Skocz do zawartości

Wyjazd Do Usa, Pytania Bez Odpowiedzi :(

casamanana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

do sedna: wraz z narzeczonym chcemy wyjechac do usa

on: wielokrotny laureat zawodów w kraju i świecie, mistrz Polski w tańcu towarzyskim

ja: po licencjacie z Business International,marze o MBA w usa, chce pracowac w hotelu na poczatek

z naszego wlasnego researchu dowiedzielismy sie,ze najlepiej dla niego bedzie pojechac na wize O-1.

czy jest do niego potrzebny amerykanski sponsor?

co do mnie czy moge liczyc na jakas podpowiedz o jaka wize mam sie starac? bez sponsora zostaje mi tylko turystyczna. czy jak juz bede w usa i dostane jakas prace jest mozliwosc na miejscu zmiany statusu wizy?

z gory dziekujemy za odpowiedzi :)

Napisano

Szans na zmiane statusu miec praktycznie nie bedziesz miala, wiz pracowniczych nie ma do przyszlego roku a na turystycznej nie bedziesz w stanie nic zrobic. Malzonkowie i dzieci posiadacza O-1 moga dostac zdaje sie O-3, tylko sie upewnij ze on faktycznie na O-1 sie kwalifikuje. Mistrz polski w tancu raczej sie kwalifikowac nie bedzie.

Napisano

dziękuję za odpowiedzi,

jeżeli narzeczony będzie sie "łapać" O-1, a ja pojadę z nim do USA na razie na wizę turystyczna to czy od razu po małżeństwie mogę sie ubiegać o o-3? czy będę mogła na niej pracować i ile mniej więcej muszę czekać na jej wyrobienie?

a jeżeli pojadę na wizie turystycznej, to jakie musze spełniać kryteria żeby sie kwalifikować do zmiany wizy - z turystycznej na pracownicza?

Napisano

Zapomnij o zmianie z turystycznej na pracownicza - to jest w teorii mozliwe, w praktyce to praktycznie niemozliwe. Do wizy pracowniczej musisz miec odpowiednie kwalifikacje, znalezc pracodawce i musi ich dla Ciebie starczyc. Dodatkowo do zmiany statusu musisz miec wazny status - na turystycznej mozesz byc maksymalnie 6 miesiecy, a najblizsze wizy H-1B beda wydane za rok i dwa miesiace - tegoroczne skonczyly sie w 5 dni.

Nierealne. W momencie jak jestes out of status na turystycznej, nie mozesz zmienic statusu na jakakolwiek inna wize, nawet jak znajdziesz prace i pracodawce.

Na O-3 zdaje sie pracowac nie mozna. Wasz plan w tej chwili jest bardzo nierealny.

Napisano

czy mozna pracowac na 0-3 ,jak jest ze skladaniem papierow

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=b9930b89284a3210VgnVCM100000b92ca60aRCRD&vgnextchannel=b9930b89284a3210VgnVCM100000b92ca60aRCRD

wiza pracownicza,sa limity co roku ,jak znasz dobrego adwokata,firme dobra co sie na tym zna to zmienisz status pod warunkiem kwalifikowania sie i jak beda dostepne wizy

tutaj link do wiz pracowniczych

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=a39e901bf9873210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=a39e901bf9873210VgnVCM100000082ca60aRCRD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...