Skocz do zawartości

N-400, Adres Zatrudnienia

mesio007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z serii "Przygody z wypelnianiem podania o obywatelstwo", ciag dalszy :)

Formularz N-400, czesc 6B, pytanie o adres zatrudnienia. Jestem zatrudniona na etat (W-2) w firmie A, ktora jest w miejscowosci X, bylam tam raz. Ta firma A jest zleceniobiorca (contractor) w firmie B, ktora znajduje sie w miejscowosci Y. Codziennie rano jade do pracy do firmy B, w miejscowosci Y. Wszystkie sprawy dotyczace zatrudnienia, placy, urlopu etc. zalatwiam z ludzmi z miejsca A, ktorzy tak jak ja pracuja w miejscu B.

Jaki adres podac w N-400, ten z ktorego przychodza czeki, czy ten gdzie chodze do pracy?

Napisano

Na formularzu w-2 ktory dostajesz od pracodawcy jest napisany adres

Nie zawsze tak jest (teraz bede interpretowac to tak jak czesc urzednikow) - wedle N-400 trzeba podac adres gdzie sie pracuje i teraz idac forma W-2, kazdy kto pracuje np. w Walmarcie mialby adres miejsca pracy w Kansas czy w Texasie itp. bo adres glownej siedziby jest wlasnie tam a tymczasem fizycznie pracujesz gdzies indziej i tutaj bylby tak samo problem z podatkami - jesli wpiszesz miejsce pracy jako Kansas to czy Ty placisz tax na NY oraz na KS czy tylko na NY, bo tam mieszkasz i tam jest fizyczny budynek gdzie chodzisz do pracy i tym samym nie jestes zobligowany do placenia dodatkowego podatku na KS?

Z tym jest czesto dyskoteka, bo urzednicy sie czepiaja aby wpisywac fizyczny adres miejsca pracy jako iz pytanie w fomie brzmi: List every place you have worked ... a ludzie nie potrafia wyjasnic, ze pracuje w miejscu A, czzeki ida z biura, ktore zlokalizowane jest w miejscu B i dlatego tak to wyglada.

Powiem tak: jesli do reszty ktos nie ma zastrzezen a aplikant zna jezyk i potrafi wytlumaczyc co i jak to czy wpisze adres fizyczny czy wpisze adres z W-2 to petycja powinna przejsc jako iz nie ma prawnie specified czy chodzi o headquarters. czy physical address itd.

Napisano

Swietny przyklad Karina. O to mi wlasnie chodzilo, czy prawo uscisla gdzies ktory adres wpisac. Nadal sie jednak zastanawiam co zrobic, bo sytuacja jest jednak troche inna. Jezeli chodzi o headquarters i physical address, w Teksasie czy w Kansas, Walmart to Walmart. U mnie to sa dwie rozne firmy.

Pytanie jest sformulowane bardzo nieprecyzyjnie. W opisie prosza o "Where have you worked", na ktore odpowiedzialabym raczej firma B, bo tam na codzien pracuje. W tabelce jest znowu "Employer or School Name", co by sugerowalo firme A, bo przez ta firme jestem oficjalnie zatrudniona. Instrukcje do N-400 tez tego nie precyzuja. Mam nadzieje, ze urzednik nie bedzie szukal dziury w calym i w razie czego uda mi sie wytlumaczyc o co chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...