Skocz do zawartości

Ślub Z Obywatelem Stanów A Green Card A Pozostanie W Polsce.

jenu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was serdecznie,

Moja sprawa wygląda następująco, na początku roku chciałbym wziąć ślub z Amerykanką w Stanach ( przyjechałbym na ślub na wizie narzeczeńskiej ). Przylot na stałe do USA planuje dopiero w drugiej połowie przyszłego roku. Czy jest możliwe abym przyjechał po prostu na ślub początkiem roku, wziął ślub, wysłał papiery o przyznanie pozwolenia o pracę ( ewent GC ) i wrócił do Polski ( praca ). Po prostu nie chce być w USA czekając na zbawienne pozwolenie na pracę… wolałbym przyjechać na miejsce kiedy już wszystko będę miał gotowe. Czy to jest w ogóle możliwe? Proszę doradźcie.

Pozdrawiam,

J

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A masz wizę turystyczną?

Bo jeśli masz, to możesz polecieć do Stanów, wziąć ślub, złożyć papiery i wrócić do Polski. Potem, kiedy zostanie przyznana Ci wiza małżeństa, to zieloną kartę otrzymujesz już na wlocie do USA i od razu możesz pracować.

Nie jestem pewna, czy wyjazd po K1 bez otrzymania zielonej karty nie jest równoznaczny z porzuceniem AOS.

Napisano

Dziękuję Joasiu za odpowiedź.

Tak, wizę turystyczną mam od dawna i reguralnie z niej korzystam. Jesteś pewna, że to tak mogę zrobić? Gdzieś na forum przeczytałem, że ślub na wizie turystycznej w USA niekoniecznie może się skończyć dobrze, ponieważ urzędnik może pomyśleć, że wymuszam ślub dla GC?

Napisano

A czy narzeczona już wysłała do USCIS petycję o wizę K1 dla Ciebie?

Moim zdaniem ślub na K1 w USA, wysłanie papierów o AoS i powrót na czas oczekiwania do Polski jest bez sensu. Jedną z procedur AoS jest biometrics (czyli pobranie odcisków palców i zdjęcie) oraz interview, na oby dwa musisz się stawić osobiście, czyli co, będziesz co rusz latał w tę i z powrotem?

Poza tym żeby pracować po ślubie i wysłaniu pakietu o AoS nie trzeba czekać do otrzymania zielonej karty. W pakiecie wysyłasz EAD (podanie o pozwolenie na pracę zanim otrzymasz GC), oczekiwanie na pozwolenie to ok. 2 m-ce i z tym możesz już legalnie pracować.

Jest jeszcze kwestia tego, że powrót do kraju po ślubie będzie raczej źle wyglądał w oczach USCIS...

Napisano

Witam Was serdecznie,

Moja sprawa wygląda następująco, na początku roku chciałbym wziąć ślub z Amerykanką w Stanach ( przyjechałbym na ślub na wizie narzeczeńskiej ). Przylot na stałe do USA planuje dopiero w drugiej połowie przyszłego roku. Czy jest możliwe abym przyjechał po prostu na ślub początkiem roku, wziął ślub, wysłał papiery o przyznanie pozwolenia o pracę ( ewent GC ) i wrócił do Polski ( praca ). Po prostu nie chce być w USA czekając na zbawienne pozwolenie na pracę… wolałbym przyjechać na miejsce kiedy już wszystko będę miał gotowe. Czy to jest w ogóle możliwe? Proszę doradźcie.

Pozdrawiam,

J

Musialbyc wyslac dokumenty wystepujac o EAD/ Advance Parole i po ich otrzymaniu moglbys wyjechac nie porzucajac AOSu - wiec nie mialoby to wielkiego sensu bo w tym momencie mialbys pozwolenie na prace (EAD). Trwa to 2-3 miesiace od wyslania dokumentow.

Napisano

A czy narzeczona już wysłała do USCIS petycję o wizę K1 dla Ciebie?

Moim zdaniem ślub na K1 w USA, wysłanie papierów o AoS i powrót na czas oczekiwania do Polski jest bez sensu. Jedną z procedur AoS jest biometrics (czyli pobranie odcisków palców i zdjęcie) oraz interview, na oby dwa musisz się stawić osobiście, czyli co, będziesz co rusz latał w tę i z powrotem?

Poza tym żeby pracować po ślubie i wysłaniu pakietu o AoS nie trzeba czekać do otrzymania zielonej karty. W pakiecie wysyłasz EAD (podanie o pozwolenie na pracę zanim otrzymasz GC), oczekiwanie na pozwolenie to ok. 2 m-ce i z tym możesz już legalnie pracować.

Jest jeszcze kwestia tego, że powrót do kraju po ślubie będzie raczej źle wyglądał w oczach USCIS...

Cześć,

Jeszcze nie wystąpiła z petycją, bo ślub ma być na początku roku. Czyli lepiej po ślubie już przeczekać te 2 miesiące na pozwolenie o pracę i zacząć życie tam...

Dziękuję

Napisano

@jenu, wg mnie lepiej, ale to już każdy musi sam to przemyśleć :)

Ślub na początku roku? To już czas wysłać petycję, zgromadzenie wszystkich załączników do petycji też zajmuje trochę czasu, a potem czekanie na NOA2, które może trwać 3 miesiące, a może 8 miesięcy (w moim przypadku 5 i pół), potem etap w ambasadzie w Polsce... także jak się podliczy, to ślub może wypaść nawet później, niż na początku roku - czego Ci nie życzę. Poza tym wiza K1 jest ważna 6 miesięcy od daty wydania, także lepiej wszystko załatwić wcześniej, nie ma obaw, że coś się przeterminuje. Pozdrawiam :)

Napisano

@jenu, wg mnie lepiej, ale to już każdy musi sam to przemyśleć :)

Ślub na początku roku? To już czas wysłać petycję, zgromadzenie wszystkich załączników do petycji też zajmuje trochę czasu, a potem czekanie na NOA2, które może trwać 3 miesiące, a może 8 miesięcy (w moim przypadku 5 i pół), potem etap w ambasadzie w Polsce... także jak się podliczy, to ślub może wypaść nawet później, niż na początku roku - czego Ci nie życzę. Pozdrawiam :)

Jezu.... i gdzie tu czas na miłość :)

Napisano
W pakiecie wysyłasz EAD (podanie o pozwolenie na pracę zanim otrzymasz GC), oczekiwanie na pozwolenie to ok. 2 m-ce i z tym możesz już legalnie pracować.

Tylko czy to EAD nie jest ważne tak długo, jak ważne jest I-94?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...