Skocz do zawartości

Wyjazd Do Ny Na Tydzień

acad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na przesiadke jeśli lecisz FRA powinna wystarczyć bo przejście jest krótkie.

jesteś pewien że jest krótkie? Ja leciałam we wrześniu - nie było krótkie. Trzeba się przedostać z A do Z a z powrotem z Z do B. Ja miałam 1:40 czasu w założeniu, opóźnienie z Warszawy do FRA 20 minut, lądowanie we FRA z 15 minutowym opóźnieniem, co dawało mi czasu 1:25 do odlotu na JFK .... dobiegłam do gate już jak trwał boarding (dosłownie dobiegłam, zdyszana i mokra jak pies)

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Leciałam Lufthansą przez FRA

Jeszcze wszystko zależy jaki gate dostaną samoloty. Czasem może to być, jak napisał KaeR , tylko wejście na górę, czasem, jak w moim przypadku, przebiegnięcie wzdłuż całego A, potem schodkami na górę i przebiegnięcie całego B . I tak dobrze że to jest jedno i to samo skrzydło ;)

Z powrotem nie miałam już tak dobrze bo grzałam z Z do B, które akurat znajdowało się w ogóle bo prawej stronie terminala (Z jest w lewym skrzydle).

Napisano

No to moje loty dobijaly zaraz przy odlotach. Wystarczy i 10 min. Moje loty to grudzień/styczeń i sierpień. Może się coś pozmieniało do tego czasu.

Napisano

Kaer a teraz to żeś przesadził - lecąc z Warszawy przez Frankfurt, we FRA przechodzi się przez odprawę paszportową - dopiero we FRA opuszcza się strefę Schengen. W Warszawie przechodzisz tylko sprawdzenie dokumentów (takie jak na terenie UE - czyli może to być paszport a może tez i dowód) We FRA przechodzisz przez strefe Schengen gdzie masz sprawdzany paszport (i przy okazji tez wizę)

Napisano

Tak, po wjeździe na górę siedzi celnik i sprawdza. Jeden, w porywach do dwóch. Ta część jest po remoncie, to wątpię, że coś się zmieniło od sierpnia. Zobacz w wątka o FRA z ostatniego roku na forum ludzie piszą to samo.

Wiem jedno, od kilku lat nie biegałem po FRA. :) Kiedyś tak.

Napisano

Hmm. No ja we wrzesniu i w październiku - owszem, biegałam. Zwłaszcza w strone do NYC. Powiem tak - kolega leci za tydzien Lufthansa przez FRA - dam znac jak jest w tej chwili.

Napisano

No to moje loty dobijaly zaraz przy odlotach. Wystarczy i 10 min.

Ba, czasami nawet mniej, ale nie zawsze tak jest. Przykładowo dzisiaj LH 404 odlatuje z Z69, czyli do przejścia masz caly pirs Z , i dwa razy taki spacerek

w tym roku mi się przytrafił, nie biegłem, ale przesiadka zajęła mi więcej niż 10 minut.

Napisano

Ba, czasami nawet mniej, ale nie zawsze tak jest. Przykładowo dzisiaj LH 404 odlatuje z Z69, czyli do przejścia masz caly pirs Z , i dwa razy taki spacerek

w tym roku mi się przytrafił, nie biegłem, ale przesiadka zajęła mi więcej niż 10 minut.

Fakt. Ja liczyłem do wejścia do tej części lotniska.

Na takie okoliczności trenuję biegi. ;)

Napisano

No mi sie zawsze tez wydaje, ze godzina z hakiem na przesiadke to jest malo, tzn. jak jest wszystko planowo to jest dobrze. Gorzej jak pierwszy samolot ma opoznienie, to jest niepotrzebny stres.

Zdecydowalismy sie na Lufthanse, wylot z Poznania. Nie polecimy na EWR chociaz zalujemy ale nie chcemy sie stresowac ewentualnymi spoznieniami.

Polecimy na JFK i bedziemy na miejscu o 20:20. Szkoda tylko, ze juz tego samego dnia nie uda nam sie nic zobaczyc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...