nieswiadomy Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Witam, mam kilka pytań odnośnie wniosku wizowego. Planuję ubiegać się o wizę turystyczną, data wyjazdu bliżej nieznana (pojawią się dobre ceny biletów - pakujemy się i lecimy), cel oczywiście zwiedzanie. Szykujemy się w 3 osoby. 1. Chcemy lecieć ja + narzeczona + znajomy. Ślub bierzemy w te wakacje, jeśli wizę otrzymamy teraz, a ona przyjmie moje nazwisko, będzie się to wiązało ze zmianą paszportu, wizę wtedy musimy wyrabiać jeszcze raz? 2. O co chodzi w tym pytaniu : Q: Do you have a telecode that represents your name? 3. W stanie cywilnym co mamy wpisać? Zaręczeni/singiel? Co będzie po ślubie? Jeszcze raz wiza? 4. Co mam wpisać w Persons travelling with you? Planujemy lecieć we 3, ale jak wyjdzie nie mam pojęcia, może polecimy we 2, może w więcej osób, nie wiem. 5. Mam w USA daleką rodzinę (2 ciocie, od ponad 30 lat, pracują, są legalnie, mają dzieci - obywatele USA), co mam wpisać w Contact Person or Organization in the United States? Co mają wpisać znajomi? Jeśli byśmy lecieli, na pewno byśmy się z nimi spotkali, więc wpisać ich dane? 6. Do you have any other relatives in the United States? jest to moja daleka rodzina, mimo to mam uzupełnić tak? 7. Primary Occupation - ja jestem studentem (5 rok, za kilka miesięcy kończę studia), do tego prowadzę firmę od półtorej roku, co mam uzupełnić? student/business/other? Narzeczona pracuje od 2 lat w jednej firmie (umowa zlecenie, księgowa), również studiuje 5 rok i zaraz kończy, znajomy studiuje ze mną, pracuje jako trener sportowy. 8. Monthly Income in Local Currency (if employed) - z jakiego okresu mają być zarobki, wiadomo, we własnej DG bywa różnie, nie mam stałej pensji. Póki co tyle pytań, jak coś mi się jeszcze przypomni, to dopiszę. Z góry dziękuję
sly6 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 witaj odp1 moze Twoja przyszla zona wyrabiac od nowa wize lub tez latac z 2 paszportami odp3 zaznaczasz stan cywilny jako singel ,chyba ze slub bedzie przed rozmowa odp4 wpisujesz te osoby ktore beda z Toba podrozowac, odp5 mozecie te osoby wpisac jako kontakt a mozecie np motel-hotel odp6 tak masz to uzupelnic odp7 jak sie da wpisac,zaznaczyc cos wiecej niz 1 opcje to zaznaczasz,w innym przypadku np zaznaczasz student i na rozmowie dodajesz co robisz odp8 to maja byc miesieczne zarobki a nie z jakiegos okresu czasu.
Joanna30 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Wniosek DS-160 rozebrany na czynniki pierwsze http://forum.usa.info.pl/topic/21902-ds-160-krok-po-kroku/
nieswiadomy Posted February 2, 2014 Author Report Posted February 2, 2014 Joanna30: Właśnie na podstawie Twojego tematu przyszły mi do głowy te pytania, bo nie wypełniałem jeszcze samego wniosku ;-) sly6: A wizę, chcę wyrobić wcześniej, żeby coś takiego http://www.fly4free.pl/hit-usa-z-europy-od-614-pln/ nie uciekło mi sprzed nosa ;-) 4. Ale nie wiem, kto dokładnie będzie ze mną podróżował, bo jeszcze nie jest nic zaplanowane. A co jeśli się zmieni, i ktoś, kogo wpisałem nie poleci ze mną? Strasznie dziwne te pytania są. 8. Ok, ale jak pisałem prowadzę własną firmę i nie mam ustalonej pensji np. 2000 zł miesięcznie. Wpisać średnią np z ostatnich 3 miesięcy? (PS nie ma czegoś takiego jak okres czasu, to pleonazm :-) ).
sly6 Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 wpisujesz na dzien dzisiejszy kto bedzie chcial leciec napewno wpiszesz swoja dziewczyne wpisz ta srednia miesieczna
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.