Amy Napisano 2 Maja 2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 Georgia, Atlanta suburbs, 2 osobowa rodzina, wlasny dom w dobrej okolicy, 2 samochody , wydatki: jedzenie ok. 700$, oplaty ok. 2000$-3000$, itd. Jezeli chodzi o Atlante to mieszkac w niej bym nie chciala, ze tak powiem za duzo afroamerykanow mozna zyc taniej, jak ktos lubi towarzystwo afro i meksykanow, biale sasiedztwo duzo wyzsze ceny, duzo lepsze szkoly, lepsze warunki zycia.
margolcia88 Napisano 2 Maja 2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 no właśnie, w samym centrum Atlanty nie będziemy mieszkać jest to Kennesaw 5-10 min od uniwersytetu , narzeczony mieszka na osiedlu strzeżonym, darmowy basen oraz siłownia koszt mieszkania 150m2 - 1200$ na msc plus opłaty. Z tego co również wiem - mega gorąco , trzeba będzie się przyzwyczaić po takim klimacie jak w Polsce - ale to chyba będzie akurat do zrobienia
andyopole Napisano 2 Maja 2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 Praktycznie na niemal kazdym osiedlu apartamentowym czy tak jak moim osiedlu szeregowek sa dla mieszkancow basen (u mnie rowniez kryty), silownia, sauna z ktorych mozna korzystac bez dodatkowych oplat. U mnie jest jeszcze sala klubowa z calkowicie wyposazona kuchnia wiec mozna robic naprawde spore imprezy a takze mamy parking na RV czy commercial vehicles. Wszystko bez extra oplat wiec nie jest to jakas wielka mecyja, standart taki, nie ma sie czym ekscytowac. Za pietrowe 2bdr + 2 lazienki o powierzchni (tak na oko bo wlasciwie nie wiem) 1300 sq ft place $1000 + elektryka. Woda, smieci, sewer w czynszu.
Amy Napisano 2 Maja 2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 Upal nie jest problemem tutaj, ale wysoka wilgotnosc latem, wychodzac z domu czujesz sie jakbys dostal mokra szmata
Grants Napisano 2 Maja 2014 Zgłoś Napisano 2 Maja 2014 a ktoś mieszka, albo mieszkał w Texasie? ciekawi mnie ten Stan
kamyk63 Napisano 7 Maja 2014 Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Bardzo cieszę się, że pojawił się tu temat Atlanty. My na sam koniec czerwca planujemy tam jechać razem z Żonką, potem ona wraca do PL po dzieciaki (sztuk 2). Czy możecie nam doradzić w jakiej okolicy dobrze jest zamieszkać, aby nasze dzieci które od września maja iść tam do szkoły, nie przeżyły szoku w postaci braku innych kolegów/koleżanek aniżeli afroamerykanie? Nie mam nic przeciwko ale zależy mi też na większej różnorodności, a nie żebyśmy my się wyróżniali Najbardziej odpowiadałby nam okolica północ, płn/zachód, płn/wschód lub najdalej wschód Atlanty. Z drugiej strony nie chcemy też od razu wynieść się gdzieś strasznie daleko od Centrum i cywilizacji, ponieważ w początkowym okresie może być ciężko z własnym środkiem transportu. Apropos tego tematu: jak wygląda kwestia poruszania się komunikacją na terenie całej Atlanty (koszty, częśtotliwość, połaczenia)? Dzięki za odpowiedzi.
chrusciel Napisano 7 Maja 2014 Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Ja lubie moje NJ. Codziennie w drodze do pracy widok na Manhattan Jazde autem po kilku pasmowych drogach, chociaz po tegorocznej zimie to .
Amy Napisano 7 Maja 2014 Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Im bardziej na polnoc od Atlanty tym bardziej bialo i szkoly maja po 10 pkt, sa okolice blizej Atlanty ale to sa poszczegolne osiedla oczywiscie drogie, im lepsza szkola tym wyzsza cena za dom, rent . http://www4.uwm.edu/eti/integration/atlanta.htm Jezeli chodzi o transport miejski to istnieje, ale tylko w centrum Atlanty i to kiepski, niestety bez samochodu jak bez reki tutaj.
Dejmos Napisano 8 Maja 2014 Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 Bardzo cieszę się, że pojawił się tu temat Atlanty. My na sam koniec czerwca planujemy tam jechać razem z Żonką, potem ona wraca do PL po dzieciaki (sztuk 2). Czy możecie nam doradzić w jakiej okolicy dobrze jest zamieszkać, aby nasze dzieci które od września maja iść tam do szkoły, nie przeżyły szoku w postaci braku innych kolegów/koleżanek aniżeli afroamerykanie? Nie mam nic przeciwko ale zależy mi też na większej różnorodności, a nie żebyśmy my się wyróżniali Najbardziej odpowiadałby nam okolica północ, płn/zachód, płn/wschód lub najdalej wschód Atlanty. Z drugiej strony nie chcemy też od razu wynieść się gdzieś strasznie daleko od Centrum i cywilizacji, ponieważ w początkowym okresie może być ciężko z własnym środkiem transportu. Apropos tego tematu: jak wygląda kwestia poruszania się komunikacją na terenie całej Atlanty (koszty, częśtotliwość, połaczenia)? Dzięki za odpowiedzi. Jedno jest pewne, na pewno nie chcecie mieszkać na południe od drogi I-20:) Doskonale to widać na mapce wrzuconej przez Amy. Można przyjąć, że wszystko wewnątrz I-285 to takie jakby "centrum" co może się wiązać z odrobinę wyższymi cenami. Jakby się uparł to można jakiś czas przetrwać korzystając z komunikacji, ale to już zależy od konkretnego miejsca zamieszkania. Ceny są tutaj: http://www.itsmarta.com/fares-passes.aspx#fare_table i tak np bilet jednorazowy kosztuje $2.50. Bliżej centrum autobusy kursują średnio co 10-15min, dalej niestety jest gorzej i ten czas wydłuża się nawet do godziny.
Cerise nomade Napisano 9 Maja 2014 Zgłoś Napisano 9 Maja 2014 a ktoś mieszka, albo mieszkał w Texasie? ciekawi mnie ten Stan Ja mieszkam w Austin i nie narzekam na nic, poza temperatura w lecie:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.