnie wcześniejszej wizyty w ambasadzie, a jednocześnie daje możliwość wyjaśnienia powodów, dla których taki dokument się składa? Powiedziałbym nawet, że punkt: "Location of U.S. Embassy/consulate where application for visa IS/OR WILL BE made (city and country)" wskazuje na taką możliwość. A wtedy być może kwestia ważności I-129F przestaje być problemem... @sly6, jeśli chodzi o Kanadę, to po telefonicznej konsultacji z Panią, która jest konsultatem imigracyjnym dowiedziałem się, że moje odesłanie ze Stanów może, ale nie musi wpłynąć na decyzję o partycypacji w IEC. Powiedziała, że szanse są 50/50 i nie dowiem się dopóki nie spróbuję, więc to sobie leci zupełnie bocznym torem.
kig Napisano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2013 Musisz najpierw dostac oficjalna odpowiedz, ze jestes inadmissible a potem dopiero skladac waiver bo taka jest procedura. Tego sie nie przeskoczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.