jenu Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Witam Was serdecznie, Moja sprawa wygląda następująco, na początku roku chciałbym wziąć ślub z Amerykanką w Stanach ( przyjechałbym na ślub na wizie narzeczeńskiej ). Przylot na stałe do USA planuje dopiero w drugiej połowie przyszłego roku. Czy jest możliwe abym przyjechał po prostu na ślub początkiem roku, wziął ślub, wysłał papiery o przyznanie pozwolenia o pracę ( ewent GC ) i wrócił do Polski ( praca ). Po prostu nie chce być w USA czekając na zbawienne pozwolenie na pracę… wolałbym przyjechać na miejsce kiedy już wszystko będę miał gotowe. Czy to jest w ogóle możliwe? Proszę doradźcie. Pozdrawiam, J
Joanna30 Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 A masz wizę turystyczną? Bo jeśli masz, to możesz polecieć do Stanów, wziąć ślub, złożyć papiery i wrócić do Polski. Potem, kiedy zostanie przyznana Ci wiza małżeństa, to zieloną kartę otrzymujesz już na wlocie do USA i od razu możesz pracować. Nie jestem pewna, czy wyjazd po K1 bez otrzymania zielonej karty nie jest równoznaczny z porzuceniem AOS.
jenu Posted July 9, 2013 Author Report Posted July 9, 2013 Dziękuję Joasiu za odpowiedź. Tak, wizę turystyczną mam od dawna i reguralnie z niej korzystam. Jesteś pewna, że to tak mogę zrobić? Gdzieś na forum przeczytałem, że ślub na wizie turystycznej w USA niekoniecznie może się skończyć dobrze, ponieważ urzędnik może pomyśleć, że wymuszam ślub dla GC?
spicyvanilla Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 A czy narzeczona już wysłała do USCIS petycję o wizę K1 dla Ciebie? Moim zdaniem ślub na K1 w USA, wysłanie papierów o AoS i powrót na czas oczekiwania do Polski jest bez sensu. Jedną z procedur AoS jest biometrics (czyli pobranie odcisków palców i zdjęcie) oraz interview, na oby dwa musisz się stawić osobiście, czyli co, będziesz co rusz latał w tę i z powrotem? Poza tym żeby pracować po ślubie i wysłaniu pakietu o AoS nie trzeba czekać do otrzymania zielonej karty. W pakiecie wysyłasz EAD (podanie o pozwolenie na pracę zanim otrzymasz GC), oczekiwanie na pozwolenie to ok. 2 m-ce i z tym możesz już legalnie pracować. Jest jeszcze kwestia tego, że powrót do kraju po ślubie będzie raczej źle wyglądał w oczach USCIS...
kzielu Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 Witam Was serdecznie, Moja sprawa wygląda następująco, na początku roku chciałbym wziąć ślub z Amerykanką w Stanach ( przyjechałbym na ślub na wizie narzeczeńskiej ). Przylot na stałe do USA planuje dopiero w drugiej połowie przyszłego roku. Czy jest możliwe abym przyjechał po prostu na ślub początkiem roku, wziął ślub, wysłał papiery o przyznanie pozwolenia o pracę ( ewent GC ) i wrócił do Polski ( praca ). Po prostu nie chce być w USA czekając na zbawienne pozwolenie na pracę… wolałbym przyjechać na miejsce kiedy już wszystko będę miał gotowe. Czy to jest w ogóle możliwe? Proszę doradźcie. Pozdrawiam, J Musialbyc wyslac dokumenty wystepujac o EAD/ Advance Parole i po ich otrzymaniu moglbys wyjechac nie porzucajac AOSu - wiec nie mialoby to wielkiego sensu bo w tym momencie mialbys pozwolenie na prace (EAD). Trwa to 2-3 miesiace od wyslania dokumentow.
jenu Posted July 9, 2013 Author Report Posted July 9, 2013 A czy narzeczona już wysłała do USCIS petycję o wizę K1 dla Ciebie? Moim zdaniem ślub na K1 w USA, wysłanie papierów o AoS i powrót na czas oczekiwania do Polski jest bez sensu. Jedną z procedur AoS jest biometrics (czyli pobranie odcisków palców i zdjęcie) oraz interview, na oby dwa musisz się stawić osobiście, czyli co, będziesz co rusz latał w tę i z powrotem? Poza tym żeby pracować po ślubie i wysłaniu pakietu o AoS nie trzeba czekać do otrzymania zielonej karty. W pakiecie wysyłasz EAD (podanie o pozwolenie na pracę zanim otrzymasz GC), oczekiwanie na pozwolenie to ok. 2 m-ce i z tym możesz już legalnie pracować. Jest jeszcze kwestia tego, że powrót do kraju po ślubie będzie raczej źle wyglądał w oczach USCIS... Cześć, Jeszcze nie wystąpiła z petycją, bo ślub ma być na początku roku. Czyli lepiej po ślubie już przeczekać te 2 miesiące na pozwolenie o pracę i zacząć życie tam... Dziękuję
spicyvanilla Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 @jenu, wg mnie lepiej, ale to już każdy musi sam to przemyśleć Ślub na początku roku? To już czas wysłać petycję, zgromadzenie wszystkich załączników do petycji też zajmuje trochę czasu, a potem czekanie na NOA2, które może trwać 3 miesiące, a może 8 miesięcy (w moim przypadku 5 i pół), potem etap w ambasadzie w Polsce... także jak się podliczy, to ślub może wypaść nawet później, niż na początku roku - czego Ci nie życzę. Poza tym wiza K1 jest ważna 6 miesięcy od daty wydania, także lepiej wszystko załatwić wcześniej, nie ma obaw, że coś się przeterminuje. Pozdrawiam
jenu Posted July 9, 2013 Author Report Posted July 9, 2013 @jenu, wg mnie lepiej, ale to już każdy musi sam to przemyśleć Ślub na początku roku? To już czas wysłać petycję, zgromadzenie wszystkich załączników do petycji też zajmuje trochę czasu, a potem czekanie na NOA2, które może trwać 3 miesiące, a może 8 miesięcy (w moim przypadku 5 i pół), potem etap w ambasadzie w Polsce... także jak się podliczy, to ślub może wypaść nawet później, niż na początku roku - czego Ci nie życzę. Pozdrawiam Jezu.... i gdzie tu czas na miłość
spicyvanilla Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 wg USCIS to już był! bo trzeba będzie przedstawić dowody tej miłości
Joanna30 Posted July 9, 2013 Report Posted July 9, 2013 W pakiecie wysyłasz EAD (podanie o pozwolenie na pracę zanim otrzymasz GC), oczekiwanie na pozwolenie to ok. 2 m-ce i z tym możesz już legalnie pracować. Tylko czy to EAD nie jest ważne tak długo, jak ważne jest I-94?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.