Skocz do zawartości

Co Do Wyjazdu. Kilka Pytań.

BaDDy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

To może wiza J-1 (Work & Travel, Camp czy AuPair)? Kokosów raczej nie zarobisz, ale zobaczysz na miejscu jak to wszystko wygląda. Oczywiście to nie jest wiza imigracyjna, ale pozwala na pobyt przez pewien określony czas (AuPair chyba do roku czasu, ale nie jestem pewny).

• 3 miesiące później...
Napisano

Cześć.

Mam na imię Paweł i to mój pierwszy post na tym forum. Jako że nie chcę zakładać nowego tematu tylko po to, by zadać dwa pytania, pozwolę sobie skorzystać z wcześniej utworzonego wątku.

Do rzeczy: zamierzam starać się o wizę turystyczną w celu trzytygodniowego wyjazdu na wakacje. Plan (bardzo roboczy, we wniosku wpisałem, iż nie jest sprecyzowany i podałem tylko nazwę hostelu w Nowym Jorku jako pierwsze miejsce, gdzie będę spał) zakłada właśnie NY, przelot do Chicago, podróż pociągiem Southwest Chief do Los Angeles (z przerwą na Wielki Kanion), powrót do Nowego Jorku samolotem i powrót do domu (ewentualnie z Los Angeles samolot na Florydę, stamtąd do Nowego Jorku i wtedy do domu). Ile wydaje się dziennie na bardzo średnie życie podczas pobytu w USA? Koszty podróży i noclegów znam, gorzej z jedzeniem, atrakcjami. No i najważniejsze pytanie: czy w trzy tygodnie da się to zrobić?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

Zależy gdzie i jak będziesz się stołował... czy pójdziesz do Mc Śmiecia czy innego Burger Kinga, czy moze wyzywisz sie sam robiac zakupy w markecie, czy chcesz chodzic do restauracji... Nie wiem co chcesz jesc. W kazdym stanie tez cennik zywnosci wyglada nieco inaczej.

Napisano

Na obiady byłaby pizza bądź fast food, resztę posiłków przyrządzałbym sam, robiąc uprzednio zakupy. Bez dziwactw - pieczywo, ser, wędlina. Zawsze tak się stołowałem podczas podróży, więc znam swoje potrzeby.

Napisano

Pizza zalezy ... wydaje mi sie ze pomiedzy 8-16 dolarow za taka sredniej wielkosci. Hamburger z McDonalds jakies 2 - 3 dolce. Pieczywo... jesli nie brzydzisz sie chleba tostowego, ktory smakuje ohydnie i smierdzi syropem kukurydzianym to ok. 2 - 3 dolary. Jak chcesz cos lepszego to srednio od 4 do 7 doalrow - mowa tu o dobrym chlebie. Sery w plasterkach od 2 - 4 dolarow. Plasterki wędliny podobnie jak ser. Oczywiscie mozna taniej i mozna drozej. Zalezy jakie sobie knajpki i sklepy wyszukasz. Z marketow takim najtanszym jaki mam w okolicy to Walmart i Big Lots i tam wpadam na zakupy.

Napisano

$7 za chleb? No chyba zartujesz. Nawet moja corka - ktora mieszkala w Bostonie, Washington DC i teraz w NYC, wiec najdrozsze miasta w USA poza SF - nie wydawala tyle na chleb. A ona lubi dobre europejskie i przewaznie kupuje w Whole Paycheck... Najdrozszy ktory ja widzialam tu w Denver to na farmer's market okolo $5 za maly bochenek - ale to byl ekstra chleb z czekolada i czeresniami (pycha, btw)

Napisano

W Boulder (CO) na farmers market chyba sprzedają chleb po $5 i to dość dużej wielkości. Może juz nawet po $6 bo nie byłam przez ostatnie 2 lata :) Ja to akurat oduczylam sie jeść chleb tak jak w PL sie jadło. Lubię czasem upiec w domu. Te najtańsze po 99c w safewayu czy innych marketach to na nic sie nie nadają, chyba ze biały chleb aby french toasty zrobić. Na kanapki niestety nie. Nie wiem czy wybór McDonalda to jest rozwiazanie, ja raczej tego nie tykam, bo powoduje u mnie bóle żołądka. Lepiej nie ryzykować podczas zwiedzania. Juz subway lepsze rozwiazanie. $5-$6 foot long ;) czyli dosc duzej wielkości :)

Napisano

W Boulder (CO) na farmers market chyba sprzedają chleb po $5 i to dość dużej wielkości. Może juz nawet po $6 bo nie byłam przez ostatnie 2 lata :) Ja to akurat oduczylam sie jeść chleb tak jak w PL sie jadło. Lubię czasem upiec w domu. Te najtańsze po 99c w safewayu czy innych marketach to na nic sie nie nadają, chyba ze biały chleb aby french toasty zrobić. Na kanapki niestety nie. Nie wiem czy wybór McDonalda to jest rozwiazanie, ja raczej tego nie tykam, bo powoduje u mnie bóle żołądka. Lepiej nie ryzykować podczas zwiedzania. Juz subway lepsze rozwiazanie. $5-$6 foot long ;) czyli dosc duzej wielkości :)

Oczywiscie, ze Mc Śmieć to nie jest dobry wybor, ale podalam ceny mniej wiecej bo akurat dzisiaj mi Mc zaspamował skrzynke na listy ;) Osobiscie na fast food wole isc do Ruby Tuesday, a tam dyszka za calkiem ladnej wielkosci burgera z frytkami. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...