Skocz do zawartości

Nowe Zasady International Experience Canada 2014

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

@Paulinka

Cieszę się, ze udało Ci się wysłać wniosek.

Wniosek złożyłam 27 kwietnia, następnego dnia dostałam wiadomość, że aplikacja została otwarta do rozpatrzenia. POE fizycznie dostałam dopiero wczoraj, ale jest z datą 5 maja, więc myślę że decyzja musiała zapaść właśnie 5 maja. Podsumowując, upłynęło 8 dni od złożenia wniosku do decyzji i 4 dni od decyzji do wydania POE.

Napisano

Dzięki @Misia

Wiesz co, ja mam informację na tym systemie CIC:

Application Status Closed

Review of submitted documents No additional documents are needed at this time
A final decision has been reached This application has been approved

(pojawiła się 9 maja, 10 maja dostałam info na maila, żeby sprawdzić status lub wiadomości)

Teraz mam pytanie, może ktoś wie... czy to może oznaczać, że jeśli decyzja jest pozytywna to dostanę już tylko POE na maila za powiedzmy kilka dni?

I jeszcze jedna sprawa- na żadnym etapie nie chcieli ode mnie tego zaświadczenia o posiadaniu środków finansowych.. Myślicie, że to oznacza, że po prostu będą żądali gotówki na lotnisku?

Pozdrawiam

Napisano

@Paulinka

To znaczy, że decyzja jest pozytywna, twój wniosek został zaakceptowany i teraz czekasz już tylko na POE. Czekaj cierpliwie. Ja też tak miałam.

Ja do nich napisałam dwa razy na adres: warsaw-im-enquiry@international.gc.ca i powiadomiłam ich, że mimo akceptacji nie mam jeszcze POE, ale to chyba nie było konieczne.

Jeśli chodzi o zaświadczenie o środkach, musisz mieć je ze sobą w momencie przekraczania granicy. Urzędnik na granicy może zażądać od Ciebie takiego zaświadczenia. Nie musisz mieć przy sobie gotówki. Musisz tylko udowodnić, że masz 2500 CAD lub równowartość w innej walucie. Kiedyś w ambasadzie mówili, że dowodem na posiadanie środków może być np. dokument posiadania lokaty w banku, albo nawet akt własności mieszkania lubdomu, cokolwiek co możesz sprzedać i zamienić na gotówkę. Ja jednak zostaję przy wyciągu z banku.

Napisano

co innego pokazac taki dokument jak posiadanie np domu w Ambasadzie a co innego juz na granicy ;)

I np ludzie pokazywali karty i mowili ze maja tyle na koncie :) lub tez mieli wykaz z konta bankowego i pokazali to na granicy

Napisano

@Sly

Piszę tylko to, co usłyszałam swego czasu w ambasadzie:) Jednak zostałabym przy tradycyjnym wyciągu z konta, albo zestawieniu posiadanych lokat, żeby nie było problemu na granicy.

P.S. Na innym wątku zapytałam o ewaluację dyplomu. Chodzi o suplement. Nie wiesz przypadkiem co zrobić w takiej sytuacji? Ty wiesz wszystko:)

Napisano

A jak jest z ubezpieczeniem?

To ze musi byc wykupione na caly pobyt to wiem, ale na jaka kwote musze byc ubezpieczona? Wedlug uznania czy jest jakas konkretna suma ubezpieczenia, np na $50 000?

Napisano

Hej

Mam pytanko: 30go wyslalam dokumenty, 3go dostalam info, ze moja aplikacja zostala zatwierdzona...od tego czasu cisza :/ jest ktos moze jeszcze w takiej sytuacji ? Z innego forum ludzie, ktorzy wyslai docs po mnie (nawet i tydzie pozniej~) maja juz POE...myslicie zeby pisac do nich? POE jest wysylany mailem?

Napisano

@Aguss

Napisz do nich na maila, który podałam w poście na górze strony. Na innym forum czytałam, że to może być problem z ich systemem komputerowym.

Hej

Mam pytanko: 30go wyslalam dokumenty, 3go dostalam info, ze moja aplikacja zostala zatwierdzona...od tego czasu cisza :/ jest ktos moze jeszcze w takiej sytuacji ? Z innego forum ludzie, ktorzy wyslai docs po mnie (nawet i tydzie pozniej~) maja juz POE...myslicie zeby pisac do nich? POE jest wysylany mailem?

Napisano

anika co do ubezpieczenia to ma wystarczyc kwota abys mogla wrocic .

jesli ta kwota 50 tys pokryje to bierz takie ubezpieczenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...