MisiuRider Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Witam Nie znalazlem na forum tematu ktory opisywal by to co mnie interesuje dlatego zakladam nowy. PROSZE MODERATORA O PRZENIESIENIE TEGO TEMATU DO ODPOWIEDNIEGO DZIALU, JEZELI TEN JEST ZLY. A mianowicie interesuje mnie, ze tak powiem praca polskiego gornika w usa, praca polaka w usa jako gornik. Jezeli ktos taki w ogole sie znajdzie? Wiem, ze jest mnostwo kopalni w usa, wiekszosc odkrywkowych. Stany to wielki potentat w tej branzy. Ja pracuje jako gornik pod ziemia w polsce. Szukam osob ktore pracuja lub pracowaly w stanach w branzy gorniczej, wydobywczej. Chcial bym poznac szczegoly tej pracy za oceanem. Czy istnieje w ogole mozliwosc zatrudnienia 'zwyklego' gornika z polski? Slyszal ktos o pracujacych polakach tam w gornictwie? Moze ktos z was mieszka w regionie gdzie sa kopalnie i moglby cos napisac. Bede wdzieczny za kazde info. Pozdrawiam
KaeR Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Jak z wizą stoisz? Jeśli nie masz, to pierwsze pytanie brzmi czy możesz ją dostać.
MisiuRider Napisano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Jak z wizą stoisz? Jeśli nie masz, to pierwsze pytanie brzmi czy możesz ją dostać. hm wizy nie mam i jak narazie nie staralem sie o nia(oprocz aplikowania o gc). A czy moge dostac to chyba kwestia pracodawcy ktory mogl by mnie ew. zatrudnic albo wygranej w loterii(na co oczywiscie nie ma co liczyc) A wiesz cos w tym temacie wiecej?
KaeR Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Na H1b nie masz co liczyć. H2b wymaga przejścia przez LC również. Czy brakuje górników USA? Nic na ten temat nie znalazłem więc pewnie nie. Loteria chyba zostaje.
wodnik Napisano 17 Października 2013 Zgłoś Napisano 17 Października 2013 ja znam Polaka, co pracuje w kopalni odkrywkowej, nie jest typowym górnikiem - raczej supervisor - no ale pracuje tam, nie znam się na samej pracy w takich kopalniach, ale z tego co zauważyłam przejeżdżając obok takiej kopalni odkrywkowej to to, że główną robotę wydobywczą wykonują tam ciężkie maszyny, więc pewnie trzeba mieć pewnie jakieś papiery na taki sprzęt by w ogóle tam działać.. próbowałeś szukać ofert w ogóle? wyoming - stolica węgla
MisiuRider Napisano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Napisano 18 Października 2013 ja znam Polaka, co pracuje w kopalni odkrywkowej, nie jest typowym górnikiem - raczej supervisor - no ale pracuje tam, nie znam się na samej pracy w takich kopalniach, ale z tego co zauważyłam przejeżdżając obok takiej kopalni odkrywkowej to to, że główną robotę wydobywczą wykonują tam ciężkie maszyny, więc pewnie trzeba mieć pewnie jakieś papiery na taki sprzęt by w ogóle tam działać.. próbowałeś szukać ofert w ogóle? wyoming - stolica węgla dzieki za odp. Ofert szukalem, tylko ze troche to dziwnie wyglada, poniewaz tak jak piszesz oni uzywaja innych maszyn niz my. I co z tego ze mam np. uprawnienia na kombajn jak oni takiego kombajnu tam nie maja, a co za tym idzie takiej oferty pracy nie ma. Zreszta ciekawe czy jezeli mam swiadectwo zawodu gornik to do nich w ogole cos znaczy, podejrzewam ze nie... Ogladalem kopalnie z Wyoming na YT i z tego co zobaczylem to taki amerykanski gornik to raczej kierowca ciezarowki Kurde szkoda ze nie ma wiekszego odzew. Wyglada na to ze albo jest to za bardzo nie oplacalne albo po prostu polacy nie chwytaja sie tej pracy w us..
kzielu Napisano 18 Października 2013 Zgłoś Napisano 18 Października 2013 To raczej wynika z tego ze w tej kategorii prac nie importuje sie pracownikow przy uzyciu wiz pracowniczych, wiec polacy nie maja jak sie tej pracy chwytac.
krystianpee Napisano 1 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2013 Witam , interesuje mnie to samo praca jako górnik ale nic nie moge znalesc konkretnego Z tego co czytalem to ma nie byc tych wiz ale czy to wypali .. W losowaniu wiz trzeba wybrac zawod a raczej z listy ciezko bylo znalesc gornika
promilm Napisano 12 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 Pracy jest duzo i dobrze platna ale nikt polaka nie zatrudni - bez GC - bez USA doswiadczenia - polskei uprawnienia sie tu nie licza : Ja pracuje przy ropie i zajeli mi 8 lat aby sie do tego dobic ... Ps zarobki od 28-55 $ na godzine
WszystkozAmeryki_com Napisano 13 Listopada 2013 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Zarobki dobre,jednak jak słusznie twierdzą Przedmówcy- musiałbyś zdobywac kwalifikacje na miejscu,wiec to też zajęło by Ci trochę czasu. Druga sprawa to sama wiza,od tego tzrebvba chyba zaczać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.