Skocz do zawartości

Wyjazd Do Stanów!

majkel93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim

Mam 20 lat i jestem po maturze, aktualnie pracuję w Holandii. Mam w planach wyjechanie do USA w drugiej połowie wakacji, mam zamiar znaleźć tam zakwaterowanie i poszukanie pracy, język angielski znam dobrze, posiadam kanadyjskie obywatelstwo po roku czasu chciałbym zacząć gdzieś studiować jak myślicie o tym?

Co moglibyście mi doradzić jak zacząć się przygotowywać do wyjazdu itd? Najważniejsze informacje

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ale wyjechać chcesz na stałe do USA? Bo we wcześniejszych swoich postach mówiłeś o wyjeździe do Kanady.

Jeśli chcesz wyjechać na stałe do USA, to musisz mieć do tego odpowiednią wizę.

Podobnie jak do pracy.

I do studiowania.

Nie możesz sobie tak po prostu wyjechać, bo taką masz chęć.

Napisano

Nie muszę posiadać wizy do USA gdy mam obywatelstwo kanadyjskie. Tak na stałe

Cos Ci sie bardzo pomylilo. Nie musisz posiadac wizy zeby wjechac w celach turystycznych i biznesowych. W jakikolwiek innych - lacznie z praca i nauka, obywatelstwo kanadyjskie daje Ci identyczne prawa z polskim - czyli zadne.

Napisano

W porządku, teraz rozjaśniliście mi wszystko.

A co uważacie o tym aby mimo wszystko pojechać i postarać się wszystko załatwić na miejscu?

Obywatelstwo mam po ojcu

Napisano

A co uważacie o tym aby mimo wszystko pojechać i postarać się wszystko załatwić na miejscu?

Obywatelstwo mam po ojcu

Ale co chciałbyś załatwić? Stały pobyt i prace? Bez odpowiedniej wizy nic nie załatwisz.

Napisano

Wizę możesz uzyskać tylko poza USA.

Wyjazd turystyczny i przesiedzenie dozwolonego pobytu i/lub praca na takim statusie automatycznie kasuje Twoje możliwości na uzyskanie jakiejkolwiek wizy pracowniczej.

Napisano

Rozumiem, czyli z obywatelstwem kanadyjskim mogę tylko wjechać w celach turystycznych.

Prościej tłumacząc przesiedzenie? Przekroczenie dozwolonej liczby tygodni spędzone w USA tak?

Wizę możesz uzyskać tylko poza USA.

Wyjazd turystyczny i przesiedzenie dozwolonego pobytu i/lub praca na takim statusie automatycznie kasuje Twoje możliwości na uzyskanie jakiejkolwiek wizy pracowniczej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...