Skocz do zawartości

Droga Do Obywatelstwa...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!! Moja narzeczona przebywa w USA na gc już 4 lata. Za rok może próbować zdobyć obywatelstwo. Nie pracuje w USA, jest na utrzymaniu mamy, ponieważ z powodów rodzinnych, jak i mnie często przylatuje do Polski. Pracowała jedynie pół roku legalnie. Jakie ma szanse na dostanie obywatelstwa? Martwie się, że może go nie zdeobyć i nadal będziemy kaleczyć się związkiem na odległość. Czy jest jakaś inny sposób bym dostał się tam legalnie dzięki niej? Podpowiedźcie, pomóżcie. Jestem wdzięczny.

Napisano

Tylko jako obywatelka będzie mogła wystąpić o wizę narzeczeńską dla Ciebie.

Piszesz, że często przylatuje do Polski... Na jak długo tu przyjeżdża?

Tu znajdziesz wymagania, jakie musi spełnić, żeby starać się o obywatelstwo:

Path to U.S. Citizenship

Zdajecie sobie sprawę z kosztów Twojej emigracji? Bo skoro ona nie pracuje, to (poza obowiązkowymi oplatami) będziecie musieli mieć współsponsora w tym procesie.

Napisano

Rybus jak poczytasz forum to znajdziesz odpowiedzi wiele na swoje watpliwosci ;)

czytaj dzial emigracja i zielona karta.

zycze milej lektury

Napisano

Path to U.S. Citizenship

Zdajecie sobie sprawę z kosztów Twojej emigracji? Bo skoro ona nie pracuje, to (poza obowiązkowymi oplatami) będziecie musieli mieć współsponsora w tym procesie.

Jej przyloty nie przekroczyly nigdy nawet 2 miesiecy. Przylatuje regularnie, ale nie na dlugo :)

Napisano

Path to U.S. Citizenship

Jak to współsponsora? Po raz pierwszy o tym słyszę. Informuje, że ja mam tam ponad pół rodziny, który przebywa od początku legalnie od ponad 20 lat i dobrze się ułożyli finansowo.

Napisano

Jak to współsponsora? Po raz pierwszy o tym słyszę. Informuje, że ja mam tam ponad pół rodziny, który przebywa od początku legalnie od ponad 20 lat i dobrze się ułożyli finansowo.

Jeśli dziewczyna/żona, jako obywatelka chce Cię sprowadzić (czy to na wizie narzeczeńskiej czy na małżeńskiej), to będzie Twoim głównym sponsorem (będzie odpowiadała za Ciebie finansowo dopóki: 1. nie uzyskasz obywatelstwa, 2. nie przepracujesz 40 kwartałów, 3. nie stracisz zielonej karty i nie opuścisz USA).

To znaczy, że jeśli zwrócisz się o pomoc do państwa, to ona będzie musiała oddać środki, jakie otrzymałeś Ty. Chodzi o to, żeby nie być obciążeniem dla państwa - po to osoba ściągająca nowego imigranta wypełnia I-864. Jeśli ona nadal nie będzie pracować lub jej dochody nie będą wystarczające aby utrzymać Was dwoje (wg norm ustanowionych przez USCIS), to będziecie potrzebowali współsponsora (może to być ktoś z rodziny), który będzie w stanie utrzymać siebie, swoją rodzinę i Was dwoje (wypełniając właśnie I-864).

Poczytaj może o tym nieco więcej. Wyedukuj się, bo jeśli chcesz wyemigrować, to na pewno ta wiedza Ci się przyda.

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam!

Moja bliska znajoma jest już ponad 3 lata na gc.

Ma tylko przepracowane pół roku legalnie.

Ile musi mieć czasu podatki płacone, by zdobyć obywatelstwo?

Czy może w jakiś sposób opłacić zaległe podatki, zeby się starać odrazu po 5 latach gc o obywatelstwo?

Jak to jest?

Wyjaśnijcie mi.

Znajomej bardzo zależy na obywatelstwie jak najszybciej, bo w Polsce zostawiła męża, który nie może się tam dostać póki co (odmowy wiz).

Napisano

Podatki musi miec placone za caly okres bycia rezydentem, mozna oczywiscie oplacic zalegle podatki - wyslac zalegle tax returns do IRS lub ich ammendments (jezeli byly wyslane ale nie obejmowaly calych dochodow).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...